Objavili smo

Beograd - kulinarični potpuri in mesto prijaznih natakarjev

02 / 2023

Glavno mesto Srbije, ki leži na sotočju Save in Donave, danes šteje 1,7 milijona prebivalcev, z okolico menda že 2 milijona. Ni čudno, da je življenje v njem na trenutke lahko kaotično, sploh kar se tiče prometa, a po drugi strani te zna s svojim utripom, pisano kulinarično ponudbo in prijaznimi natakarji očarati. 

V Beogradu so na skoraj vsakem vogalu »kafane« ali kavarne, ki v Srbiji veljajo za inštitucijo, in v katerih se zdi, da se nikomur nikamor ne mudi. Po ogledu Trga republike smo se sprehodili do Skadarlije z eno najstarejših ulic v mestu. Z lokali, iz katerih se sliši starogradska glasba, je pravi magnet za turiste. Za najboljši in najstarejši tradicionalni restavraciji veljata Tri šešira (v prevodu Trije klobuki) in Dva jelena, ki menda obstaja že vse od leta 1832. V njej so nas prijazno sprejeli in pogostili s tradicionalnimi jedmi, kot so lepinja s sladko papriko, srbska solata, ki za razliko od šopske nima sira, so nam razložili, in prebrancem, katerega skrivnost je v fižolu tetovcu, ki ga moraš kuhati v nesoljeni vodi. Na mizo so prinesli tudi sirovo pito, pa šunko, pršut, ocvirke, kajmak, hišno specialiteto Krsmanović – telečjo rolado, polnjeno s sirom kačkavaljem in pršutom, ter prelito z gobovo omako, baklave... Prava pojedina pristnih srbskih okusov, ki jih je odlično dopolnilo belo vino Trijumf Selection (zvrst večinskega sauvignona, belega pinota in rizlinga) iz ene največjih in najbolj cenjenih srbskih kleti Aleksandrović. Običaj, da se vsaka pojedina začne ali konča z rakijo tukaj še vedno velja, mi pa smo imeli priložnost pokusiti izjemno slivovko, ki se je sedem let starala v hrastovih sodih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.