Objavili smo

EuroSkills 2021, strokovno znanje mladih na preizkušnji

11 / 2021

OLIMPIJADA MLADIH V STROKOVNIH VEŠČINAH
Med mladimi, ki so se v strokovnih znanjih preizkušali na tekmovanju Euroskills v Gradcu, je bil tudi Luka Strajn, zdaj že diplomant višje strokovne šole BIC Ljubljana. Nastopil je na področju restavracijske strežbe in se z mentorjem Boštjanom Humskih razveselil medalje odličnosti. Povprašali smo ju, pred kakšne preizkušnje so bili postavljeni bodoči natakarji.

Tri dni zahtevnih preizkušenj v strežbi
Kljub negotovosti in omejitvam zaradi korone, ki so preizkušale živce tako organizatorjev kot tekmovalcev, se je konec septembra nedaleč od nas, v Gradcu v Avstriji, odvilo prestižno evropsko prvenstvo EuroSkills 2021. Odvije se na vsaki dve leti v drugem evropskem mestu in na njem se v strokovnih znanjih pomerijo mladi s strokovnih šol, stari do 25 let. Vstopnico na to olimpijado poklicev si priborijo z zmago na predtekmovanju v svoji državi.
Na EuroSkills 2021 so sodelovali mladi, zmagovalci iz več kot 20 evropskih držav, ki so nastopili na kar 48 področjih. Svoje znanje so med drugim preizkušali bodoči avtomehaniki, frizerji, cvetličarji, peki, mesarji, kuharji in tudi natakarji. V »Restavracijski strežbi« je kot prvak v kategoriji strežbe na izbirnem tekmovanju SloSkills slovenske barve zastopal Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole BIC Ljubljana. Na tekmovanje, ki je bilo izjemno zahtevno in je trajalo kar tri dni, se je skrbno in dolgo (600 ur) pripravljal pod vodstvom mentorja Boštjana Humskega, predavatelja za strežbo z organizacijo dela in barmanstvo na BIC Ljubljana. V času priprav je uspešno opravil tudi izobraževanje za sommelierja 1. stopnje in se udeležil tečaja na temo žganih pijač.
Bodoči natakarji, tekmovalo jih je devet, so morali v treh dneh predstaviti paleto veščin. Pri nekaterih, kot je bila postrežba pri mizi ali priprava jedi pred gosti, so bili navzoči pravi gosti. Ves čas pa so tekmovalcem pod prste gledali ocenjevalci iz vrst profesionalcev, ki se na delovno področje odlično spoznajo. V strokovnih komisijah sta bili tudi dve slovenski predstavnici – Aida Kadič za strežbo in Alma Rekić za kuharstvo.
»Vsak dan smo nastopili v več disciplinah, ki so se od 9. do 16. ure vrstile ena za drugo. Bilo je zelo naporno, a sem bil na koncu z opravljenim delom zadovoljen,« je povedal Luka, ki je sodnike in gledalce prepričal ne le s strokovnim in umirjenim delom, ampak tudi s simpatičnostjo, komunikativnostjo in karizmo...

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Boštjan Humski

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.