Objavili smo

Anita Šumer - Slana in sladka drožomanija

07 / 2020

PONORELE SLADKE DROŽI

S simpatično Korošico Anito Šumer, ki obvlada peko z drožmi od a do ž in je pred kratkim izdala svojo drugo knjigo ter ustanovila Klub drožomanija, sva se srečali v Ljubljani, ko je bila na poti na Gorenjsko. In nisem bila presenečena, ko je na moje, na pol v šali zastavljeno vprašanje, ali ima s seboj Rudla, kakor je poimenovala svoje droži, odgovorila z nasmejanim ja! Tudi na gorenjskem koncu bo ta vikend dišalo ne le po kruhu, ampak tudi sladicah z drožmi, je še dodala.

Dobrih osem let je, odkar se je Anita posvetila peki z drožmi. V tem času je v samozaložbi izdala dve knjigi - prva Drožomanija je izšla že v štirih ponatisih(!), druga z naslovom Slana in sladka drožomanija je bila predstavljena pred kratkim: »V drugi knjigi zares podrobno opisujem pripravo sladkega drožnega nastavka, s katerim je mogoče peči tako sladke kot slane stvari,« pojasni Anita. V prvi knjigi ga namreč omeni le bežno in uporabi v samo nekaj receptih, v drugi se mu je posvetila v kar treh delih. A Anitina strast (po poklicu je prevajalka) niso samo knjige. Z veseljem pripravlja delavnice in poučuje ljudi na vseh koncih sveta, kako peči z drožmi: »Aprila bi morala biti na azijski turneji, kjer bi v Kuala Lumpurju, Singapurju in na Tajskem izpeljala številne delavnice peke z drožmi, a je zaradi pandemije vse padlo v vodo,« pove Anita. In razloži, da je čas karantene zato izkoristila za kreiranje vsebin prvega slovenskega članskega (plačljivega) programa peke z drožmi Klub drožomanija. »Člani kluba, zdaj jih je okoli sto, si lahko ogledajo že 61 video vsebin, v katerih razlagam vse - od priprave droži, skrbi zanje, do uporabe različnih vrst moke, objavljam intervjuje s svetovnimi strokovnjaki in lokalnimi pridelovalci...« Tudi njena Facebook skupina Drožomanija (peka z drožmi) se je v času karantene povečala za kar 10 tisoč članov in jih danes šteje že preko 22 tisoč!

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Anite Šumer

Recept:
- Korenčkova torta

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.