Objavili smo

Gostilna Grič by Andrej Smogavc, Škalce

10 / 2021

RAZKOŠJE OKUSOV MED ŠKALSKIMI VINOGRADI
Nad Slovenskimi Konjicami se razprostirajo Škalce, mehko valoviti griči, na katerih se bohotijo urejeni vinogradi kleti Zlati grič. Na enem od prevalov stoji Gostilna Grič, ki jo od leta 2015 vodi 32-letni chef Andrej Smogavc. V zadnjih dveh letih je njena ponudba doživela preporod in postala prepoznavna po vrhunski hrani, vinih in uglajeni postrežbi. To so že opazili tudi nekateri kulinarični kritiki. 

Odločitev je padla čez noč
Pravi, da je od malega vedel, da želi biti kuhar. Tako je Andrej Smogavc po končani srednji gostinski šoli v Mariboru svoje znanje začel nadgrajevati pri odličnih chefih, s katerimi ga danes vežejo prijateljski odnosi. Najprej v zreškem Gostišču Smogavc (kljub istemu priimku si niso v sorodu), nato v celjskem Hotelu Evropa, takrat pod taktirko chefa Dejana Mastnaka, pa pri chefu Marku Pavčniku. Nato ga je kot mladega kuharja pot prvič pripeljala v Gostilno Grič nad Slovenskimi Konjicami, od koder se je podal za nekaj časa še v kuhinjo takratnega gostišča Miran. Sledila je vrnitev na Grič, kjer je leta 2015 prevzel tako vodenje gostilne kot kuhinje. »Sprva smo nadaljevali s ponudbo klasičnih kosil in domačih jedi, obisk je bil, zlasti ob vikendih, masoven. Nikoli ne bom pozabil, kako sem se neko nedeljo, potem, ko smo skuhali in postregli več avtobusov turistov, izčrpan sesedel na stol in rekel, da se tega ne grem več. Da želim delati drugače,« se danes prelomnega trenutka spominja Andrej.
Čez noč je spremenil kulinarično ponudbo in jedi na krožnikih so zaživele v drugi, Andreju lastni ustvarjalni dimenziji. Seveda je temu sledila tudi sprememba v strežbi. Tako zdaj gosta pričakajo mize, pogrnjene z belim prtom in platnenimi servietami, krožničkom za kruh, izbranimi vinskimi kozarci, prijaznim priporočilom natakarja o izboru vina k posamezni jedi. »Posledično se je spremenil tudi profil naših gostov. Prihajajo zahtevnejši, ki radi naročijo poslovno kosilo ali se prepustijo degustacijskemu meniju. In to je meni in moji ekipi všeč,« poudari chef Andrej...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 10/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Jelenov tatar s prepeličjim jajcem, miso majonezo in jerebiko
-Krompirjeva juha s poširanim rumenjakom in svežimi tartufi
-Postrvji file s črno lečo in masleno omako
-Goveji hrbet z bučno kremo, jurčkovimi cmočki in ožgano čebulico
-Kostanjev mousse s sladoledom iz pečenih hrušk

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna