Objavili smo

Čas je za chai

01 / 2024

KO ZADIŠI PO ČRNEM ČAJU Z ZAČIMBAMI IN MLEKOM

Chai je priljubljen napitek, ki izvira iz Indije, kjer se je kultura čaja razvila v času britanske kolonizacije. Znan je po svoji bogati in začinjeni aromi. Sama beseda »chai« v hindujščini preprosto pomeni čaj, vendar se je po vsem svetu uveljavila kot oznaka za napitek, pripravljen iz črnega čaja z aromatičnimi začimbami in mleka. Običajno je osnova chaija močan drobljeni (broken) črni čaj, ki ga v Indiji pridelajo največ, več kot tretjino svetovne proizvodnje. Ta prenese močne okuse začimb, s katerimi je obogaten. Najpogosteje so to kardamom, ingver, cimet, črni poper, janež, muškatni orešček, klinčki, vanilja. Poleg črnega se za chai lahko uporabljajo tudi zeleni, mate in druge vrste čajev, kot je na primer rooibos za brezkofeinsko različico. 
Chai pripravimo tako, da žličko ali vrečko chaija prelijemo z vrelo vodo, počakamo nekaj minut, nato ga precedimo oz. odstranimo vrečko. Napitku se skoraj vedno doda mleko, ki prispeva k bogati in kremasti teksturi. V Indiji se najpogosteje uporablja kar kravje mleko, za veganske različice pa razni rastlinski napitki, kot so mandljevo, sojino ali kokosovo »mleko«. V januarski številki objavljamo 10 zanimivih receptov za pijače in jedi s chaijem, ki jih pripravite v nekaj minutah.

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti, objavljeni v članku:
-»Umazani« chai z mlekom
-Medeno kokosov matcha chai latte
-Chai z ingverjem, limono in medom
-Aromatični puding s chia semeni
-Mesečevo mleko z vrtnico in mandlji
-Chai z vrtnico in žafranom
-Chai mojito mocktail
-Vroč ingverjev čokoladni čaj (
na recept)
-Phirini (indijski rižev puding) z okusom chaija in vrtnice
-Kurkuma, chai in bananine palačinke

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna