Objavili smo

Izvorno slovensko - znamka Srce Slovenije

02 / 2021

Bogastvo zaledja glavnega mesta
Blagovna znamka Srce Slovenije je prepoznavna po simpatičnem logotipu s srcem in sloganu »Za ljudi, ki znajo in hočejo živeti bolje«. Nastala je leta 2008 na pobudo Razvojnega centra Srca Slovenije in iz potrebe po povezovanju 16 občin na območju osrednje Slovenije (od tod tudi njeno ime). Za pravico do uporabe kolektivne tržne znamke Srce Slovenije lahko kandidirajo ponudniki iz občin v zaledju glavnega mesta Ljubljana (Dol pri Ljubljani, Domžale, Hrastnik, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Trzin in Zagorje ob Savi).
Model povezovanja ponudnikov, projektov in iniciativ v znamko Srce Slovenije se je kmalu izkazal kot dobra osnova za nadaljnji razvoj območja. Tako je leta 2014 nastala mreža rokodelcev Srca Slovenije, ki povezuje občine, društva in posamezne rokodelce v okolici Ljubljane z namenom ohranjanja tradicionalnih rokodelskih znanj. S sodobnimi podjetniškimi pristopi pa obenem spodbuja k večji kakovosti izdelkov, njihovi širši promociji in skupnemu trženju doma ter po svetu. V mrežo, katere koordinator je Razvojni center Srca Slovenije, je vključenih že več kot 100 članov, mnogi med njimi so pristopili tudi k certificiranju izdelkov (znamčenju).
Na prehranskem področju je z rdečim srcem označene izdelke »posvojila« Zadruga za razvoj podeželja Jarina, ki je bila prav tako vzpostavljena s strani Razvojnega centra Srca Slovenije. Kot prva v Sloveniji je vzpostavila kratko dobavno prehransko verigo med pridelovalci hrane in javnimi zavodi, kasneje pa tudi s hoteli in gostilnami ter končnimi potrošniki, ki jim dobavlja živila neposredno s kmetij...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 2/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: arhiv RC Srca Slovenije

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna