Objavili smo

Čas je za so(n)čne limone

01 / 2021

Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon!

LIMONA vs. LIMETA
Razen tega, da je prva rumena in druga zelena, je razlika v njunem prehranskem profilu zelo majhna. Obe vsebujeta veliko vitaminov in mineralov, še posebej vitamina C. Limona ga premore celo za malenkost več, a ima obenem višjo vsebnost sladkorja, zato v okusu deluje manj kislo od limete. In še to – v hladilniku bo cela limona zdržala mesec ali celo dva, limeta pa največ teden dni.

LIMONINA LUPINICA
Debelina in gladkost limonine lupine je odvisna od sorte. Le redkokdo pa ve, da vsebuje več vitaminov in mineralov kot limonin sok. Tako je v njej od 5 do 10-krat več vitamina C kot v soku. A v jedeh vedno uporabljajmo samo lupino ekološko pridelanih limon. Konvencionalno pridelane so namreč velikokrat precej obremenjene s pesticidi in insekticidi ter voskastimi premazi za daljšo obstojnost, ki jih je težko sprati.

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti:
-Limonini ocvrtki s citrusnim medenim sirupom
-Hitra limonina smetanova krema
-Masleni citrusni piškotki
-Jogurtovi mafini z limono, chia semeni In sladkorno glazuro
-Domači limončelo
-Limonina krema
-Osvežilna limonina biskvitna torta

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.