Objavili smo

Izvorno slovensko - znamka Srce Slovenije

02 / 2021

Bogastvo zaledja glavnega mesta
Blagovna znamka Srce Slovenije je prepoznavna po simpatičnem logotipu s srcem in sloganu »Za ljudi, ki znajo in hočejo živeti bolje«. Nastala je leta 2008 na pobudo Razvojnega centra Srca Slovenije in iz potrebe po povezovanju 16 občin na območju osrednje Slovenije (od tod tudi njeno ime). Za pravico do uporabe kolektivne tržne znamke Srce Slovenije lahko kandidirajo ponudniki iz občin v zaledju glavnega mesta Ljubljana (Dol pri Ljubljani, Domžale, Hrastnik, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Trzin in Zagorje ob Savi).
Model povezovanja ponudnikov, projektov in iniciativ v znamko Srce Slovenije se je kmalu izkazal kot dobra osnova za nadaljnji razvoj območja. Tako je leta 2014 nastala mreža rokodelcev Srca Slovenije, ki povezuje občine, društva in posamezne rokodelce v okolici Ljubljane z namenom ohranjanja tradicionalnih rokodelskih znanj. S sodobnimi podjetniškimi pristopi pa obenem spodbuja k večji kakovosti izdelkov, njihovi širši promociji in skupnemu trženju doma ter po svetu. V mrežo, katere koordinator je Razvojni center Srca Slovenije, je vključenih že več kot 100 članov, mnogi med njimi so pristopili tudi k certificiranju izdelkov (znamčenju).
Na prehranskem področju je z rdečim srcem označene izdelke »posvojila« Zadruga za razvoj podeželja Jarina, ki je bila prav tako vzpostavljena s strani Razvojnega centra Srca Slovenije. Kot prva v Sloveniji je vzpostavila kratko dobavno prehransko verigo med pridelovalci hrane in javnimi zavodi, kasneje pa tudi s hoteli in gostilnami ter končnimi potrošniki, ki jim dobavlja živila neposredno s kmetij...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: arhiv RC Srca Slovenije

Deli na
06 / 2021
Hotel & bistro Linhart, Radovljica - chef Uroš Štefelin
TUDI V LINHARTU LOKALNE SESTAVINE IN GORENJSKA TRADICIJA  Uroš Štefelin je med kolegi znan kot prijazen in dobrovoljen, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in deliti svoje kuharsko znanje, tudi otrokom. Je velik zagovornik povezovanja, lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev ter slovenske kuhinje....
06 / 2021
Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink
URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in...
06 / 2021
Zeliščna kmetija Rogelja, Kras
ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.