Objavili smo

Hotel in restavracija Korošica, Otiški Vrh

04 / 2023

NA KULINARIČNO RAZVAJANJE K TREM KOROŠKIM DEČVAM!
Hotel in restavracija Korošica, ki se nahaja v Otiškem Vrhu v bližini Dravograda, je prepoznavna po udobnih namestitvenih zmogljivostih, izvrstni gostinski ponudbi ter tudi energični lastnici, gonilni sili, kuharici in sommelierki Zofki Kanovnik. Zgodovino Korošice, ki bo prihodnje leto praznovala 30 let obstoja, piše skupaj s hčerama, devetošolko Evo in 28-letno Mišo, izjemno ustvarjalno chefinjo, ki z jedmi navdušuje celo zelo zahtevne dobrojedce.

Ustvarjalna kulinarika mlade chefinje Miše
V teh dneh v Restavraciji in hotelu Korošica diši tudi po velikonočnih poticah, lani so jih v prazničnem času napekli kar 68 – orehove, makove, pehtranove, kokosove. »Ah, to ni za nas nič, vedno se kaj dogaja,« je v smehu povedala Zofka Kanovnik, lastnica in vsa leta gonilna sila razvoja te daleč naokoli znane kulinarične postojanke na Koroškem. Natančneje v Otiškem Vrhu, ki se nahaja le dva kilometra pred Dravogradom in tik ob razcepu, ki vodi proti Ravnam na Koroškem. Še pred velikonočnimi prazniki je bilo v Korošici živahno tudi zaradi Tedna restavracij, v katerem sodelujejo že dvanajst let. Visoka ocena selektorja Tedna restavracij (trije srčki) je opozorila širšo javnost, da je njena kulinarika v zadnjih letih napredovala, stopila na višjo raven, zato se gostov ni manjkalo. Že prej je bila Korošica znana po dobri hrani, morskih jedeh, klasičnih malicah in kosilih, ki še vedno ostajajo obvezni del njene ponudbe. A zdaj vedno bolj privablja tudi ljubitelje »fine dinning« razvajanja. 
Poleg Zofke je glavna v kuhinji njena hči Miša, ki je tudi ustvarjalka jedi v »a la carte« ponudbi. Te odražajo Mišin kuharski talent, ustvarjalno zrelost in celo duhovitost. Že v otroštvu se je stalno smukala po kuhinji Korošice, v kateri je bila takrat glavna mama. Da ji je kuhanje zlezlo pod kožo, je ugotovila po končanem študiju prava, ko je bil »klic kuhalnice« tako močan, da se je leta 2015 odločila temu posvetiti v celoti. »V kuhanju uživam. Rada odkrivam okuse in sestavljam nove jedi. Sem perfekcionist in če mi kaj ne gre, me še bolj vzpodbudi k raziskovanju,« je razložila simpatična Miša...

Prihodnje leto 30 let Korošice in novi načrti
Zofka ni le direktorica in odlična kuharica, ampak tudi sommelierka 1. stopnje. Zaveda se, kako pomembna je dandanes vinska ponudba, zato prav zdaj v Korošici prenavljajo vinski list. Gostom pri izbiri vina ob hrani, med katerimi jih precej točijo na kozarec, svetuje tudi prijazni natakar Nenad, ki je s Hrvaške prišel v Slovenijo pred tremi leti. Goste se prav simpatično trudi nagovoriti v slovenščini s koroškim dialektom. Večkrat mu pri sprejemu gostov ali strežbi na pomoč že priskoči Zofkina najmlajša hči, 15-letna Eva...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Losos, pesa in »mavrična omaka«
-Gobova juha
-Zelenjavni ravioli
-Ramstek, polenta, pastinak, sirova pita
-Velikonočni pirh

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna