Objavili smo

Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice - chef Robert Gregorčič

12 / 2019

Izteka se leto, v katerem obeležujemo 200. obletnico smrti Valentina Vodnika in 220. obletnico izida njegovih Kuharskih bukev. Te veljajo za prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku. Chef Roberto Gregorčič iz Oštarije Herbelier je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil meni za praznične decembrske dni ali kar za najdaljšo noč v letu. Navdih za jedi so bili recepti iz Vodnikovih Kuharskih bukev, ki jim je dodal lastno interpretacijo in podpis.

V središču Dolenjskih Toplic, le nekaj deset metrov od glavnega trga in term, ljubitelje dobre hrane s svojo ponudbo razvaja Oštarija, ki je pred kratkim svojemu imenu dodala še Herbelier. Leta 2012 sta jo odprla chef Robert Gregorčič, za prijatelje Roberto, ter solastnik in direktor Jernej Jarc. 
Chef Roberto, ki je pred samostojno gostinsko potjo dolga leta vodil kuhinjo na Gradu Otočec, je po duši Dolenjec. Zato z veseljem v svoje jedi vpleta dolenjsko kulinarično tradicijo, a v sodobni preobleki. Že pred leti se je srečal tudi z Vodnikovimi Kuharskimi bukvami, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku...
»Sodobna interpretacija receptov iz Vodnikovih bukev je bila tudi glavna nit tematske večerje, ki sem jo pripravil za člane gastronomskega združenja Chaîne des Rôtisseurs Slovenija. To je bil res zanimiv večer. Marsikdo je bil presenečen, kakšne jedi vse so pripravljali konec 18. stoletja. Meni se je zagotovo najbolj nenavadna zdela dimljeno vime. Prav tako sem bil presenečen nad čokoladno juho.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Pita s pršutom in hladno drobnjakovo omako
- Kremna juha iz peteršiljeve korenine z ocvrtimi listi zelene
- Štruklji s potočnimi raki in koprivno omako
- Kuhan zajec in zdrobov cmoček s slanino v omaki
- Carski praženec iz riža z vinskim šodojem in borovnicami

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna