Objavili smo

Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič

07 / 2021

TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE! 
V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo. V zadnjih dveh letih je pod taktirko lastnika in chefa Roka Martinčiča, ki skupaj z ženo Aneto nadaljuje družinsko gostilničarsko tradicijo, zaživela v sveži, sodobnejši preobleki. 

Krškopoljec ljubi brusnice, fazan koruzo
»Skrbi pustite pred vrati in uživajte,« je bilo s kredo napisano na eni od tabel ob vhodu v Gostilno Jež, iz katere je že v zgodnjih dopoldanskih urah prijetno dišalo. »Trenutno kuhamo meso za paštete,« je razložil Rok Martinčič in v širokem nasmehu dodal: »Idejo o Ježevih hišnih paštetah sem začel razvijati že pred korono, v času zaprtja zaradi epidemije pa sem jo tudi uresničil. Hitro so postale priljubljene in to me je vzpodbudilo, da zdaj razmišljam še o nekaterih drugih izdelkih, ki jih bodo gostje prav tako lahko vzeli ali naročili tudi za domov.« Sestavine za vse tri paštete so skrbno izbrane, njihov okus pa odličen in tudi izviren: krškopoljec z brusnico, fazan s pečeno koruzo in račka s konjakom in suhimi slivami. »Ja, ne boste verjeli, fazan je slovenski,« je poudaril Rok, ki skupaj z ženo Aneto kot četrta generacija nadaljuje Ježevo gostinsko tradicijo. 
Okoliščine so nanesle, da je Rok pred devetimi leti po očetovi smrti prevzel vajeti gostilne Jež, čeprav sta z ženo svojo skupno poslovno pot že začela graditi na drugem področju. »A ko je prišlo do vprašanja, kaj bo z našo družinsko gostilno, sva sprejela izziv, da nadaljujeva tradicijo. Nenazadnje sem rastel gor v gostilni, imam rad dobro hrano in tudi mama, ki je od nekdaj kuhala v gostilni, še vedno pomaga,« je razlagal Rok, medtem ko je simpatična in zgovorna Aneta za pozdrav iz kuhinje ob pašteti postregla pravkar pečen kruh...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Pozdrav iz kuhinje
-Tatarljata
-Koprivna juha z ocvrtim rumenjakom (YouTube video)
-Gosja jetra s krvavico, jabolkom in smrekovim sirupom
-Kunec s korenčkovim pirejem in jurčki
-Slivov cmok z vaniljevo kremo

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna