Objavili smo

EuroSkills 2021, strokovno znanje mladih na preizkušnji

11 / 2021

OLIMPIJADA MLADIH V STROKOVNIH VEŠČINAH
Med mladimi, ki so se v strokovnih znanjih preizkušali na tekmovanju Euroskills v Gradcu, je bil tudi Luka Strajn, zdaj že diplomant višje strokovne šole BIC Ljubljana. Nastopil je na področju restavracijske strežbe in se z mentorjem Boštjanom Humskih razveselil medalje odličnosti. Povprašali smo ju, pred kakšne preizkušnje so bili postavljeni bodoči natakarji.

Tri dni zahtevnih preizkušenj v strežbi
Kljub negotovosti in omejitvam zaradi korone, ki so preizkušale živce tako organizatorjev kot tekmovalcev, se je konec septembra nedaleč od nas, v Gradcu v Avstriji, odvilo prestižno evropsko prvenstvo EuroSkills 2021. Odvije se na vsaki dve leti v drugem evropskem mestu in na njem se v strokovnih znanjih pomerijo mladi s strokovnih šol, stari do 25 let. Vstopnico na to olimpijado poklicev si priborijo z zmago na predtekmovanju v svoji državi.
Na EuroSkills 2021 so sodelovali mladi, zmagovalci iz več kot 20 evropskih držav, ki so nastopili na kar 48 področjih. Svoje znanje so med drugim preizkušali bodoči avtomehaniki, frizerji, cvetličarji, peki, mesarji, kuharji in tudi natakarji. V »Restavracijski strežbi« je kot prvak v kategoriji strežbe na izbirnem tekmovanju SloSkills slovenske barve zastopal Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole BIC Ljubljana. Na tekmovanje, ki je bilo izjemno zahtevno in je trajalo kar tri dni, se je skrbno in dolgo (600 ur) pripravljal pod vodstvom mentorja Boštjana Humskega, predavatelja za strežbo z organizacijo dela in barmanstvo na BIC Ljubljana. V času priprav je uspešno opravil tudi izobraževanje za sommelierja 1. stopnje in se udeležil tečaja na temo žganih pijač.
Bodoči natakarji, tekmovalo jih je devet, so morali v treh dneh predstaviti paleto veščin. Pri nekaterih, kot je bila postrežba pri mizi ali priprava jedi pred gosti, so bili navzoči pravi gosti. Ves čas pa so tekmovalcem pod prste gledali ocenjevalci iz vrst profesionalcev, ki se na delovno področje odlično spoznajo. V strokovnih komisijah sta bili tudi dve slovenski predstavnici – Aida Kadič za strežbo in Alma Rekić za kuharstvo.
»Vsak dan smo nastopili v več disciplinah, ki so se od 9. do 16. ure vrstile ena za drugo. Bilo je zelo naporno, a sem bil na koncu z opravljenim delom zadovoljen,« je povedal Luka, ki je sodnike in gledalce prepričal ne le s strokovnim in umirjenim delom, ampak tudi s simpatičnostjo, komunikativnostjo in karizmo...

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Boštjan Humski

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.