Objavili smo

Izvorno slovensko - Idrija Izbrano

03 / 2021

DOŽIVITE IDRIJSKO SKOZI ZNAMKO »IDRIJA IZBRANO«
Na Idrijskem, kjer se je petstoletno rudarjenje zaključilo leta 1995, se lahko pohvalijo z izjemno bogato in dobro ohranjeno kulturno in naravno dediščino. Primerna skrb za ohranjanje dediščine ter njen razvoj je bila potrjena tudi z uglednimi priznanji (UNESCO, Eden, Alpsko mesto…). Tako je Idrija ob prepoznavni visoki tehnologiji tudi vedno bolj privlačna turistična destinacija, ki pritegne s celovito zaokroženo ponudbo UNESCO Globalnega geoparka Idrija.

V letu 2018 smo skupaj s takratnim Centrom za idrijsko dediščino in v sodelovanju z lokalnimi ponudniki vzpostavili kolektivno blagovno znamko (KBZ) Idrija izbrano po modelu Izvorno slovensko. Proces vzpostavitve KBZ je tekel s pomočjo evropskih sredstev v okviru projekta Danube GeoTour. Izhodiščni temi znamke sta kulinarika ter domača in umetnostna obrt, zato so bili v usposabljanja, svetovanja in ocenjevanja povabljeni: 1. ponudniki rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja; 2. ponudniki pridelkov in prehranskih izdelkov; 3. ponudniki jedi in pijač, postreženih na gostinski način; 4. ponudniki prireditev oziroma dogodkov s kulinarično noto; 5. ponudniki turističnih produktov. Certifikat odličnosti »Idrija izbrano« pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega Geoparka Idrija.

S procesom vzpostavljanja znamke in vsa leta po njeni vzpostavitvi se Zavod za turizem Idrija (ZTI), ki je lastnik in upravljavec znamke »Idrija izbrano«, osredotoča na povezovanje lokalnih ponudnikov, njihovo sodelovanje pri razvoju ponudbe ter skupno predstavljanje širokega nabora kakovostnih pridelkov, izdelkov in storitev z Idrijskega...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Bojan Tavčar (arhiv ZTI)

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.