Objavili smo

Čas je za chai

01 / 2024

KO ZADIŠI PO ČRNEM ČAJU Z ZAČIMBAMI IN MLEKOM

Chai je priljubljen napitek, ki izvira iz Indije, kjer se je kultura čaja razvila v času britanske kolonizacije. Znan je po svoji bogati in začinjeni aromi. Sama beseda »chai« v hindujščini preprosto pomeni čaj, vendar se je po vsem svetu uveljavila kot oznaka za napitek, pripravljen iz črnega čaja z aromatičnimi začimbami in mleka. Običajno je osnova chaija močan drobljeni (broken) črni čaj, ki ga v Indiji pridelajo največ, več kot tretjino svetovne proizvodnje. Ta prenese močne okuse začimb, s katerimi je obogaten. Najpogosteje so to kardamom, ingver, cimet, črni poper, janež, muškatni orešček, klinčki, vanilja. Poleg črnega se za chai lahko uporabljajo tudi zeleni, mate in druge vrste čajev, kot je na primer rooibos za brezkofeinsko različico. 
Chai pripravimo tako, da žličko ali vrečko chaija prelijemo z vrelo vodo, počakamo nekaj minut, nato ga precedimo oz. odstranimo vrečko. Napitku se skoraj vedno doda mleko, ki prispeva k bogati in kremasti teksturi. V Indiji se najpogosteje uporablja kar kravje mleko, za veganske različice pa razni rastlinski napitki, kot so mandljevo, sojino ali kokosovo »mleko«. V januarski številki objavljamo 10 zanimivih receptov za pijače in jedi s chaijem, ki jih pripravite v nekaj minutah.

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti, objavljeni v članku:
-»Umazani« chai z mlekom
-Medeno kokosov matcha chai latte
-Chai z ingverjem, limono in medom
-Aromatični puding s chia semeni
-Mesečevo mleko z vrtnico in mandlji
-Chai z vrtnico in žafranom
-Chai mojito mocktail
-Vroč ingverjev čokoladni čaj (
na recept)
-Phirini (indijski rižev puding) z okusom chaija in vrtnice
-Kurkuma, chai in bananine palačinke

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.