Objavili smo
09 / 2019
Restavraciji Le Grand Restaurant v Parizu je kulinarični vodnik Gault&Millau lani podelil pet kuharskih kap in neverjetnih 19 od možnih 20 točk. Od leta 2016 dalje nosi tudi 2 Michelinovi zvezdici. V njej ustvarja chef Jean-François Piège, ki nas je navdušil z ognjemetom okusov.
Poletje v Parizu je vedno užitek. Velika vročina je ravno popustila in po letnem sestanku direktorjev kulinaričnega vodnika Gault&Millau (G&M) je bila prava odločitev ostati še nekaj dni v lepotah in dobrotah, ki jih ponuja Pariz.
Na predlog prijateljev iz francoskega vodnika G&M sem poskusila jedi enega od danes najbolj pomembnih francoskih chefov. Jean-François Piège se je namreč uvrstil med maloštevilne nosilce priznanja izvrstnosti in za leto 2018 mu je francoski vodnik G&M podelil pet kuharskih kap ter neverjetnih 19 od možnih 20 točk. Rojen leta 1970 v dolini Rhone je leta 1991 začel svojo kuharsko kariero v Parizu. Do danes pa je ta veliki mojster z ženo Elodi odprl že pet restavracij in napisal devet kuharskih uspešnic. Seveda je kariero in znanje gradil pri največjih chefih, kot sta Ducass in Robuchon.
Leta 2016 je bila njegova mesna jed razglašena za najboljšo v Franciji. To je bil telečji priželjc, pečen v pečici na orehovih lupinah...
Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 9/2019.
Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)