Objavili smo
04 / 2023
NA KULINARIČNO RAZVAJANJE K TREM KOROŠKIM DEČVAM!
Hotel in restavracija Korošica, ki se nahaja v Otiškem Vrhu v bližini Dravograda, je prepoznavna po udobnih namestitvenih zmogljivostih, izvrstni gostinski ponudbi ter tudi energični lastnici, gonilni sili, kuharici in sommelierki Zofki Kanovnik. Zgodovino Korošice, ki bo prihodnje leto praznovala 30 let obstoja, piše skupaj s hčerama, devetošolko Evo in 28-letno Mišo, izjemno ustvarjalno chefinjo, ki z jedmi navdušuje celo zelo zahtevne dobrojedce.
Ustvarjalna kulinarika mlade chefinje Miše
V teh dneh v Restavraciji in hotelu Korošica diši tudi po velikonočnih poticah, lani so jih v prazničnem času napekli kar 68 – orehove, makove, pehtranove, kokosove. »Ah, to ni za nas nič, vedno se kaj dogaja,« je v smehu povedala Zofka Kanovnik, lastnica in vsa leta gonilna sila razvoja te daleč naokoli znane kulinarične postojanke na Koroškem. Natančneje v Otiškem Vrhu, ki se nahaja le dva kilometra pred Dravogradom in tik ob razcepu, ki vodi proti Ravnam na Koroškem. Še pred velikonočnimi prazniki je bilo v Korošici živahno tudi zaradi Tedna restavracij, v katerem sodelujejo že dvanajst let. Visoka ocena selektorja Tedna restavracij (trije srčki) je opozorila širšo javnost, da je njena kulinarika v zadnjih letih napredovala, stopila na višjo raven, zato se gostov ni manjkalo. Že prej je bila Korošica znana po dobri hrani, morskih jedeh, klasičnih malicah in kosilih, ki še vedno ostajajo obvezni del njene ponudbe. A zdaj vedno bolj privablja tudi ljubitelje »fine dinning« razvajanja.
Poleg Zofke je glavna v kuhinji njena hči Miša, ki je tudi ustvarjalka jedi v »a la carte« ponudbi. Te odražajo Mišin kuharski talent, ustvarjalno zrelost in celo duhovitost. Že v otroštvu se je stalno smukala po kuhinji Korošice, v kateri je bila takrat glavna mama. Da ji je kuhanje zlezlo pod kožo, je ugotovila po končanem študiju prava, ko je bil »klic kuhalnice« tako močan, da se je leta 2015 odločila temu posvetiti v celoti. »V kuhanju uživam. Rada odkrivam okuse in sestavljam nove jedi. Sem perfekcionist in če mi kaj ne gre, me še bolj vzpodbudi k raziskovanju,« je razložila simpatična Miša...
Prihodnje leto 30 let Korošice in novi načrti
Zofka ni le direktorica in odlična kuharica, ampak tudi sommelierka 1. stopnje. Zaveda se, kako pomembna je dandanes vinska ponudba, zato prav zdaj v Korošici prenavljajo vinski list. Gostom pri izbiri vina ob hrani, med katerimi jih precej točijo na kozarec, svetuje tudi prijazni natakar Nenad, ki je s Hrvaške prišel v Slovenijo pred tremi leti. Goste se prav simpatično trudi nagovoriti v slovenščini s koroškim dialektom. Večkrat mu pri sprejemu gostov ali strežbi na pomoč že priskoči Zofkina najmlajša hči, 15-letna Eva...
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 4/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Losos, pesa in »mavrična omaka«
-Gobova juha
-Zelenjavni ravioli
-Ramstek, polenta, pastinak, sirova pita
-Velikonočni pirh