Objavili smo

Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024

04 / 2024

GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM

V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske Restavracije Milka, med prejemniki posebnih nazivov pa sta letos kar dva slaščičarja.

DESET RESTAVRACIJ S 4 KAPAMI
V Hotelu Slon so se zbrali povabljeni gostinci, chefi in drugi visoki gostje v pričakovanju razglasitve, ki je razkrila, kdo se je letos uvrstil na seznam najboljših po izboru gastronomskega vodiča Gault&Millau Slovenija. Ob sprejemu s kozarcem šampanjca, ki je bil, kot je to že tradicija, poklon francoskim koreninam tega prestižnega vodiča, je povabljene sprejela in pozdravila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. Sledila je podelitev priznanj najvišje ocenjenim restavracijam. Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Restavracije so obiskovali skozi vse leto, brez najave, anonimno. Svojo izkušnjo so celovito ovrednotili – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje. Najvišja nagrada je 5 kuharskih kap in maksimalno število točk 20, k čemur se je s 4 kapami najbolj približalo 10 restavracij. 
Prva
 med njimi je Hiša Franko s chefinjo Ano Roš na čelu, ki je prejela za pol točke višjo oceno od lanske (18,5). Za pol točke višjo oceno so glede na lani prejele tudi restavracije Grič, Milka in Strelec (17,5). Mira Šemić je izpostavila: “V Sloveniji sicer še nismo podelili 5 kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu.”...

NAZIV CHEF LETA DAVIDU ŽEFRANU
Še bolj napeto je bilo ob razkritju posebnih nagrad, ki jih Gault&Millau Slovenija vsako leto podeli posameznikom. Kuverte z imeni je odpirala pevka Jana Šušteršič, ki je sicer skozi večer goste razvajala s svojim izjemnim vokalom in temperamentnim glasbenim nastopom...

Celoten članek s foto utrinki je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.4/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
12 / 2024
BIC Ljubljana - nagrajene magdalenice in druge praznične sladice
Decembra v slaščičarskih delavnicah na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC) diši po prazničnih piškotih, pitah in poticah. Še vedno pa odmeva tudi uspešen nastop dijakov, bodočih slaščičark in slaščičarjev, na mednarodnem tekmovanju Interslast v Termah Tuhelj na Hrvaškem....
11 / 2024
Hotel Plesnik, Logarska dolina
SVEŽ VETER V JADRIH HOTELA PLESNIK Hotel Plesnik bo prihodnje leto praznoval tri desetletja delovanja od ponovne otvoritve in v jubilejno leto vstopa s pomembnimi novostmi in zagonom. Novi chef Tom Čopar je pod taktirko pionirja slovenske visoke kulinarike Janeza Bratovža zasnoval ponudbo, v kateri...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna