Objavili smo

Gostilna Grič by Andrej Smogavc, Škalce

10 / 2021

RAZKOŠJE OKUSOV MED ŠKALSKIMI VINOGRADI
Nad Slovenskimi Konjicami se razprostirajo Škalce, mehko valoviti griči, na katerih se bohotijo urejeni vinogradi kleti Zlati grič. Na enem od prevalov stoji Gostilna Grič, ki jo od leta 2015 vodi 32-letni chef Andrej Smogavc. V zadnjih dveh letih je njena ponudba doživela preporod in postala prepoznavna po vrhunski hrani, vinih in uglajeni postrežbi. To so že opazili tudi nekateri kulinarični kritiki. 

Odločitev je padla čez noč
Pravi, da je od malega vedel, da želi biti kuhar. Tako je Andrej Smogavc po končani srednji gostinski šoli v Mariboru svoje znanje začel nadgrajevati pri odličnih chefih, s katerimi ga danes vežejo prijateljski odnosi. Najprej v zreškem Gostišču Smogavc (kljub istemu priimku si niso v sorodu), nato v celjskem Hotelu Evropa, takrat pod taktirko chefa Dejana Mastnaka, pa pri chefu Marku Pavčniku. Nato ga je kot mladega kuharja pot prvič pripeljala v Gostilno Grič nad Slovenskimi Konjicami, od koder se je podal za nekaj časa še v kuhinjo takratnega gostišča Miran. Sledila je vrnitev na Grič, kjer je leta 2015 prevzel tako vodenje gostilne kot kuhinje. »Sprva smo nadaljevali s ponudbo klasičnih kosil in domačih jedi, obisk je bil, zlasti ob vikendih, masoven. Nikoli ne bom pozabil, kako sem se neko nedeljo, potem, ko smo skuhali in postregli več avtobusov turistov, izčrpan sesedel na stol in rekel, da se tega ne grem več. Da želim delati drugače,« se danes prelomnega trenutka spominja Andrej.
Čez noč je spremenil kulinarično ponudbo in jedi na krožnikih so zaživele v drugi, Andreju lastni ustvarjalni dimenziji. Seveda je temu sledila tudi sprememba v strežbi. Tako zdaj gosta pričakajo mize, pogrnjene z belim prtom in platnenimi servietami, krožničkom za kruh, izbranimi vinskimi kozarci, prijaznim priporočilom natakarja o izboru vina k posamezni jedi. »Posledično se je spremenil tudi profil naših gostov. Prihajajo zahtevnejši, ki radi naročijo poslovno kosilo ali se prepustijo degustacijskemu meniju. In to je meni in moji ekipi všeč,« poudari chef Andrej...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Jelenov tatar s prepeličjim jajcem, miso majonezo in jerebiko
-Krompirjeva juha s poširanim rumenjakom in svežimi tartufi
-Postrvji file s črno lečo in masleno omako
-Goveji hrbet z bučno kremo, jurčkovimi cmočki in ožgano čebulico
-Kostanjev mousse s sladoledom iz pečenih hrušk

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.