Objavili smo

EuroSkills 2021, strokovno znanje mladih na preizkušnji

11 / 2021

OLIMPIJADA MLADIH V STROKOVNIH VEŠČINAH
Med mladimi, ki so se v strokovnih znanjih preizkušali na tekmovanju Euroskills v Gradcu, je bil tudi Luka Strajn, zdaj že diplomant višje strokovne šole BIC Ljubljana. Nastopil je na področju restavracijske strežbe in se z mentorjem Boštjanom Humskih razveselil medalje odličnosti. Povprašali smo ju, pred kakšne preizkušnje so bili postavljeni bodoči natakarji.

Tri dni zahtevnih preizkušenj v strežbi
Kljub negotovosti in omejitvam zaradi korone, ki so preizkušale živce tako organizatorjev kot tekmovalcev, se je konec septembra nedaleč od nas, v Gradcu v Avstriji, odvilo prestižno evropsko prvenstvo EuroSkills 2021. Odvije se na vsaki dve leti v drugem evropskem mestu in na njem se v strokovnih znanjih pomerijo mladi s strokovnih šol, stari do 25 let. Vstopnico na to olimpijado poklicev si priborijo z zmago na predtekmovanju v svoji državi.
Na EuroSkills 2021 so sodelovali mladi, zmagovalci iz več kot 20 evropskih držav, ki so nastopili na kar 48 področjih. Svoje znanje so med drugim preizkušali bodoči avtomehaniki, frizerji, cvetličarji, peki, mesarji, kuharji in tudi natakarji. V »Restavracijski strežbi« je kot prvak v kategoriji strežbe na izbirnem tekmovanju SloSkills slovenske barve zastopal Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole BIC Ljubljana. Na tekmovanje, ki je bilo izjemno zahtevno in je trajalo kar tri dni, se je skrbno in dolgo (600 ur) pripravljal pod vodstvom mentorja Boštjana Humskega, predavatelja za strežbo z organizacijo dela in barmanstvo na BIC Ljubljana. V času priprav je uspešno opravil tudi izobraževanje za sommelierja 1. stopnje in se udeležil tečaja na temo žganih pijač.
Bodoči natakarji, tekmovalo jih je devet, so morali v treh dneh predstaviti paleto veščin. Pri nekaterih, kot je bila postrežba pri mizi ali priprava jedi pred gosti, so bili navzoči pravi gosti. Ves čas pa so tekmovalcem pod prste gledali ocenjevalci iz vrst profesionalcev, ki se na delovno področje odlično spoznajo. V strokovnih komisijah sta bili tudi dve slovenski predstavnici – Aida Kadič za strežbo in Alma Rekić za kuharstvo.
»Vsak dan smo nastopili v več disciplinah, ki so se od 9. do 16. ure vrstile ena za drugo. Bilo je zelo naporno, a sem bil na koncu z opravljenim delom zadovoljen,« je povedal Luka, ki je sodnike in gledalce prepričal ne le s strokovnim in umirjenim delom, ampak tudi s simpatičnostjo, komunikativnostjo in karizmo...

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Boštjan Humski

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.