Objavili smo

Okrepčevalnica Luda, Ljubljana - chef Simon Pirš

09 / 2019

Okrepčevalnico Luda sta leta 2014 odprla Luka Nagode in Urška Dvoraček, ki ju je v gostinske vode popeljala ljubezen do hrane in kuhanja. Leta 2017 sta jo v samostojno vodenje prepustila Simonu Piršu, sama pa odšla novim izzivom naproti – picerijama Trappa in Trappica ter brezalkoholnemu ginu. V Ludi, ki je odprta le ob večerih, Simon s svojimi kuharskimi kreacijami še naprej navdušuje ne le Ljubljančane, temveč tudi številne turiste. 

Notranjost Okrepčevalnice Luda na Poljanskem nasipu v središču Ljubljane je minimalistična, a število gostov, stisnjenih med mizice in ob šanku priča, da se tukaj odlično počutijo. Živahno vzdušje, prepletanje slovenskega in tujih jezikov, neformalna strežba, ki med hodi ne menja pribora, babičin porcelan in na njem kuharske miniature, ki s svojo drugačnostjo vedno znova navdušijo. Vsak teden nekaj novega, nepričakovanega, okusnega…

Majhno okrepčevalnico z devetimi mizicami po navdihu pariških neo bistrojev in z željo, da bi sprejela le toliko gostov, kot bi jima lahko sama skuhala, sta Luka in Urška odprla decembra leta 2014. Kuhinja je bila tudi njun učni laboratorij, zato sta praktično dnevno ustvarjala nove jedi in v samo dveh letih se jih je na jedilnem listu zvrstilo okoli 400. Po treh letih od otvoritve se je glas o Ludi že dodobra razširil med dobrojedci. O njihovem zadovoljstvu so pričale tudi dobre ocene na družbenih omrežjih, povabilo k sodelovanju na Sladolentu in Tednu restavracij, pozitivne kulinarične kritike, tudi v tujih medijih. Takrat sta se Luka in Urška, ki sta si medtem skupaj ustvarila družino, odločila, da ju kličejo novi izzivi. Okrepčevalnico Luda sta prepustila v samostojno vodenje Simonu Piršu, ki je obenem postal solastnik in direktor podjetja. Kuharski samouk, sicer po izobrazbi bibliotekar, je pred tem v Ludini kuhinji delal že štiri leta, tako da je imel njeno filozofijo v malem prstu. Jedilni list je kratek, na njem je vsega skupaj dvanajst jedi, a se menjajo tedensko. Samo v lanskem letu je Simon ustvaril 210 novih kreacij...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Domača rikota z oljem kapucink in postrvjimi ikrami
- Soljena skuša s kislimi kumaricami in gorčičnimi semeni
- Surova tuna v omaki iz temnega piva
- Dimljene kozice s kislo repo in emulzijo rjavega masla
- Hobotnica s pirejem lisičkami, nektarinami in dashijem
- Lešnikov sladoled z grozdno peno in zajčjo deteljo 

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.