Objavili smo

Beograd - kulinarični potpuri in mesto prijaznih natakarjev

02 / 2023

Glavno mesto Srbije, ki leži na sotočju Save in Donave, danes šteje 1,7 milijona prebivalcev, z okolico menda že 2 milijona. Ni čudno, da je življenje v njem na trenutke lahko kaotično, sploh kar se tiče prometa, a po drugi strani te zna s svojim utripom, pisano kulinarično ponudbo in prijaznimi natakarji očarati. 

V Beogradu so na skoraj vsakem vogalu »kafane« ali kavarne, ki v Srbiji veljajo za inštitucijo, in v katerih se zdi, da se nikomur nikamor ne mudi. Po ogledu Trga republike smo se sprehodili do Skadarlije z eno najstarejših ulic v mestu. Z lokali, iz katerih se sliši starogradska glasba, je pravi magnet za turiste. Za najboljši in najstarejši tradicionalni restavraciji veljata Tri šešira (v prevodu Trije klobuki) in Dva jelena, ki menda obstaja že vse od leta 1832. V njej so nas prijazno sprejeli in pogostili s tradicionalnimi jedmi, kot so lepinja s sladko papriko, srbska solata, ki za razliko od šopske nima sira, so nam razložili, in prebrancem, katerega skrivnost je v fižolu tetovcu, ki ga moraš kuhati v nesoljeni vodi. Na mizo so prinesli tudi sirovo pito, pa šunko, pršut, ocvirke, kajmak, hišno specialiteto Krsmanović – telečjo rolado, polnjeno s sirom kačkavaljem in pršutom, ter prelito z gobovo omako, baklave... Prava pojedina pristnih srbskih okusov, ki jih je odlično dopolnilo belo vino Trijumf Selection (zvrst večinskega sauvignona, belega pinota in rizlinga) iz ene največjih in najbolj cenjenih srbskih kleti Aleksandrović. Običaj, da se vsaka pojedina začne ali konča z rakijo tukaj še vedno velja, mi pa smo imeli priložnost pokusiti izjemno slivovko, ki se je sedem let starala v hrastovih sodih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.