Objavili smo

Gostilna in glamping Pr´ Bizjak, Zg. Bela - chefinja Veronika Aljančič

09 / 2018

Gostilna Pr' Bizjak v gorenjski vasici Zgornja Bela se ponaša z več kot 200-letno tradicijo. Tukaj dolgoletna gostinka in kuharica Veronika Aljančič še vedno zamesi kruh in peče potico. Skupaj s sinom Janezom, četrto generacijo gostilničarske družine, pa snujeta in uresničujeta nove ideje ter izzive. Ena od njih je tudi glamping.

Septembrska jutra so v parku Gostilne Pr' Bizjak posebej romantična. Sončni žarki so postali nežnejši in tudi ob ribniku z mostičkom se narava odeva v jesenske barve. V daljavi se odpira pogled na Storžič in druge vrhove, ki jih občasno že pobeli sneg. Pred eno od štirih hišk glampinga, ki je na prostranem vrtu ob gostilni zaživel pred tremi leti, goste čaka zajtrk v piknik košarici. Danes je v njej tudi slasten slivov zavitek… Lesene hiške za dva so vse opremljene z elektriko in jih je možno ogrevati, prav tako skupno kopalnico, ki stoji v ločenem lesenem objektu. Gostje si lahko pred svojo hiško privoščijo tudi sproščujoče namakanje v leseni kadi, napolnjeni s toplo vodo. 

»Postavitev glampinga je bila ideja sina Janeza in moram reči, da je lepo dopolnila gostinsko dejavnost. Za bivanje v lesenih hiškah se odločajo tako mladi kot starejši, prevladujejo tujci. Mnogi čez dan odkrivajo okolico in hribe, kosilo ali večerjo pa si privoščijo v gostilni,« pove neumorna Veronika Aljančič, duša in vodja gostilne ter glavna v kuhinji. Gor je zrastla v gostilni in pove, da se je naučila seštevati še preden je šla v šolo. Seveda ni hotela postati gostinka, po gimnaziji jo je vleklo v gradbeništvo. A na koncu je zmagal pregovor, da se zarečenega kruha največ poje, in tako je po diplomi na fakulteti za organizacijske vede od očeta prevzela vodenje gostilne ter od mame velik vrt. Čas beži in letos bo dopolnila 37 let delovne dobe, zato resno, a ne čisto zares, doda, da prihaja čas za upokojitev - in nogomet! V mladih letih aktivna rokometašica namreč s fanti še vedno rada odigra kakšno nogometno tekmo, a kaj, ko ob delu v gostilni vedno zmanjkuje časa. Šport ima v krvi tudi sin Janez, nekdanji profesionalni nogometaš in državni reprezentant, ki igra le še ljubiteljsko, med drugim v Nogometni vinski reprezentanci Slovenije. Zdaj se ob pomoči v domači gostilni posveča predvsem turizmu – poleg glampinga tukaj, v Zgornji Beli, je pred dobrim mesecem v sopartnerstvu odprl še glamping v Tržiču...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2018.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: arhiv Pr' Bizjak

Recepti:
- Krompirjev golaž z lisičkami
- Ocvrt bučni cvet, polnjen z bučkami in baziliko 
- Pujsek z vrta z zelenjavnim polpetom in ocvrto čebulo
- Telečja lička v rdečem vinu s sirovimi štruklji
- Pehtranovo – limonina torta

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.