Objavili smo

Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…

03 / 2020

Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano, ki stoji streljaj od izvoza z avtoceste in v neposredni bližini Murske Sobote. Aprila bo praznoval leto dni od odprtja. 

Dinamična lesena zgradba je bila zasnovana kot slovenski paviljon in je bila postavljena leta 2015 na svetovni razstavi Expo v Milanu. Njena zunanjost naj bi ponazarjala slovensko gorsko silhueto, danes pa nekateri v njej vidijo tudi valujoče žitno polje. Po končani razstavi je bilo upravljanje paviljona zaupano Mestni občini Murska Sobota, ki je na javnem pozivu najbolj prepričala z zastavljenim programom in vizijo. S pomočjo evropskih sredstev je rekonstruirana zgradba z novo vsebino na nekoč degradiranemu zemljišču ob umetnem Soboškem jezeru zaživela kot regijski promocijski center, imenovan tudi Vrata v Pomurje...

Od langaša, bograča do gibanice
V lepem vremenu, sploh ob vikendih, je ploščad pred paviljonom, s katere se odpira pogled na jezero, velikokrat polno zasedena. Nekateri pridejo le na kavo, sladico in sprostitev, spet drugi na kosilo in ogled Expana. Ni jih malo, ki kakšno sladko dobroto vzamejo tudi za domov, pa naj gre za prleško ali prekmursko gibanico. Na javnem razpisu je bilo za najemnika gostinskega lokala v Expanu izbrano podjetje Junior d.o.o., ki ga vodi izkušeni gostinec Ivan Dobaj in je med drugim znano po konceptu ter blagovni znamki Takos gostinstvo v Mariboru. Zavezalo se je, da bo gostinska ponudba v paviljonu temeljila na regionalno in sezonsko obarvani kulinariki, prav tako pijači, seveda s pridihom kreativnosti. Ter da bo vsaj 50% živil kupljenih v regiji, s čimer se podpira in vzpodbuja pomurske pridelovalce in predelovalce. Nekateri so se že uspešno prilagodili povpraševanju (na primer začeli polniti sokove v manjše stekleničke) in na ta račun še razširili svojo ponudbo…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2020.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Namaz iz mor
- Langaš
- Ciganska pečenka z dödoli
- Bograč
- Prekmurska gibanica (po zaščiteni recepturi)
- Prleška gibanica

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.