Objavili smo

Gostilna in restavracija Avsenik, Begunje - chef Gašper Dežman

04 / 2019

Avseniki so znani ne le po glasbeni, ampak tudi gostinski tradiciji! Začetek gostinstva Pri Jožovcu v Begunjah sega v davno leto 1865, ko sta Janez in Katarina Avsenik kupila hišo od mizarja Jožovca, jo preuredila v gostilno in poimenovala kar po domače - Pri Jožovcu. Danes je Gostilna in restavracija Avsenik znana daleč naokrog po domači, tradicionalni slovenski kulinariki, prireditvah z narodnozabavno glasbo in muzeju, posvečenem Ansamblu bratov Avsenik.

Družinska gostinska tradicija iz l. 1865
Pravzaprav se zgodba znane glasbene družine Avsenik ni začela pisati z glasbo, kot bi marsikdo pomislil, ampak z gostilno. Prav to v Begunjah na Gorenjskem, ki se ponaša s 154 leti zgodovine in je zdaj v rokah že četrte generacije Avsenikov. Njene temelje sta postavila oče in mama Slavka in Vilka, legend narodno zabavne glasbe. Na pobudo njunega očeta so se vsi štirje otroci, trije sinovi in hčerka, učili igranja na inštrumente z željo, da bi nekoč kot družinski ansambel lahko kakšno zaigrali gostom v gostilni. In tako se je tudi zgodilo, le da je glasbena ustvarjalnost Slavka in Vilka ter njunega Ansambla bratov Avsenik doživela neverjetne razsežnosti in svetovno slavo. Po smrti staršev je vodenje domačije prevzel Slavko, jo z ženo Brigito leta 1988 obnovil in v upravljanje predal svojemu sinu Gregorju Avseniku, ki je njen lastnik še danes. Tudi on je svoje življenje posvetil glasbi, zato je vodenje gostilne in poslovanje hiše, ki zahteva celega človeka, pred osmimi leti zaupal Nataši Farkaš. Direktorica Farkaševa ima za sabo izkušnje s področja turizma in hotelirstva v Bohinju in na Bledu. Vodenje gostilne z 20 zaposlenimi in njen živahen utrip sta ji v stalen izziv...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Repina juha
- Čemaževa kremna juha
- Svinjski file s čemaževim pirejem, korenjem in teranovo omako
- Regratova solata s krompirjem in jajcem
- Pastirčkova malica
- Orehova potica
- Velikonočni ptički

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.