Objavili smo

Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor

06 / 2024

GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932

Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji še vedno marsikoga pozdravijo po imenu, pa četudi pride samo na kavo ali sladico. Tukaj se tudi mednarodni turisti počutijo prijetno in domače. Ja, pri Lešniku nisi nikoli razočaran!

GOSTINSKA TRADICIJA, SPOMINI IN ŠTIRI SESTRE, KI DRŽIJO SKUPAJ
Če ste mislili, da sta gostilna in motel Pri Lešniku dobila ime po plodu leske, ste se zmotili! Že res, da na dvorišču stoji veličasten oreh, a ime izhaja iz priimka družine Lešnik, ki goste več generacij razvaja s pristno gostoljubnostjo in odlično kuhinjo. Od očeta Alojza, ki je bil naslednik gostilne po babici in dedku, ter mame Fanike, ki se je k Lešniku priženila z velike kmetije, so jo kot zadnja generacija podedovale sestre – Majda, Milena, Zdenka in Tanja. Vsem štirim je bila privzgojena ljubezen do zemlje in gostilne, ki je po 2. svetovni vojni skoraj končala v tujih rokah.
V gostilni je Zdenkina desna roka sestra Majda, ki dela v kuhinji in skrbi za vrt, medtem ko Milena, Tanja in Majdina hči Mojca Polak, profesorica kuharstva in gastronomije na VŠGT Maribor, po potrebi priskočijo na pomoč, največkrat s kakšnim strokovnim nasvetom. Zdenka je takoj izpostavila: »Seveda ne bi šlo tudi brez pridnih sodelavcev. Nekateri so z nami že več desetletij, tako da so kot del družine.« Takšni so zagotovo kuhar Simon Žnidarič ter v strežbi Ksenija Ribič in sommelier Milan Gajšek...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.6/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Lešnikov pozdrav
-Zeliščna juha z zdrobovimi žličniki
-Mlinci z jurčki in peteršiljevim oljem
-File postrvi v rožičevi moki s hrenovim pirejem in koromačevo solatko
-Nadevana svinjska rebrca s krompirjevo zloženko in korenčkovim pirejem
-Lešnikov parfait »tisoč lističev« z jagodnim sorbetom in meto

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna