Objavili smo
05 / 2020
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali več kot 4000 obrokov za zdravstvene delavce, policiste, gasilce, civilno zaščito, učitelje, starejše občane...
Zasavski chef Iztok Gumzej, idejni vodja akcije Chefs Care s sloganom »Mnogo chefov, mnogo podpre«, zdaj, ko se protikoronski ukrepi počasi umikajo, priznava, da se je vse odvilo z veliko hitrostjo in silovitostjo, kakršne ni pričakoval. Ponosen je na svoje kuharske in gostinske kolege, pa tudi številne druge, ki so priskočili na pomoč. Kljub temu, da so se chefi zaradi zaprtja lokalov sami znašli v hudi stiski in pred težko preizkušnjo, so se odzvali povabilu in srčno pripravili dobrodelne obroke za tiste, ki so se v kriznem času trudili za varnost in zdravje vseh Slovencev.
Ideja, da bi kuharji zavihali rokave in vsaj en dan z okusno hrano nekoliko razvedrili najbolj ogrožene skupine ljudi, se je Iztoku porodila po dveh tednih od prvih ukrepov. Kot prvi je pripravil brezplačne malice za zaposlene v Zdravstvenem domu Hrastnik. Kasneje je kuhal še za Onkološki inštitut v Ljubljani, civilno zaščito in Rdeči križ v Hrastniku ter se na socialnih omrežjih »podpisal« s ključnikom #chefscare. Med prvimi so se nato njegovemu povabilu k sodelovanju odzvali trije kuharski kolegi: Branko Podmenik, ki je prav tako kuhal za ZD Hrastnik, Miran Ojsteršek (Gostilna Oštirka) in Marko Pavčnik (restavracija Pavus), ki sta presenetila zaposlene v ZD Laško, policiste, Rdeči križ in bolnišnico Celje. Po sistemu nominacij oziroma predaje štafete (vsak sodelujoči chef je k sodelovanju povabil enega ali dva kuharja oziroma gostinca) se je akcija spremenila v pravo vseslovensko gibanje, ki se je v nadaljevanju preselilo celo čez mejo (kuharska »štafeta« dobrodelnosti je potovala h kolegom na Hrvaško, v London, Prago, Budimpešto…).
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: arhiv Chefs Care