Objavili smo

Čas je za so(n)čne limone

01 / 2021

Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon!

LIMONA vs. LIMETA
Razen tega, da je prva rumena in druga zelena, je razlika v njunem prehranskem profilu zelo majhna. Obe vsebujeta veliko vitaminov in mineralov, še posebej vitamina C. Limona ga premore celo za malenkost več, a ima obenem višjo vsebnost sladkorja, zato v okusu deluje manj kislo od limete. In še to – v hladilniku bo cela limona zdržala mesec ali celo dva, limeta pa največ teden dni.

LIMONINA LUPINICA
Debelina in gladkost limonine lupine je odvisna od sorte. Le redkokdo pa ve, da vsebuje več vitaminov in mineralov kot limonin sok. Tako je v njej od 5 do 10-krat več vitamina C kot v soku. A v jedeh vedno uporabljajmo samo lupino ekološko pridelanih limon. Konvencionalno pridelane so namreč velikokrat precej obremenjene s pesticidi in insekticidi ter voskastimi premazi za daljšo obstojnost, ki jih je težko sprati.

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver / Stockfood

Recepti:
-Limonini ocvrtki s citrusnim medenim sirupom
-Hitra limonina smetanova krema
-Masleni citrusni piškotki
-Jogurtovi mafini z limono, chia semeni In sladkorno glazuro
-Domači limončelo
-Limonina krema
-Osvežilna limonina biskvitna torta

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna