Objavili smo
03 / 2022
MLADOSTNI POLET GOSTILNE NA VASI
Pri Antonaču v vasi Bojanji Vrh pri Ivančni Gorici od leta 2016, ko je ob očetu picopeku začel jedi kreirati sin Matevž in se je v imenu pizzerije pridružila še beseda gostilna, ne diši več samo po odličnih picah. Mladostna ustvarjalnost mladega chefa je zdaj, ko mu pri delu v kuhinji vedno pogosteje dela družbo prav tako kuharsko nadarjena mlajša sestra Špela, dobila še večji zagon. Antonač je zagotovo zanimiva razvijajoča se dolenjska kulinarična postojanka, ki jo dobrojedci in kulinarični vodniki šele dobro odkrivajo.
NEKOČ PRVA PICERIJA DALEČ NAOKOLI
Zakonca Ana in Igor Erjavec ne izhajata iz gostinskih vod in sta vanje zašla, ko sta v devetdesetih ostala brez službe. Takrat sta se odločila prenoviti svoj dom, Igorjevo rojstno kmečko hišo, in začeti s turizmom na kmetiji, saj so imeli živino in tudi marsikaj pridelali, tako kot še danes. A ker obljubljene državne pomoči za to ni bilo, sta se usmerila v novost, ki je v tistih časih Slovenijo šele osvajala – pizzerijo! Izbira njenega imena ni bila težka, obdržala sta kar staro hišno ime Antonač. O začetkih je Igor povedal: »Leta 1995, ko sva z ženo odprla picerijo, je bilo to nekaj novega, sploh tukaj na podeželju. Ne bom pozabil, kako sva hodila gledat, kakšne pice pečejo v eni takrat prvih ter zelo znanih picerij Čerin v Ljubljani. Tam je bil picopek Aleš Rekar, danes tudi predsednik Društva picopekov Slovenije, ki mi je prvi pokazal skrivnosti priprave dobre pice.«...
MLADI CHEF IN DEGUSTACIJSKI MENI
Čeprav so od odličnjaka Matevža starši pričakovali, da se bo po osnovni šoli vpisal na gimnazijo, je bil odločen. Končal je ljubljansko srednjo gostinsko šolo in nato še Višjo strokovno šolo BIC Ljubljana. »Morda mi je bilo nekoliko lažje kot nekaterim sošolcem in sošolkam, saj sem kot podeželski fant vedel, kako izgleda in kako zraste korenček, kako se delajo koline in kako razkosati meso,« se v smehu spominja Matevž. Ves čas šolanja si je za obvezno prakso in kasneje tudi študentsko delo izbiral dobre restavracije in chefe – od Rakarja, Hotela Slon, do Restavracije JB in Strelca. Še danes jim je hvaležen, da si je lahko pri njih širil obzorja in nadgrajeval znanje. Tako tudi njegova izbira teme za diplomsko nalogo ni bila presenečenje – nosila je naslov »Degustacijski meni na vasi«! ...
TUDI SESTRA ŠPELA KUHARSKI TALENT
Matevževa desna roka je poleg očeta vedno bolj sestra Špela, ki obiskuje 3. letnik ljubljanske gostinske šole in se je prav tako že kalila pri chefu Janezu Bratovžu (JB) in Igorju Jagodicu (Strelec). »V kuhinji prvega sem spoznala, kaj pomeni ekipni duh, pri drugem pa tudi to, kako zelo sta v kuhinji pomembna red in konstantnost,« je povedala simpatična Špela, ki jo trenutno najbolj zanimajo sladice. Tudi natakarska znanja, kot je na primer priprava kave »latte art«, se ji zdijo nadvse zanimiva. Domači pravijo, da ima zelo velik smisel za estetiko, sploh pri postavitvah jedi na krožniku...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Mesni kanelon s pinjencem, vloženo zelenjavo, rožmarinom in lanom
-Pečena skuta s porom, parmezanom in ocvrtim rumenjakom
-Cvetačni narastek s cvetačno kremo, slanino in zeliščnim oljem
-Sibirski jeseter z opečenim rižem, korenčkovim pirejem in masleno limonino omako
-Pujsek z ajdovo panakoto, gobovim ragujem in pirejem belega fižola
-Karamelna tortica z jabolkom, kandiranimi olivami, jogurtom
Dodatne informacije o restavraciji:
GOSTILNA IN PIZZERIJA ANTONAČ, Bojanji Vrh 4, 1295 Ivančna Gorica
www.antonac.si / info@antonac.si / 041 253 990, 01 78 76 082