Objavili smo

Altrokè, Ljubljana - chef Draženko Jandrić

03 / 2019

Restavracija Altrokè z mediteransko istrsko kuhinjo in bistro Vino & Ribe stojita eden nasproti drugega, oba na eni turistično najbolj obleganih ulic v peš coni Stare Ljubljane. Svoja vrata sta pod okriljem Istrske hiše odprla pred tremi leti, ko je Primorec Matjaž Čok z bratom Erikom v Ljubljano »za stalno« pripeljal ponudbo pristnih istrskih delikates, jedi in vina. Tokrat smo obiskali Altrokè, kjer z istrskimi jedmi, tudi na sodoben način, goste razvaja mladi in nadarjeni chef Draženko Jandrić. 

Zgodba istrske gostilne Altrokè na Starem trgu, le streljaj od Ljubljanice, se je pravzaprav začela pisati pred leti, ko je obiskovalce na božičnem sejmu v glavnem mestu vabila stojnica Istrska hiša. Znana po dobrem kuhanem vinu, žganicah in hrani v manjšem obsegu, vse s kmetije Čok s Plavij, je skozi leta pridobila številne stalne goste. Ti so ji s Cankarjevega nabrežja sledili na Kongresni trg, krog ljubiteljev pristnih istrskih dobrot pa se je nezadržno širil. »Matjaž, kaj če bi istrsko kuhinjo za stalno postavil v Ljubljani,« so bili njihovi predlogi. In tako je pobuda pred tremi leti doživela uresničitev. »Altrokè - kako da ne oziroma kaj pa drugega, kot bi rekli Primorci,« je Matjaž Čok, lastnik in direktor, v smehu odgovoril na njihovo željo, meni pa razložil ime gostilne...

Na začetku je ponudba v Altrokèju temeljila na prigrizkih (tapasih), a se kaj kmalu razširila na jedi po naročilu in zdaj še na kosila. Te pripravlja izkušeni Lucio Fornasin, za prijatelje Lučo, ki je v Slovenijo prišel iz italijanske Gorice. Je specialist za okusne rižote in testenine. Pred malo manj kot letom dni se je kuharski ekipi z Marijo, Dušanom in Arminom pridružil in njeno vodenje prevzel mladi in nadarjeni chef Draženko Jandrić. Pred tem je že vodil kuhinje v nekaj priznanih restavracijah. Ponudbi, v kateri je še vedno na prvem mestu lokalna istrska zgodba, je vdahnil svežino, sodobne tehnike kuhanja in atraktiven izgled jedi...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Peter Irman

Recepti:
- Ravioli z zeliščno ricotto in prekajeno postrvjo na burratini kremi 
- Svinjska potrebušina z zelenjavo in grahovim pirejem 
- Lička boškarina s pommes duchesse, štruklji, zelenjavo in korenčkovim pirejem 
- Jagnječja krača s kuskusom in zelenjavo 
- Čokoladna Altroke tortica

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna