Objavili smo

Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem

09 / 2024

KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN

Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem in kulinarična ponudba za različne priložnosti in okuse, tudi zahtevnejše jedce. Krškopoljec in kopun sta v jedilnem listu na častnem mestu, na svoj račun pridejo tudi ljubitelji sladic in posavskih vin, ki jih zdaj točijo tudi v novi vinoteki. 

Dolga tradicija gostilne gre naprej
Priznani posavski gostinec Srečko Kunst je svojo samostojno gostinsko zgodbo skupaj s soprogo Bredo začel pisati davnega leta 1985... Gostilno in hotel Kunst na zdajšnji lokaciji v Leskovcu pri Krškem vodi njun sin Nejc skupaj z ženo Tamaro, po gostilni pa se že podita tudi njuna otroka Karolina in Leon, velikokrat v družbi Voranca in Erazma, sinov Nejčeve sestre Tjaše.

Krškopoljec od predjedi do sladice!
Da sta pri Kunstu krškopoljec, edina avtohtona slovenska pasma prašičev, in kopun zvezdi v ponudbi, bo pozornemu obiskovalcu jasno že ob vstopu v gostilno in hotel. Pred vhodom so igrala v obliki krškopoljca, v glavni gostinski sobi, kjer strežejo jedi po naročilu, s stropa visijo majhni prašički v črno beli barvi. Povsod so tudi platna s petelini (kopuni so namreč mladi skopljeni petelini), ki že vrsto let nastajajo v okviru Kunstovega Tedna umetnosti. V Gostilni Kunst se radi ustavijo tako tisti, ki pridejo na hitro malico ali dnevno kosilo, kot tisti, ki si vzamejo več časa in uživajo v jedeh po naročilu. Pomemben del Kunstove ponudbe sta tudi catering, torej pogostitve na terenu, in znamka Pite čudovite ter vitrina Dama, iz katere vabijo različne sladice. Za slednje skrbi Nejčeva sestra Tjaša Kunst Kališnik, ki je slaščičarstvo zajadrala iz ljubezni do peke in priprave sladic...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.9/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Kunstova dilca: suhomesnate dobrote krškopoljca in kopunova pašteta
-Hladne rezine krškopoljca na zabeljenem stročjem fižolu
-Kopunov ragu z ocvrto ješprenovo kroglico in parmezanovim čipsom
-Hrbet krškopoljca s fižolovim pirejem, gomoljno zelenjavo in redukcijo modre frankinje
-Pečen kopun z jesensko prilogo
-Čokoladni klobuk krškopoljca
-Jesenski zavitek z jabolki, hruškami in slivami

Deli na
10 / 2024
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
SOZVOČJE MODERNIH PREKMURSKIH OKUSOV NA KROŽNIKU IN V KOZARCU  Pred komaj dobrim letom dni se je v Prekmurju, na posestvu družine Gjerkeš, znanem po vrhunskih vinih, odprla restavracija. Glas o sodobnih in drznih kreacijah mladega chefa Roka Smonkarja se je hitro razširil, k čemur je pripomogel...
10 / 2024
Gostilna Štirna, Opatje selo
STARA VAŠKA GOSTILNA Z MLADOSTNO ENERGIJO Vas Opatje selo se nahaja na goriškem Krasu, tik ob italijanski meji, in tukaj sta pred petnajstimi leti našla svoj pristan zakonca Jasmina in Jurij Golob iz Solkana. S pomočjo družine sta prenovila in obudila staro vaško gostilno, ki je zopet postala...
10 / 2024
Prenova znamke Gostilna Slovenija in novi prejemniki
Sekcija za gostinstvo in turizem, ki deluje pri OZS, je ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Slovenske turistične organizacije prenovila blagovno znamko Gostilna Slovenija. Ob tej priložnosti je bil znak podeljen štirim novim gostilnam in tako jih je zdaj že 40, ki se lahko...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna