Objavili smo

Erik Van Der Veken, belgijski slaščičarski mojster čokolade

05 / 2018

31-letni Erik Van Der Veken je belgijski slaščičarski mojster čokolade, ki trenutno živi in dela na Irskem. Pred tem je delal v Londonu kot čokolater v luksuznem Hotelu Cafe Royal in kreiral sladice v The Greenhouse (2 Michelinovi zvezdici). Je tudi ambasador za čokolado Cacao Barry, zato veliko potuje po svetu in poučuje. Slovenijo je obiskal prvič, in sicer na pobudo slaščičarke Željke Bohar in njene Torterije. Skupaj sta v Horeca centru v Ljubljani organizirala dvodnevno delavnico na temo izdelave čokoladnih pralinejev in skulptur.

Z Erikom smo se pogovarjali in na vprašanje, katere so skrivnosti dobrega pralineja, je odgovoril:
»V pralinejih vedno iščem svežino oziroma kislino, saj omili maščobo, ki sicer naredi pralineje težke. Poleg tega imam najraje takšne, ki imajo zelo tanko in hrustljavo lupinico. Če je ta predebela, ti vzame vse doživetje in užitek ob bonbonu.
Osnova pri pralinejih je pravilno temperiranje čokolade. Skrivnost tanke lupinice pa je v tem, da čokoladi vedno dodam še nekaj kakavovega masla. Tako je bolj tekoča in lahko vlijem v kalup zares tanek sloj. Sicer pa takrat, ko ocenjujem pralineje na tekmovanjih ali pa na primer v čokoladnicah v Parizu ali Bruslju, vedno najprej pogledam dno - kako je praline zaprt. Če ima spodaj samo eno, gladko in tanko plast čokolade, torej nanešeno v enem potegu, potem vem, da je bil čokolater izkušen in bo praline po vsej verjetnosti dober.«

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Jasna Medar (Vesela Marela Photography)

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.