Objavili smo
04 / 2025
Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se gostje pri njih počutijo dobrodošle in da odidejo zadovoljni. Pa tudi o preizkušnjah, ki jih prinese življenje, gostih, ki postanejo prijatelji, mladi ekipi, ki odlično nadaljuje delo, in chefu, ki ljubi morsko.
Ko pri Trebnjem zaviješ v smeri proti Mokronogu in te ovinkasta cesta vodi po Mirnski dolini, že po petnajstih minutah vožnje zagledaš Restavracijo Javornik. Če je v preteklosti nase opozarjala z velikim napisom »Jedi iz krušne peči«, zdaj pritegne pogled mogočen kozolec toplar in lepo obnovljena hiša. Z ene strani je vhod v restavracijo, kjer goste pozdravi šank s krušno pečjo in mizami za družino in tiste, ki se ustavijo na pijači, v drugem delu pa elegantna in sodobna, a topla restavracijska soba in mize z belimi prti. Z druge strani hiše je vhod v dvorano, ki ji toplino dajejo leseni tramovi, opeka in velika steklena okna. »Ta in je kot nalašč tako za manjše kot večje skupine, zabave, poroke in poslovne dogodke,« mi je razložil lastnik Goran Pevec, gostinec po srcu in duši. Tudi po prenovi restavracije, ki se je v novi podobi odprla pred letom in pol, srce Javornikove kuhinje ostaja krušna peč. Le da zdaj pod taktirko novega chefa, Goranovega sina Jana, jedi iz peči predstavljajo le en del v ponudbi. Nekatere v krušni peči namreč pripravijo od začetka do konca in jih postrežejo v glinenih posodah (mimogrede – dan za pice je ob četrtkih!), spet druge v njej le zaključijo, približno polovico pa jih Jan z ekipo v celoti pripravi v kuhinji. Janova sestra Ana je leto dni starejša od njega in dela v strežbi...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
-Goveji jezik z rdečim zeljem, bučno majonezo in gorčičnimi semeni
-Dimljena postrv s kremo gomoljne zelene, okisano kumaro in hrenom
-Špargljeva juha z ajdovo kašo in dimljeno postrvjo
-Hobotnica iz krušne peči z zelenjavo in krompirjem
-Sezamov hlebček iz krušne peči
-Piščančji medaljon iz krušne peči s paradižnikom in paprike
-Palačinke, gratinirane v krušni peči
Info:
GOSTILNA JAVORNIK, Goran Pevec s.p., Rakovnik 6, 8232 Šentrupert
www.javornik.com / gostilna.javornik@siol.net / 07 - 34 34 534