Objavili smo
01 / 2024
Chai je priljubljen napitek, ki izvira iz Indije, kjer se je kultura čaja razvila v času britanske kolonizacije. Znan je po svoji bogati in začinjeni aromi. Sama beseda »chai« v hindujščini preprosto pomeni čaj, vendar se je po vsem svetu uveljavila kot oznaka za napitek, pripravljen iz črnega čaja z aromatičnimi začimbami in mleka. Običajno je osnova chaija močan drobljeni (broken) črni čaj, ki ga v Indiji pridelajo največ, več kot tretjino svetovne proizvodnje. Ta prenese močne okuse začimb, s katerimi je obogaten. Najpogosteje so to kardamom, ingver, cimet, črni poper, janež, muškatni orešček, klinčki, vanilja. Poleg črnega se za chai lahko uporabljajo tudi zeleni, mate in druge vrste čajev, kot je na primer rooibos za brezkofeinsko različico.
Chai pripravimo tako, da žličko ali vrečko chaija prelijemo z vrelo vodo, počakamo nekaj minut, nato ga precedimo oz. odstranimo vrečko. Napitku se skoraj vedno doda mleko, ki prispeva k bogati in kremasti teksturi. V Indiji se najpogosteje uporablja kar kravje mleko, za veganske različice pa razni rastlinski napitki, kot so mandljevo, sojino ali kokosovo »mleko«. V januarski številki objavljamo 10 zanimivih receptov za pijače in jedi s chaijem, ki jih pripravite v nekaj minutah.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Recepti, objavljeni v članku:
-»Umazani« chai z mlekom
-Medeno kokosov matcha chai latte
-Chai z ingverjem, limono in medom
-Aromatični puding s chia semeni
-Mesečevo mleko z vrtnico in mandlji
-Chai z vrtnico in žafranom
-Chai mojito mocktail
-Vroč ingverjev čokoladni čaj (na recept)
-Phirini (indijski rižev puding) z okusom chaija in vrtnice
-Kurkuma, chai in bananine palačinke