Objavili smo

Anita Šumer - Slana in sladka drožomanija

07 / 2020

PONORELE SLADKE DROŽI

S simpatično Korošico Anito Šumer, ki obvlada peko z drožmi od a do ž in je pred kratkim izdala svojo drugo knjigo ter ustanovila Klub drožomanija, sva se srečali v Ljubljani, ko je bila na poti na Gorenjsko. In nisem bila presenečena, ko je na moje, na pol v šali zastavljeno vprašanje, ali ima s seboj Rudla, kakor je poimenovala svoje droži, odgovorila z nasmejanim ja! Tudi na gorenjskem koncu bo ta vikend dišalo ne le po kruhu, ampak tudi sladicah z drožmi, je še dodala.

Dobrih osem let je, odkar se je Anita posvetila peki z drožmi. V tem času je v samozaložbi izdala dve knjigi - prva Drožomanija je izšla že v štirih ponatisih(!), druga z naslovom Slana in sladka drožomanija je bila predstavljena pred kratkim: »V drugi knjigi zares podrobno opisujem pripravo sladkega drožnega nastavka, s katerim je mogoče peči tako sladke kot slane stvari,« pojasni Anita. V prvi knjigi ga namreč omeni le bežno in uporabi v samo nekaj receptih, v drugi se mu je posvetila v kar treh delih. A Anitina strast (po poklicu je prevajalka) niso samo knjige. Z veseljem pripravlja delavnice in poučuje ljudi na vseh koncih sveta, kako peči z drožmi: »Aprila bi morala biti na azijski turneji, kjer bi v Kuala Lumpurju, Singapurju in na Tajskem izpeljala številne delavnice peke z drožmi, a je zaradi pandemije vse padlo v vodo,« pove Anita. In razloži, da je čas karantene zato izkoristila za kreiranje vsebin prvega slovenskega članskega (plačljivega) programa peke z drožmi Klub drožomanija. »Člani kluba, zdaj jih je okoli sto, si lahko ogledajo že 61 video vsebin, v katerih razlagam vse - od priprave droži, skrbi zanje, do uporabe različnih vrst moke, objavljam intervjuje s svetovnimi strokovnjaki in lokalnimi pridelovalci...« Tudi njena Facebook skupina Drožomanija (peka z drožmi) se je v času karantene povečala za kar 10 tisoč članov in jih danes šteje že preko 22 tisoč!

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Anite Šumer

Recept:
- Korenčkova torta

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.