Objavili smo

Izvorno slovensko - znamka Naše najboljše

06 / 2021

NAJBOLJŠE IZ MARIBORA Z OKOLICO!
Zavod za turizem Maribor - Pohorje si od lanskega leta s kolektivno blagovno znamko Naše najboljše prizadeva v destinaciji Maribor – Pohorje oblikovati visoko in celovito usklajeno kakovost gastronomske in ostale, z njo povezane ponudbe. S certifikati in logotipom znamke se že ponašajo prvi ponudniki pridelkov in živilskih ter rokodelskih izdelkov. Kmalu se obeta tudi prvo certificiranje jedi in pijač, postreženih na gostinski način.

Leta 2020 rojstvo kolektivne znamke Naše najboljše
V letu 2020 so na Zavodu za turizem Maribor začeli z aktivnostmi vzpostavitve kolektivne blagovne znamke Naše najboljše po modelu »Izvorno slovensko«. Projekt je financiran s strani Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter zaobjema območje mesta Maribor z Dravsko dolino in Dravskim poljem, Pohorje in Kozjak ter Slovenske gorice, skupaj 22 občin. 
Vzpostavitev znamke poteka v štirih razvojnih fazah. Prva je bila v znamenju spodbujanja ponudnikov k povezovanju v »Mrežo ponudnikov in ponudbe« ter k sodelovanju v verigah rokodelcev, pridelovalcev in predelovalcev živil ter gostincev. S tem se vzpostavlja pogoje za kratke oskrbne verige od njive do krožnika za mariborske gostince. V drugi razvojni fazi, ki poteka prav zdaj, se spodbuja ponudnike storitev iz prve faze razvoja, ki so se vključili v mrežo, k povezovanju v verige vodenih doživetij pri ponudnikih. Prav tako se k oblikovanju verige vzpodbuja ponudnike nastanitvenih kapacitet in organizatorje gastronomskih prireditev. Poleg izobraževalnih delavnic in osebnih svetovanj sta bili do zdaj izvedeni tudi dve ocenjevanji – najprej rokodelskih izdelkov, nato še pridelkov in živilskih izdelkov. Tako je septembra lani certifikat Naše najboljše prejelo 9 rokodelcev za 49 izdelkov in 17 ponudnikov za 47 pridelkov in živilskih izdelkov. Med slednjimi so mnogi, skladno z nasveti, pridobljenimi v času uvajalne faze, nadgradili celostno podobo svojih izdelkov in zanje napisali zgodbe, ki ponudbo umeščajo v območje destinacije Maribor-Pohorje...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Jernej Borovinšek

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna