Objavili smo

Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024

04 / 2024

GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM

V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske Restavracije Milka, med prejemniki posebnih nazivov pa sta letos kar dva slaščičarja.

DESET RESTAVRACIJ S 4 KAPAMI
V Hotelu Slon so se zbrali povabljeni gostinci, chefi in drugi visoki gostje v pričakovanju razglasitve, ki je razkrila, kdo se je letos uvrstil na seznam najboljših po izboru gastronomskega vodiča Gault&Millau Slovenija. Ob sprejemu s kozarcem šampanjca, ki je bil, kot je to že tradicija, poklon francoskim koreninam tega prestižnega vodiča, je povabljene sprejela in pozdravila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Sledila je podelitev priznanj najvišje ocenjenim restavracijam. Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Restavracije so obiskovali skozi vse leto, brez najave, anonimno. Svojo izkušnjo so celovito ovrednotili – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje. Najvišja nagrada je 5 kuharskih kap in maksimalno število točk 20, k čemur se je s 4 kapami najbolj približalo 10 restavracij. 
Prva
 med njimi je Hiša Franko s chefinjo Ano Roš na čelu, ki je prejela za pol točke višjo oceno od lanske (18,5). Za pol točke višjo oceno so glede na lani prejele tudi restavracije Grič, Milka in Strelec (17,5). Mira Šemić je izpostavila: “V Sloveniji sicer še nismo podelili 5 kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu.”...

NAZIV CHEF LETA DAVIDU ŽEFRANU
Še bolj napeto je bilo ob razkritju posebnih nagrad, ki jih Gault&Millau Slovenija vsako leto podeli posameznikom. Kuverte z imeni je odpirala pevka Jana Šušteršič, ki je sicer skozi večer goste razvajala s svojim izjemnim vokalom in temperamentnim glasbenim nastopom...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.