Objavili smo

Gostilna in restavracija Avsenik, Begunje - chef Gašper Dežman

04 / 2019

Avseniki so znani ne le po glasbeni, ampak tudi gostinski tradiciji! Začetek gostinstva Pri Jožovcu v Begunjah sega v davno leto 1865, ko sta Janez in Katarina Avsenik kupila hišo od mizarja Jožovca, jo preuredila v gostilno in poimenovala kar po domače - Pri Jožovcu. Danes je Gostilna in restavracija Avsenik znana daleč naokrog po domači, tradicionalni slovenski kulinariki, prireditvah z narodnozabavno glasbo in muzeju, posvečenem Ansamblu bratov Avsenik.

Družinska gostinska tradicija iz l. 1865
Pravzaprav se zgodba znane glasbene družine Avsenik ni začela pisati z glasbo, kot bi marsikdo pomislil, ampak z gostilno. Prav to v Begunjah na Gorenjskem, ki se ponaša s 154 leti zgodovine in je zdaj v rokah že četrte generacije Avsenikov. Njene temelje sta postavila oče in mama Slavka in Vilka, legend narodno zabavne glasbe. Na pobudo njunega očeta so se vsi štirje otroci, trije sinovi in hčerka, učili igranja na inštrumente z željo, da bi nekoč kot družinski ansambel lahko kakšno zaigrali gostom v gostilni. In tako se je tudi zgodilo, le da je glasbena ustvarjalnost Slavka in Vilka ter njunega Ansambla bratov Avsenik doživela neverjetne razsežnosti in svetovno slavo. Po smrti staršev je vodenje domačije prevzel Slavko, jo z ženo Brigito leta 1988 obnovil in v upravljanje predal svojemu sinu Gregorju Avseniku, ki je njen lastnik še danes. Tudi on je svoje življenje posvetil glasbi, zato je vodenje gostilne in poslovanje hiše, ki zahteva celega človeka, pred osmimi leti zaupal Nataši Farkaš. Direktorica Farkaševa ima za sabo izkušnje s področja turizma in hotelirstva v Bohinju in na Bledu. Vodenje gostilne z 20 zaposlenimi in njen živahen utrip sta ji v stalen izziv...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Repina juha
- Čemaževa kremna juha
- Svinjski file s čemaževim pirejem, korenjem in teranovo omako
- Regratova solata s krompirjem in jajcem
- Pastirčkova malica
- Orehova potica
- Velikonočni ptički

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.