Objavili smo

Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice - chef Robert Gregorčič

12 / 2019

Izteka se leto, v katerem obeležujemo 200. obletnico smrti Valentina Vodnika in 220. obletnico izida njegovih Kuharskih bukev. Te veljajo za prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku. Chef Roberto Gregorčič iz Oštarije Herbelier je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil meni za praznične decembrske dni ali kar za najdaljšo noč v letu. Navdih za jedi so bili recepti iz Vodnikovih Kuharskih bukev, ki jim je dodal lastno interpretacijo in podpis.

V središču Dolenjskih Toplic, le nekaj deset metrov od glavnega trga in term, ljubitelje dobre hrane s svojo ponudbo razvaja Oštarija, ki je pred kratkim svojemu imenu dodala še Herbelier. Leta 2012 sta jo odprla chef Robert Gregorčič, za prijatelje Roberto, ter solastnik in direktor Jernej Jarc. 
Chef Roberto, ki je pred samostojno gostinsko potjo dolga leta vodil kuhinjo na Gradu Otočec, je po duši Dolenjec. Zato z veseljem v svoje jedi vpleta dolenjsko kulinarično tradicijo, a v sodobni preobleki. Že pred leti se je srečal tudi z Vodnikovimi Kuharskimi bukvami, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku...
»Sodobna interpretacija receptov iz Vodnikovih bukev je bila tudi glavna nit tematske večerje, ki sem jo pripravil za člane gastronomskega združenja Chaîne des Rôtisseurs Slovenija. To je bil res zanimiv večer. Marsikdo je bil presenečen, kakšne jedi vse so pripravljali konec 18. stoletja. Meni se je zagotovo najbolj nenavadna zdela dimljeno vime. Prav tako sem bil presenečen nad čokoladno juho.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Pita s pršutom in hladno drobnjakovo omako
- Kremna juha iz peteršiljeve korenine z ocvrtimi listi zelene
- Štruklji s potočnimi raki in koprivno omako
- Kuhan zajec in zdrobov cmoček s slanino v omaki
- Carski praženec iz riža z vinskim šodojem in borovnicami

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.