Objavili smo

Fuerteventura, otok peščenih sipin, vetra in pozitivnih vibracij

04 / 2023

Ko se z letalom spuščaš proti Fuerteventuri, enem izmed sedmih Kanarskih otokov, se ti zdi, da si se znašel miljarde let nazaj, ko na Zemlji še ni bilo sledu življenja. Povsod same skale, kamen in pesek. A na prvi pogled nič kaj zanimiv vulkanski otok, je v začetku februarja, ko je pri nas pritisnil najhujši mraz, prijetno presenetil s čudovitimi plažami, nasadi aloe vere, dobro hrano in predvsem sproščenim vzdušjem ljudi, ki se ga nalezeš takoj ob pristanku.

FLORIDA ZA EVROPEJCE
Topla klima na Fuerteventuro, ki leži v Atlantskem oceanu (geografsko gledano je del regije Severne Afrike, politično pa del Španije), številne obiskovalce privablja skozi celo leto. Februarja, ko je tam najhladneje, se temperature čez dan dvignejo na prijetnih 20 do 22°C in redkokdaj padejo pod 18°C. Med najbolj vročimi meseci, od julija do septembra, pa se gibljejo nekje med 27 in 29°C, razen ko zapiha vroč, suh veter iz Afrike, ki zaradi peska in prahu močno zmanjša vidljivost ter za tri ali štiri dni prinese zelo visoke temperature. A ne samo »večna pomlad«, lepe plaže in morje, otok navduši tudi s sproščenim vzdušjem, ki ga začutiš takoj po tem, ko pristaneš na letališču...

MAJORERA IN NAGUBAN KROMPIR
Po dolgem dnevu, preživetem na eni izmed neskončnih plaž, kolesarjenju ali vzponu na katerega izmed nedelujočih vulkanov, se več kot priležeta okusna hrana in kozarček španskega vina. Neštete restavracije v glavnih turističnih mestih – na severu otoka so to Corralejo, El Cotillo in Caleta de Fuste, na jugu pa Costa Calma, La Pared in Morro Jable – kar vabijo k obisku. Za štiričlansko vsejedo družino so se cene večjega obroka gibale med 65 in 120 evri z vso pijačo vred. Za hrano, ki smo jo naročali, zelo znosne cene, če bi se odločali za prehranjevanje v restavracijah s hitro prehrano, bi bile še bistveno nižje. A kot pravi gurmani smo seveda želeli okusiti pristne otoške okuse. Najprej nas je navdušil kozliček, pripravljen v omamni omaki z zelenjavo, krompirjem, olivami, suhimi slivami, rozinami in cimetovo palčko. Izjemni okusi in mehko meso, ki se je kar topilo v ustih, so nas naravnost očarali. V notranjosti Fuerteventure in sosednjega otoka Lanzarote se še danes pasejo avtohtone mlečne koze pasme Majorera, zato se njihovo meso pogosto znajde na krožnikih. Tudi sveži in starani kozji siri so stalnica tamkajšnjih prigrizkov. Mi smo si jih najraje privoščili za zajtrk ob domačih jajcih, bananah in papajah, ki jih pripeljejo s sosednjih kanarskih otokov...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Veronika Cvilak Križmančič

V članku tudi:
-Peščene sipine, "plaža kokic"
-Naguban krompir
-Aloe vera

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.