Objavili smo
10 / 2018
Po vrvežu v Hošiminhu se je prilegla umirjenost Hoi Ana, ki leži ob morju in reki. Staro mestno jedro je pod Unescovo zaščito. Slikovite ulice so polne odlične ulične hrane in vrsta pred okrepčevalnico s sendviči, ki ji je slavo prinesla oddaja slavnega chefa Bourdaina, je še vedno dolga.
Prve dni sem obiskala veliko restavracij in poskušala hrano. Potem pa sem vsak dan za kosilo ali večerjo zavila v restavracijo Morning glory (Jutranje veselje). Podjetna domačinka, ki ji pravijo gospa Vy (Vi), ima danes 4 restavracije, svojo kuharsko šolo in je tudi avtorica številnih kuharskih knjig. Je tretja generacija, ki uspešno promovira vrhunsko vietnamsko kulinariko. Že njena babica je imela majhno restavracijo na osrednji tržnici, kasneje so jo prevzeli njeni starši. Kot pove, je začela v njej pomagati že pri osmih letih. Težko je ublažila očetov srd, ko je srednjo šolo obesila na klin in se odločila, da bo njen življenjski izziv kulinarika. Že leta 1992 je odprla svojo prvo restavracijo...
Celoten članek je v dveh delih objavljen v reviji Pet zvezdic, številki 9/2018 in 10/2018.
Tekst: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)