Objavili smo

Erik Van Der Veken, belgijski slaščičarski mojster čokolade

05 / 2018

31-letni Erik Van Der Veken je belgijski slaščičarski mojster čokolade, ki trenutno živi in dela na Irskem. Pred tem je delal v Londonu kot čokolater v luksuznem Hotelu Cafe Royal in kreiral sladice v The Greenhouse (2 Michelinovi zvezdici). Je tudi ambasador za čokolado Cacao Barry, zato veliko potuje po svetu in poučuje. Slovenijo je obiskal prvič, in sicer na pobudo slaščičarke Željke Bohar in njene Torterije. Skupaj sta v Horeca centru v Ljubljani organizirala dvodnevno delavnico na temo izdelave čokoladnih pralinejev in skulptur.

Z Erikom smo se pogovarjali in na vprašanje, katere so skrivnosti dobrega pralineja, je odgovoril:
»V pralinejih vedno iščem svežino oziroma kislino, saj omili maščobo, ki sicer naredi pralineje težke. Poleg tega imam najraje takšne, ki imajo zelo tanko in hrustljavo lupinico. Če je ta predebela, ti vzame vse doživetje in užitek ob bonbonu.
Osnova pri pralinejih je pravilno temperiranje čokolade. Skrivnost tanke lupinice pa je v tem, da čokoladi vedno dodam še nekaj kakavovega masla. Tako je bolj tekoča in lahko vlijem v kalup zares tanek sloj. Sicer pa takrat, ko ocenjujem pralineje na tekmovanjih ali pa na primer v čokoladnicah v Parizu ali Bruslju, vedno najprej pogledam dno - kako je praline zaprt. Če ima spodaj samo eno, gladko in tanko plast čokolade, torej nanešeno v enem potegu, potem vem, da je bil čokolater izkušen in bo praline po vsej verjetnosti dober.«

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Jasna Medar (Vesela Marela Photography)

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.