Objavili smo

Gostilna in restavracija Avsenik, Begunje - chef Gašper Dežman

04 / 2019

Avseniki so znani ne le po glasbeni, ampak tudi gostinski tradiciji! Začetek gostinstva Pri Jožovcu v Begunjah sega v davno leto 1865, ko sta Janez in Katarina Avsenik kupila hišo od mizarja Jožovca, jo preuredila v gostilno in poimenovala kar po domače - Pri Jožovcu. Danes je Gostilna in restavracija Avsenik znana daleč naokrog po domači, tradicionalni slovenski kulinariki, prireditvah z narodnozabavno glasbo in muzeju, posvečenem Ansamblu bratov Avsenik.

Družinska gostinska tradicija iz l. 1865
Pravzaprav se zgodba znane glasbene družine Avsenik ni začela pisati z glasbo, kot bi marsikdo pomislil, ampak z gostilno. Prav to v Begunjah na Gorenjskem, ki se ponaša s 154 leti zgodovine in je zdaj v rokah že četrte generacije Avsenikov. Njene temelje sta postavila oče in mama Slavka in Vilka, legend narodno zabavne glasbe. Na pobudo njunega očeta so se vsi štirje otroci, trije sinovi in hčerka, učili igranja na inštrumente z željo, da bi nekoč kot družinski ansambel lahko kakšno zaigrali gostom v gostilni. In tako se je tudi zgodilo, le da je glasbena ustvarjalnost Slavka in Vilka ter njunega Ansambla bratov Avsenik doživela neverjetne razsežnosti in svetovno slavo. Po smrti staršev je vodenje domačije prevzel Slavko, jo z ženo Brigito leta 1988 obnovil in v upravljanje predal svojemu sinu Gregorju Avseniku, ki je njen lastnik še danes. Tudi on je svoje življenje posvetil glasbi, zato je vodenje gostilne in poslovanje hiše, ki zahteva celega človeka, pred osmimi leti zaupal Nataši Farkaš. Direktorica Farkaševa ima za sabo izkušnje s področja turizma in hotelirstva v Bohinju in na Bledu. Vodenje gostilne z 20 zaposlenimi in njen živahen utrip sta ji v stalen izziv...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Repina juha
- Čemaževa kremna juha
- Svinjski file s čemaževim pirejem, korenjem in teranovo omako
- Regratova solata s krompirjem in jajcem
- Pastirčkova malica
- Orehova potica
- Velikonočni ptički

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna