Objavili smo

Čas je za chai

01 / 2024

KO ZADIŠI PO ČRNEM ČAJU Z ZAČIMBAMI IN MLEKOM

Chai je priljubljen napitek, ki izvira iz Indije, kjer se je kultura čaja razvila v času britanske kolonizacije. Znan je po svoji bogati in začinjeni aromi. Sama beseda »chai« v hindujščini preprosto pomeni čaj, vendar se je po vsem svetu uveljavila kot oznaka za napitek, pripravljen iz črnega čaja z aromatičnimi začimbami in mleka. Običajno je osnova chaija močan drobljeni (broken) črni čaj, ki ga v Indiji pridelajo največ, več kot tretjino svetovne proizvodnje. Ta prenese močne okuse začimb, s katerimi je obogaten. Najpogosteje so to kardamom, ingver, cimet, črni poper, janež, muškatni orešček, klinčki, vanilja. Poleg črnega se za chai lahko uporabljajo tudi zeleni, mate in druge vrste čajev, kot je na primer rooibos za brezkofeinsko različico. 
Chai pripravimo tako, da žličko ali vrečko chaija prelijemo z vrelo vodo, počakamo nekaj minut, nato ga precedimo oz. odstranimo vrečko. Napitku se skoraj vedno doda mleko, ki prispeva k bogati in kremasti teksturi. V Indiji se najpogosteje uporablja kar kravje mleko, za veganske različice pa razni rastlinski napitki, kot so mandljevo, sojino ali kokosovo »mleko«. V januarski številki objavljamo 10 zanimivih receptov za pijače in jedi s chaijem, ki jih pripravite v nekaj minutah.

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti, objavljeni v članku:
-»Umazani« chai z mlekom
-Medeno kokosov matcha chai latte
-Chai z ingverjem, limono in medom
-Aromatični puding s chia semeni
-Mesečevo mleko z vrtnico in mandlji
-Chai z vrtnico in žafranom
-Chai mojito mocktail
-Vroč ingverjev čokoladni čaj (
na recept)
-Phirini (indijski rižev puding) z okusom chaija in vrtnice
-Kurkuma, chai in bananine palačinke

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna