Objavili smo
07 / 2020
PONORELE SLADKE DROŽI
S simpatično Korošico Anito Šumer, ki obvlada peko z drožmi od a do ž in je pred kratkim izdala svojo drugo knjigo ter ustanovila Klub drožomanija, sva se srečali v Ljubljani, ko je bila na poti na Gorenjsko. In nisem bila presenečena, ko je na moje, na pol v šali zastavljeno vprašanje, ali ima s seboj Rudla, kakor je poimenovala svoje droži, odgovorila z nasmejanim ja! Tudi na gorenjskem koncu bo ta vikend dišalo ne le po kruhu, ampak tudi sladicah z drožmi, je še dodala.
Dobrih osem let je, odkar se je Anita posvetila peki z drožmi. V tem času je v samozaložbi izdala dve knjigi - prva Drožomanija je izšla že v štirih ponatisih(!), druga z naslovom Slana in sladka drožomanija je bila predstavljena pred kratkim: »V drugi knjigi zares podrobno opisujem pripravo sladkega drožnega nastavka, s katerim je mogoče peči tako sladke kot slane stvari,« pojasni Anita. V prvi knjigi ga namreč omeni le bežno in uporabi v samo nekaj receptih, v drugi se mu je posvetila v kar treh delih. A Anitina strast (po poklicu je prevajalka) niso samo knjige. Z veseljem pripravlja delavnice in poučuje ljudi na vseh koncih sveta, kako peči z drožmi: »Aprila bi morala biti na azijski turneji, kjer bi v Kuala Lumpurju, Singapurju in na Tajskem izpeljala številne delavnice peke z drožmi, a je zaradi pandemije vse padlo v vodo,« pove Anita. In razloži, da je čas karantene zato izkoristila za kreiranje vsebin prvega slovenskega članskega (plačljivega) programa peke z drožmi Klub drožomanija. »Člani kluba, zdaj jih je okoli sto, si lahko ogledajo že 61 video vsebin, v katerih razlagam vse - od priprave droži, skrbi zanje, do uporabe različnih vrst moke, objavljam intervjuje s svetovnimi strokovnjaki in lokalnimi pridelovalci...« Tudi njena Facebook skupina Drožomanija (peka z drožmi) se je v času karantene povečala za kar 10 tisoč članov in jih danes šteje že preko 22 tisoč!
Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: arhiv Anite Šumer
Recept:
- Korenčkova torta