Objavili smo

Izvorno slovensko - Idrija Izbrano

03 / 2021

DOŽIVITE IDRIJSKO SKOZI ZNAMKO »IDRIJA IZBRANO«
Na Idrijskem, kjer se je petstoletno rudarjenje zaključilo leta 1995, se lahko pohvalijo z izjemno bogato in dobro ohranjeno kulturno in naravno dediščino. Primerna skrb za ohranjanje dediščine ter njen razvoj je bila potrjena tudi z uglednimi priznanji (UNESCO, Eden, Alpsko mesto…). Tako je Idrija ob prepoznavni visoki tehnologiji tudi vedno bolj privlačna turistična destinacija, ki pritegne s celovito zaokroženo ponudbo UNESCO Globalnega geoparka Idrija.

V letu 2018 smo skupaj s takratnim Centrom za idrijsko dediščino in v sodelovanju z lokalnimi ponudniki vzpostavili kolektivno blagovno znamko (KBZ) Idrija izbrano po modelu Izvorno slovensko. Proces vzpostavitve KBZ je tekel s pomočjo evropskih sredstev v okviru projekta Danube GeoTour. Izhodiščni temi znamke sta kulinarika ter domača in umetnostna obrt, zato so bili v usposabljanja, svetovanja in ocenjevanja povabljeni: 1. ponudniki rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja; 2. ponudniki pridelkov in prehranskih izdelkov; 3. ponudniki jedi in pijač, postreženih na gostinski način; 4. ponudniki prireditev oziroma dogodkov s kulinarično noto; 5. ponudniki turističnih produktov. Certifikat odličnosti »Idrija izbrano« pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega Geoparka Idrija.

S procesom vzpostavljanja znamke in vsa leta po njeni vzpostavitvi se Zavod za turizem Idrija (ZTI), ki je lastnik in upravljavec znamke »Idrija izbrano«, osredotoča na povezovanje lokalnih ponudnikov, njihovo sodelovanje pri razvoju ponudbe ter skupno predstavljanje širokega nabora kakovostnih pridelkov, izdelkov in storitev z Idrijskega...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Bojan Tavčar (arhiv ZTI)

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.