Objavili smo

dr. Janez Bogataj - Kako graditi kulinarinčno prepoznavnost

05 / 2019

Prof. dr. Janez Bogataj je etnolog in umetnostni zgodovinar, ki je velik del svojega dela in življenja posvetil raziskovanju zgodovine slovenske kulinarične dediščine in viziji razvoja slovenske gastronomije nasploh. Je tudi avtor v tujini nagrajenih kulinaričnih knjig, kritični pisec kolumen in član globalne mreže IGCAT (Institut for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) strokovnjakov s sedežem v Barceloni, ki je Sloveniji podelila naziv Evropska gastronomska regija leta 2021. Z njim smo se pogovarjali o tem, kako daleč smo pri gradnji lastne kulinarične prepoznavnosti.

1. Pravkar ste se vrnili iz Bohinja, kjer se je odvijalo ocenjevanje kulinaričnih in rokodelskih izdelkov ter storitev za pridobitev certifikata kolektivne blagovne znamke Bohinjsko / from Bohinj. Zdi se, da je lepo zaživela? Bohinjsko – From Bohinj je ena izmed zelo uspešnih kolektivnih blagovnih znamk, ki se razvija zadnjih nekaj let. Vseh izdelkov je že preko 200, zanimivo pa je to, da se starostna struktura ponudnikov in izdelovalcev niža. To je zelo dobro, saj pomeni, da tudi mlajši prebivalci Bohinja vidijo določen interes, predvsem v tržnem smislu. Znamka Bohinjsko je posebnost med ostalimi slovenskimi znamkami, ker je občina Bohinj v samem začetku omogočila sodelovanje oblikovalke s posameznimi izdelovalci. To je bilo odlično, saj so tako tudi vsi tisti izdelki, ki jih je komisija zavrnila kot neustrezne ker so bili šibki na embalaži, celostni podobi ali tehnoloških stvareh, z oblikovalko dosegli ustrezno raven. Prav zaradi tega je danes Bohinjsko zaključena krasna celota in podoba. 
Ko smo imeli zadnjo koferenco Evropskih gastronomskih regij, na katero morajo regije vsako leto poslati do 20 značilnih kulinaričnih izdelkov, ki so lahko tudi turistični spominki, smo bili z izdelki Bohinjsko še posebej izpostavljeni. Ni čudno, saj predstavljajo paleto vrhunske kakovosti in pestrosti. Poslana sta bila naprimer tudi bohinjska klobasa s prekajeno zaseko in bohinjski sir. 
Kar se tiče kulinaričnih izdelkov, ki se jih v okviru znamke Bohinjsko predstavlja poleg rokodelskih izdelkov in storitev, zelo izstopajo mleko in mlečni izdelki. Imajo odlične jogurte, kravjo in kozjo skuto, topljeno maslo. Bohinj se očitno postopoma vrača k svojim koreninam, saj so ti izdelki nekdaj že predstavljali pojem kakovosti...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: osebni arhiv

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.