Objavili smo

Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice - chef Robert Gregorčič

12 / 2019

Izteka se leto, v katerem obeležujemo 200. obletnico smrti Valentina Vodnika in 220. obletnico izida njegovih Kuharskih bukev. Te veljajo za prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku. Chef Roberto Gregorčič iz Oštarije Herbelier je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil meni za praznične decembrske dni ali kar za najdaljšo noč v letu. Navdih za jedi so bili recepti iz Vodnikovih Kuharskih bukev, ki jim je dodal lastno interpretacijo in podpis.

V središču Dolenjskih Toplic, le nekaj deset metrov od glavnega trga in term, ljubitelje dobre hrane s svojo ponudbo razvaja Oštarija, ki je pred kratkim svojemu imenu dodala še Herbelier. Leta 2012 sta jo odprla chef Robert Gregorčič, za prijatelje Roberto, ter solastnik in direktor Jernej Jarc. 
Chef Roberto, ki je pred samostojno gostinsko potjo dolga leta vodil kuhinjo na Gradu Otočec, je po duši Dolenjec. Zato z veseljem v svoje jedi vpleta dolenjsko kulinarično tradicijo, a v sodobni preobleki. Že pred leti se je srečal tudi z Vodnikovimi Kuharskimi bukvami, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku...
»Sodobna interpretacija receptov iz Vodnikovih bukev je bila tudi glavna nit tematske večerje, ki sem jo pripravil za člane gastronomskega združenja Chaîne des Rôtisseurs Slovenija. To je bil res zanimiv večer. Marsikdo je bil presenečen, kakšne jedi vse so pripravljali konec 18. stoletja. Meni se je zagotovo najbolj nenavadna zdela dimljeno vime. Prav tako sem bil presenečen nad čokoladno juho.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Pita s pršutom in hladno drobnjakovo omako
- Kremna juha iz peteršiljeve korenine z ocvrtimi listi zelene
- Štruklji s potočnimi raki in koprivno omako
- Kuhan zajec in zdrobov cmoček s slanino v omaki
- Carski praženec iz riža z vinskim šodojem in borovnicami

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.