Objavili smo

Hiša Ančka, Slovenj Gradec - chef Gašper Kačičnik

12 / 2021

NA KOROŠKO PO KULINARIČNI UŽITEK IN POČITEK
Prav v decembru mineva štiri leta, odkar je slovenjgraška gostilna Ančka pod novim imenom Hiša Ančka po desetletjih zaprtja zopet sprejela goste. Pod taktirko novih lastnikov je zasijala z novo podobo in ponudbo. Danes pod eno streho združuje kulinarično razvajanje, ki nastaja pod taktirko chefa Gašperja Kačičnika, in butični štirizvezdični hotel z wellnessom, prvi tovrstni namestitveni objekt na Koroškem.

Zgodbo Hiše Ančka začenjam pri steklenem vrču, natančneje pri velikem in lepo izdelanem, 2-litrskem kozarcu za pivo. Malce nenavadno, boste pomislili. A prav ta in sedanjostjo tega več kot 200 let starega gostinskega objekta. »Decembra leta 2017 sva ga ob odprtju restavracije dobila kot simbolično darilo od zadnjih lastnikov hiše. Izviral naj bi iz obdobja med 1. in 2. svetovno vojno in se je ohranil vse do danes,« povesta zakonca Maja Gabrovec in Peter Uranc, nova lastnika gostilne, ki stoji v neposredni bližini srednjeveškega mestnega jedra Slovenj Gradca. Po desetletjih zaprtja in propadanja hiše, sta jo pred leti kupila Maja in Peter ter popolnoma prenovila. Pri tem sta morala upoštevati zahteve spomeniškega varstva. Da obdržita ime Ančka pa sta se odločila tudi zaradi posrečenega naključja – njuni hčeri je namreč ime Ana...

Če so bili kulinarični začetki Hiše Ančka previdni in v iskanju nove prepoznavnosti, so pred dvema letoma s prihodom chefa Gašperja Kačičnika dobili zalet. Šentjurčan z izkušnjami, ki jih je med drugim pridobival v kuhinjah La Subide, Hiše Franko in Hiše Fink, skrbi za kulinariko v celoti. Od zajtrkov za hotelske goste, dobrih tedenskih kosil in ponudbe za ljubitelje pic, do restavracijskih jedi po naročilu, ki zadovoljijo zahtevnejše gurmane. Po picah diši v steklenem prizidku, kjer kraljuje velika napolitanska krušna peč. V njej se pice pečejo pri najmanj 420°C. Gašper kot zanimivost pove: »V času prvega zaprtja gostiln zaradi korone, smo se posvetili razvoju lastnega testa z drožmi. Preizkušali smo različne moke, vzgojo droži, načine priprave testa in dolžino njegove fermentacije… Ni bilo enostavno. Ker smo znani tudi po družinski pici velikanki, ki ima 50 cm premer, je bila to še težja naloga. Kajti drožasto testo mora biti ravno prav rahlo, a obenem čvrsto, da prenese takšno velikost pice in količino nadeva.« Največ Gašperjeve avtorske kuharske ustvarjalnosti gostje lahko okusijo skozi ponudbo jedi po naročilu. V restavraciji Hiše Ančka je vedno več tistih, ki se prepustijo chefovemu izboru ali naročijo kar degustacijski meni...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Srnin hrbet s kavo in okisanimi lisičkami, slivovo omako ter ješprenjevim čipsom
-Pastinakovi ravioli s kapesanto, okisano zelenjavo, kokosovim mlekom in karijevim čipsom
-Račje prsi v aromatični marinadi s topinamburjem, praženimi lešniki in kandiranim kumkvatom
-Jagnječje kronice s krompirjevo terino in korenčkovim pirejem s pehtranom
-Strjenka rdeče grenivke s pasijonkinim sladoledom, drobljencem iz slanih arašidov in mangovim pirejem

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna