Objavili smo

EWA - Opolnomočenje žensk v agroživilstvu

01 / 2024

MLADE PODJETNICE PREDSTAVILE INOVATIVNA ŽIVILA

V centru Rog v Ljubljani se je odvil zaključni dogodek programa EWA - Opolnomočenje žensk v agroživilstvu, na katerem se je predstavilo 10 mladih podjetnic s svojimi inovativnimi izdelki, med katerimi so prevladovali živilski. Strokovno komisijo sta najbolj prepričali Špela Kocjančič z BoneR kostno juho z naravnim kolagenom in Nina Krašna s česnovim namazom znamke Glavca.

Priložnost za razvoj podjetniške ideje tudi ženskam
Da se nam v Sloveniji ni bati pomanjkanja mladih podjetnic z dobrimi idejami in vizijo, je bil dokaz zaključni dogodek mednarodnega programa EWA - Opolnomočenje žensk v agroživilstvu. Ta deluje pod okriljem programa EIT Food, ki ga podpira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), pri nas pa sta nad njim bedela in ga organizirala Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete (CPOEF) in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Program EWA se je v Sloveniji odvijal prvič, sicer pa poteka v dvanajstih evropskih državah. Njegov cilj pa je odpraviti obstoječo neenakost med spoloma v agroživilskem sektorju. 
Deset udeleženk, ki so se prijavile v program, je bilo v šestih mesecih deležnih individualne podpore mentorjev, pridobivale so znanje, krepile samozavest ter vzpostavile mrežo novih partnerjev in stikov za razvoj svoje podjetniške ideje.

Najboljši ideji: kostna juha in česnov namaz  
Najbolj sta strokovno komisijo navdušila dva izdelka in poslovna načrta, v katerih so videli tudi največji potencial za nadaljnji razvoj in tržni prodor. Na prvo mesto se je uvrstila Špela Kocjančič, ki je predstavila svojo na trgu že obstoječo znamko in izdelke BoneR. Njen osnovni produkt je prava kostna juha, pripravljena po tradicionalnem postopku s kuhanjem govejih kosti. Uporabna je za pripravo različnih jedi (juh, omak, celo sladic), obenem je naravni vir beljakovin za izgradnjo kolagena v telesu. Podjetnica s tem rešuje vprašanje zavržene hrane in neučinkovite uporabe virov v mesni industriji, pri čemer pripravlja tudi kostno juho iz govejih kosti ekološke vzreje. Pri razvoju njene podjetniške zgodbe jo usmerja mentorica Mateja Vadnjal. 
Drugo mesto je zasedla Nina Krašna, ki se v svoji podjetniški ideji osredotoča na česen, ki ga odkupuje od kmetov, a prideluje tudi sama. Med njenimi izdelki, ki jih ustvarja pod blagovno znamko Glavca, so česnov namaz (eden z oljčnim oljem, drugi z oljem grozdnih pešk in tretji z orehovim oljem) ter fermentiran česen v prahu, razvila je tudi črni česen v prahu. Njena mentorica je Urša Žorž Požrl, obe pa sta bili uspeha in nagrade zelo veseli, saj je, kot sta povedali, idej za napredek še veliko. Prvo in drugonagrajenka sta prejeli tudi denarno nagrado, namenjeno nadaljnjemu konkretnemu razvoju izdelkov ter nastopu na trgu...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna