Objavili smo

Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna

04 / 2024

CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE

Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena najboljša izkušnja. Pogovarjali smo se z Alexandrujem Simonom, glavnim chefom Restavracije Glasswing v hotelu The Amauris Vienna na Dunaju.

Izsek iz intervjuja

Chef Alexandru, rodili ste se v Franciji, otroštvo preživeli v Romuniji, od koder so vaše korenine, šolali in delali ste v Švici in Avstriji, na Dunaju pa našli svoj stalni pristan. Je res, da ste najprej mislili postati pravnik?
Alexandru: Rodil sem se v Strasbourgu, kjer sem živel s starši približno štiri leta. Potem smo se preselili v Romunijo, kjer sem večino časa preživel na podeželju, pri starih starših. Tam sem se prvič srečal z veliko zelenjave in živalmi. Ko sem bil star 14 let, je padla odločitev, da se preselimo na Dunaj, kjer sem želel študirati pravo. Ja, to je bil moj načrt, moja želja. A še pred tem sem želel poizkusiti kakšno delo, pri katerem bi uporabljal svoje roke, da bi videl, če jih sploh znam. Saj ko hodiš v šolo skoraj nikoli ne uporabljaš rok, da bi nekaj dosegel, ustvaril. In tako sem šel poizkusno za en teden v nek hotel, da bi videl, kako sploh izgleda delo v kuhinji. Zares mi je bila všeč atmosfera, povsem me je prevzela že od prvega trenutka, ko sem občutil vročino v kuhinji. In odločil sem se, da grem spet v šolo, vendar v kulinarično in se izučim za kuharja.

Kako je postati prvi in obenem glavni kuhar novo odprtega luksuznega hotela, kot je The Amauris Vienna – odgovornost je verjetno velika?
Alexandru: Šest mesecev sem bil glavni kuhar že v hotelu, ki je bil v tej zgradbi pred odprtjem novega The Amauris Vienna. Potem nas je po trdem delu doletela pandemija in vse je izginilo, ves svet se je na nek način ustavil. Takrat se je zgodila lastniška menjava in novi lastnik je želel nadaljevati delo z menoj. Njegovo razmišljanje in načrti so mi bili všeč, zato sem se odločil ostati. Tako da sem imel približno leto in pol časa, da sem načrtoval ves koncept, ki ga zdaj vidite v naši kuhinji. To je bilo večinoma pisarniško delo, ukvarjal sem se z vsakim krožnikom in vsem, kar spada zraven...

Celoten intervju z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv hotela

Recept, objavljen v članku:
-Norveški škamp s cvetačo, vadouvan holandsko omako in kaviarjem

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna