Objavili smo

Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…

03 / 2020

Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano, ki stoji streljaj od izvoza z avtoceste in v neposredni bližini Murske Sobote. Aprila bo praznoval leto dni od odprtja. 

Dinamična lesena zgradba je bila zasnovana kot slovenski paviljon in je bila postavljena leta 2015 na svetovni razstavi Expo v Milanu. Njena zunanjost naj bi ponazarjala slovensko gorsko silhueto, danes pa nekateri v njej vidijo tudi valujoče žitno polje. Po končani razstavi je bilo upravljanje paviljona zaupano Mestni občini Murska Sobota, ki je na javnem pozivu najbolj prepričala z zastavljenim programom in vizijo. S pomočjo evropskih sredstev je rekonstruirana zgradba z novo vsebino na nekoč degradiranemu zemljišču ob umetnem Soboškem jezeru zaživela kot regijski promocijski center, imenovan tudi Vrata v Pomurje...

Od langaša, bograča do gibanice
V lepem vremenu, sploh ob vikendih, je ploščad pred paviljonom, s katere se odpira pogled na jezero, velikokrat polno zasedena. Nekateri pridejo le na kavo, sladico in sprostitev, spet drugi na kosilo in ogled Expana. Ni jih malo, ki kakšno sladko dobroto vzamejo tudi za domov, pa naj gre za prleško ali prekmursko gibanico. Na javnem razpisu je bilo za najemnika gostinskega lokala v Expanu izbrano podjetje Junior d.o.o., ki ga vodi izkušeni gostinec Ivan Dobaj in je med drugim znano po konceptu ter blagovni znamki Takos gostinstvo v Mariboru. Zavezalo se je, da bo gostinska ponudba v paviljonu temeljila na regionalno in sezonsko obarvani kulinariki, prav tako pijači, seveda s pridihom kreativnosti. Ter da bo vsaj 50% živil kupljenih v regiji, s čimer se podpira in vzpodbuja pomurske pridelovalce in predelovalce. Nekateri so se že uspešno prilagodili povpraševanju (na primer začeli polniti sokove v manjše stekleničke) in na ta račun še razširili svojo ponudbo…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2020.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Namaz iz mor
- Langaš
- Ciganska pečenka z dödoli
- Bograč
- Prekmurska gibanica (po zaščiteni recepturi)
- Prleška gibanica

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.