Objavili smo

Altrokè, Ljubljana - chef Draženko Jandrić

03 / 2019

Restavracija Altrokè z mediteransko istrsko kuhinjo in bistro Vino & Ribe stojita eden nasproti drugega, oba na eni turistično najbolj obleganih ulic v peš coni Stare Ljubljane. Svoja vrata sta pod okriljem Istrske hiše odprla pred tremi leti, ko je Primorec Matjaž Čok z bratom Erikom v Ljubljano »za stalno« pripeljal ponudbo pristnih istrskih delikates, jedi in vina. Tokrat smo obiskali Altrokè, kjer z istrskimi jedmi, tudi na sodoben način, goste razvaja mladi in nadarjeni chef Draženko Jandrić. 

Zgodba istrske gostilne Altrokè na Starem trgu, le streljaj od Ljubljanice, se je pravzaprav začela pisati pred leti, ko je obiskovalce na božičnem sejmu v glavnem mestu vabila stojnica Istrska hiša. Znana po dobrem kuhanem vinu, žganicah in hrani v manjšem obsegu, vse s kmetije Čok s Plavij, je skozi leta pridobila številne stalne goste. Ti so ji s Cankarjevega nabrežja sledili na Kongresni trg, krog ljubiteljev pristnih istrskih dobrot pa se je nezadržno širil. »Matjaž, kaj če bi istrsko kuhinjo za stalno postavil v Ljubljani,« so bili njihovi predlogi. In tako je pobuda pred tremi leti doživela uresničitev. »Altrokè - kako da ne oziroma kaj pa drugega, kot bi rekli Primorci,« je Matjaž Čok, lastnik in direktor, v smehu odgovoril na njihovo željo, meni pa razložil ime gostilne...

Na začetku je ponudba v Altrokèju temeljila na prigrizkih (tapasih), a se kaj kmalu razširila na jedi po naročilu in zdaj še na kosila. Te pripravlja izkušeni Lucio Fornasin, za prijatelje Lučo, ki je v Slovenijo prišel iz italijanske Gorice. Je specialist za okusne rižote in testenine. Pred malo manj kot letom dni se je kuharski ekipi z Marijo, Dušanom in Arminom pridružil in njeno vodenje prevzel mladi in nadarjeni chef Draženko Jandrić. Pred tem je že vodil kuhinje v nekaj priznanih restavracijah. Ponudbi, v kateri je še vedno na prvem mestu lokalna istrska zgodba, je vdahnil svežino, sodobne tehnike kuhanja in atraktiven izgled jedi...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Peter Irman

Recepti:
- Ravioli z zeliščno ricotto in prekajeno postrvjo na burratini kremi 
- Svinjska potrebušina z zelenjavo in grahovim pirejem 
- Lička boškarina s pommes duchesse, štruklji, zelenjavo in korenčkovim pirejem 
- Jagnječja krača s kuskusom in zelenjavo 
- Čokoladna Altroke tortica

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.