Objavili smo

Čas je za chai

01 / 2024

KO ZADIŠI PO ČRNEM ČAJU Z ZAČIMBAMI IN MLEKOM

Chai je priljubljen napitek, ki izvira iz Indije, kjer se je kultura čaja razvila v času britanske kolonizacije. Znan je po svoji bogati in začinjeni aromi. Sama beseda »chai« v hindujščini preprosto pomeni čaj, vendar se je po vsem svetu uveljavila kot oznaka za napitek, pripravljen iz črnega čaja z aromatičnimi začimbami in mleka. Običajno je osnova chaija močan drobljeni (broken) črni čaj, ki ga v Indiji pridelajo največ, več kot tretjino svetovne proizvodnje. Ta prenese močne okuse začimb, s katerimi je obogaten. Najpogosteje so to kardamom, ingver, cimet, črni poper, janež, muškatni orešček, klinčki, vanilja. Poleg črnega se za chai lahko uporabljajo tudi zeleni, mate in druge vrste čajev, kot je na primer rooibos za brezkofeinsko različico. 
Chai pripravimo tako, da žličko ali vrečko chaija prelijemo z vrelo vodo, počakamo nekaj minut, nato ga precedimo oz. odstranimo vrečko. Napitku se skoraj vedno doda mleko, ki prispeva k bogati in kremasti teksturi. V Indiji se najpogosteje uporablja kar kravje mleko, za veganske različice pa razni rastlinski napitki, kot so mandljevo, sojino ali kokosovo »mleko«. V januarski številki objavljamo 10 zanimivih receptov za pijače in jedi s chaijem, ki jih pripravite v nekaj minutah.

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti, objavljeni v članku:
-»Umazani« chai z mlekom
-Medeno kokosov matcha chai latte
-Chai z ingverjem, limono in medom
-Aromatični puding s chia semeni
-Mesečevo mleko z vrtnico in mandlji
-Chai z vrtnico in žafranom
-Chai mojito mocktail
-Vroč ingverjev čokoladni čaj (
na recept)
-Phirini (indijski rižev puding) z okusom chaija in vrtnice
-Kurkuma, chai in bananine palačinke

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.