Objavili smo

Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…

03 / 2020

Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano, ki stoji streljaj od izvoza z avtoceste in v neposredni bližini Murske Sobote. Aprila bo praznoval leto dni od odprtja. 

Dinamična lesena zgradba je bila zasnovana kot slovenski paviljon in je bila postavljena leta 2015 na svetovni razstavi Expo v Milanu. Njena zunanjost naj bi ponazarjala slovensko gorsko silhueto, danes pa nekateri v njej vidijo tudi valujoče žitno polje. Po končani razstavi je bilo upravljanje paviljona zaupano Mestni občini Murska Sobota, ki je na javnem pozivu najbolj prepričala z zastavljenim programom in vizijo. S pomočjo evropskih sredstev je rekonstruirana zgradba z novo vsebino na nekoč degradiranemu zemljišču ob umetnem Soboškem jezeru zaživela kot regijski promocijski center, imenovan tudi Vrata v Pomurje...

Od langaša, bograča do gibanice
V lepem vremenu, sploh ob vikendih, je ploščad pred paviljonom, s katere se odpira pogled na jezero, velikokrat polno zasedena. Nekateri pridejo le na kavo, sladico in sprostitev, spet drugi na kosilo in ogled Expana. Ni jih malo, ki kakšno sladko dobroto vzamejo tudi za domov, pa naj gre za prleško ali prekmursko gibanico. Na javnem razpisu je bilo za najemnika gostinskega lokala v Expanu izbrano podjetje Junior d.o.o., ki ga vodi izkušeni gostinec Ivan Dobaj in je med drugim znano po konceptu ter blagovni znamki Takos gostinstvo v Mariboru. Zavezalo se je, da bo gostinska ponudba v paviljonu temeljila na regionalno in sezonsko obarvani kulinariki, prav tako pijači, seveda s pridihom kreativnosti. Ter da bo vsaj 50% živil kupljenih v regiji, s čimer se podpira in vzpodbuja pomurske pridelovalce in predelovalce. Nekateri so se že uspešno prilagodili povpraševanju (na primer začeli polniti sokove v manjše stekleničke) in na ta račun še razširili svojo ponudbo…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2020.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Namaz iz mor
- Langaš
- Ciganska pečenka z dödoli
- Bograč
- Prekmurska gibanica (po zaščiteni recepturi)
- Prleška gibanica

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.