Objavili smo

Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške

11 / 2021

ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA!
Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka destinacija in se kot takšna tudi promovirala. Obiskali smo ga v osrčju slovenske Istre, v Truškah
 pri Marezigah nad Koprom, kjer stoji sodobna ekološka vinogradniška kmetija Rodica. Z nje se odpira čudovit razgled na Tržaški zaliv in neokrnjeno naravo reke Dragonje. 

Intervju

Osmega oktobra ste z novinarsko trgatvijo zaključili letošnjo bero grozdja, s katere je tudi večina fotografij. Kako ste zadovoljni z letino?
Marinko: Letos smo s trgatvijo začeli nekoliko kasneje. Običajno sivi pinot trgamo konec avgusta, tokrat smo ga v prvem tednu septembra. Vremenske razmere so bile večino časa trgatve odlične, kvaliteta grozdja je bila zelo dobra. Tako da smo kar zadovoljni, če odmislim divje prašiče in ptiče, ki so se zelo razmnožili in so pridelek zmanjšali za skoraj 25%. Lepo zrelo grozdje jim je šlo v slast in obraniti se jih nismo mogli niti z električnimi pastirji in mrežami.
Zadnja trgatev je bila zelo družabna in prijetna, čeprav v precej vetrovnem vremenu. Opravili smo jo s člani Društva turističnih novinarjev Slovenije, ki ga vodi predsednik Drago Bulc. Na 1 hektarju vinograda, ki se nahaja tik ob kleti, smo potrgali pozno trgatev refoška. Tudi s trte prijateljstva, ki smo jo z društvom zasadili leta 2015. Iz čudovitega prezrelega grozdja bomo pridelali refošk rezervo. Zdaj je že minil mesec dni maceracije grozdja, v nadaljevanju bo vino vsaj dve leti zorelo v lesenih sodčkih.

Ste eden prvih vinogradnikov v Slovenski Istri, ki se je v celoti preusmeril v ekološko vinogradništvo in vinarstvo. Kako je prišlo do te odločitve?
Naša vinska klet je začela nastajati leta 1998, ko smo na domači kmetiji zasadili prvi hektar vinogradov ter začeli pridelovati odprta vina, v glavnem refošk. Kmalu smo začeli dosajevati trte in še druge sorte, tako da imamo danes 15 hektarjev vinogradov. 
Od začetka nisem imel prav nobenega vinarskega znanja, saj izhajam iz kmečke družine, šolal pa sem se za mehanika. Očetu in mami sem pomagal vzdrževati tistih 2000 trt, a s trgatvijo in vinom se je takrat ukvarjal oče. Konec 90. let, ko je vladala kar nekakšne evforija okoli istrskih vin in refoška, me je začelo vinarstvo bolj zanimati. Znanje sem pridobival počasi, spontano, preko prijateljev vinarjev v okolici in počasi se je moja strast povečevala. Zelo hitro sem se odločil, da bom delal vina po naravni poti, kot je zastavil tudi oče. Tako so bila vina lahko eno leto odlična, drugo pa malo manj. 
Hitro sem se naučil, da je zdravo grozdje in majhna obremenjenost trte osnova za kvalitetno vino tudi po ekoloških načelih oziroma naravni poti. Kmetija je v ekološki kontroli od leta 2006, sledilo je predpisano triletno preusmeritveno obdobje in leta 2009 smo dobili ekološki certifikat za pridelavo grozdja. Leta 2012, ko je bila spremenjena državna uredba, pa smo lahko tudi vina deklarirali kot ekološka...

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Peter Irman

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.