Objavili smo

Fuerteventura, otok peščenih sipin, vetra in pozitivnih vibracij

04 / 2023

Ko se z letalom spuščaš proti Fuerteventuri, enem izmed sedmih Kanarskih otokov, se ti zdi, da si se znašel miljarde let nazaj, ko na Zemlji še ni bilo sledu življenja. Povsod same skale, kamen in pesek. A na prvi pogled nič kaj zanimiv vulkanski otok, je v začetku februarja, ko je pri nas pritisnil najhujši mraz, prijetno presenetil s čudovitimi plažami, nasadi aloe vere, dobro hrano in predvsem sproščenim vzdušjem ljudi, ki se ga nalezeš takoj ob pristanku.

FLORIDA ZA EVROPEJCE
Topla klima na Fuerteventuro, ki leži v Atlantskem oceanu (geografsko gledano je del regije Severne Afrike, politično pa del Španije), številne obiskovalce privablja skozi celo leto. Februarja, ko je tam najhladneje, se temperature čez dan dvignejo na prijetnih 20 do 22°C in redkokdaj padejo pod 18°C. Med najbolj vročimi meseci, od julija do septembra, pa se gibljejo nekje med 27 in 29°C, razen ko zapiha vroč, suh veter iz Afrike, ki zaradi peska in prahu močno zmanjša vidljivost ter za tri ali štiri dni prinese zelo visoke temperature. A ne samo »večna pomlad«, lepe plaže in morje, otok navduši tudi s sproščenim vzdušjem, ki ga začutiš takoj po tem, ko pristaneš na letališču...

MAJORERA IN NAGUBAN KROMPIR
Po dolgem dnevu, preživetem na eni izmed neskončnih plaž, kolesarjenju ali vzponu na katerega izmed nedelujočih vulkanov, se več kot priležeta okusna hrana in kozarček španskega vina. Neštete restavracije v glavnih turističnih mestih – na severu otoka so to Corralejo, El Cotillo in Caleta de Fuste, na jugu pa Costa Calma, La Pared in Morro Jable – kar vabijo k obisku. Za štiričlansko vsejedo družino so se cene večjega obroka gibale med 65 in 120 evri z vso pijačo vred. Za hrano, ki smo jo naročali, zelo znosne cene, če bi se odločali za prehranjevanje v restavracijah s hitro prehrano, bi bile še bistveno nižje. A kot pravi gurmani smo seveda želeli okusiti pristne otoške okuse. Najprej nas je navdušil kozliček, pripravljen v omamni omaki z zelenjavo, krompirjem, olivami, suhimi slivami, rozinami in cimetovo palčko. Izjemni okusi in mehko meso, ki se je kar topilo v ustih, so nas naravnost očarali. V notranjosti Fuerteventure in sosednjega otoka Lanzarote se še danes pasejo avtohtone mlečne koze pasme Majorera, zato se njihovo meso pogosto znajde na krožnikih. Tudi sveži in starani kozji siri so stalnica tamkajšnjih prigrizkov. Mi smo si jih najraje privoščili za zajtrk ob domačih jajcih, bananah in papajah, ki jih pripeljejo s sosednjih kanarskih otokov...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Veronika Cvilak Križmančič

V članku tudi:
-Peščene sipine, "plaža kokic"
-Naguban krompir
-Aloe vera

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna