Objavili smo
04 / 2024
V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske Restavracije Milka, med prejemniki posebnih nazivov pa sta letos kar dva slaščičarja.
DESET RESTAVRACIJ S 4 KAPAMI
V Hotelu Slon so se zbrali povabljeni gostinci, chefi in drugi visoki gostje v pričakovanju razglasitve, ki je razkrila, kdo se je letos uvrstil na seznam najboljših po izboru gastronomskega vodiča Gault&Millau Slovenija. Ob sprejemu s kozarcem šampanjca, ki je bil, kot je to že tradicija, poklon francoskim koreninam tega prestižnega vodiča, je povabljene sprejela in pozdravila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Sledila je podelitev priznanj najvišje ocenjenim restavracijam. Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Restavracije so obiskovali skozi vse leto, brez najave, anonimno. Svojo izkušnjo so celovito ovrednotili – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje. Najvišja nagrada je 5 kuharskih kap in maksimalno število točk 20, k čemur se je s 4 kapami najbolj približalo 10 restavracij.
Prva med njimi je Hiša Franko s chefinjo Ano Roš na čelu, ki je prejela za pol točke višjo oceno od lanske (18,5). Za pol točke višjo oceno so glede na lani prejele tudi restavracije Grič, Milka in Strelec (17,5). Mira Šemić je izpostavila: “V Sloveniji sicer še nismo podelili 5 kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu.”...
NAZIV CHEF LETA DAVIDU ŽEFRANU
Še bolj napeto je bilo ob razkritju posebnih nagrad, ki jih Gault&Millau Slovenija vsako leto podeli posameznikom. Kuverte z imeni je odpirala pevka Jana Šušteršič, ki je sicer skozi večer goste razvajala s svojim izjemnim vokalom in temperamentnim glasbenim nastopom...
Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman