Objavili smo

Izbrano slovensko - Idrija Izbrano

03 / 2021

DOŽIVITE IDRIJSKO SKOZI ZNAMKO »IDRIJA IZBRANO«
Na Idrijskem, kjer se je petstoletno rudarjenje zaključilo leta 1995, se lahko pohvalijo z izjemno bogato in dobro ohranjeno kulturno in naravno dediščino. Primerna skrb za ohranjanje dediščine ter njen razvoj je bila potrjena tudi z uglednimi priznanji (UNESCO, Eden, Alpsko mesto…). Tako je Idrija ob prepoznavni visoki tehnologiji tudi vedno bolj privlačna turistična destinacija, ki pritegne s celovito zaokroženo ponudbo UNESCO Globalnega geoparka Idrija.

V letu 2018 smo skupaj s takratnim Centrom za idrijsko dediščino in v sodelovanju z lokalnimi ponudniki vzpostavili kolektivno blagovno znamko (KBZ) Idrija izbrano po modelu Izvorno slovensko. Proces vzpostavitve KBZ je tekel s pomočjo evropskih sredstev v okviru projekta Danube GeoTour. Izhodiščni temi znamke sta kulinarika ter domača in umetnostna obrt, zato so bili v usposabljanja, svetovanja in ocenjevanja povabljeni: 1. ponudniki rokodelskih izdelkov ter izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja; 2. ponudniki pridelkov in prehranskih izdelkov; 3. ponudniki jedi in pijač, postreženih na gostinski način; 4. ponudniki prireditev oziroma dogodkov s kulinarično noto; 5. ponudniki turističnih produktov. Certifikat odličnosti »Idrija izbrano« pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega Geoparka Idrija.

S procesom vzpostavljanja znamke in vsa leta po njeni vzpostavitvi se Zavod za turizem Idrija (ZTI), ki je lastnik in upravljavec znamke »Idrija izbrano«, osredotoča na povezovanje lokalnih ponudnikov, njihovo sodelovanje pri razvoju ponudbe ter skupno predstavljanje širokega nabora kakovostnih pridelkov, izdelkov in storitev z Idrijskega...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Bojan Tavčar (arhiv ZTI)

Deli na
04 / 2021
Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič
ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo...
04 / 2021
Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo
NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA! Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje,...
04 / 2021
Slovenski šampinjoni Smuk
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.