Objavili smo

Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice - chef Robert Gregorčič

12 / 2019

Izteka se leto, v katerem obeležujemo 200. obletnico smrti Valentina Vodnika in 220. obletnico izida njegovih Kuharskih bukev. Te veljajo za prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku. Chef Roberto Gregorčič iz Oštarije Herbelier je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil meni za praznične decembrske dni ali kar za najdaljšo noč v letu. Navdih za jedi so bili recepti iz Vodnikovih Kuharskih bukev, ki jim je dodal lastno interpretacijo in podpis.

V središču Dolenjskih Toplic, le nekaj deset metrov od glavnega trga in term, ljubitelje dobre hrane s svojo ponudbo razvaja Oštarija, ki je pred kratkim svojemu imenu dodala še Herbelier. Leta 2012 sta jo odprla chef Robert Gregorčič, za prijatelje Roberto, ter solastnik in direktor Jernej Jarc. 
Chef Roberto, ki je pred samostojno gostinsko potjo dolga leta vodil kuhinjo na Gradu Otočec, je po duši Dolenjec. Zato z veseljem v svoje jedi vpleta dolenjsko kulinarično tradicijo, a v sodobni preobleki. Že pred leti se je srečal tudi z Vodnikovimi Kuharskimi bukvami, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku...
»Sodobna interpretacija receptov iz Vodnikovih bukev je bila tudi glavna nit tematske večerje, ki sem jo pripravil za člane gastronomskega združenja Chaîne des Rôtisseurs Slovenija. To je bil res zanimiv večer. Marsikdo je bil presenečen, kakšne jedi vse so pripravljali konec 18. stoletja. Meni se je zagotovo najbolj nenavadna zdela dimljeno vime. Prav tako sem bil presenečen nad čokoladno juho.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Pita s pršutom in hladno drobnjakovo omako
- Kremna juha iz peteršiljeve korenine z ocvrtimi listi zelene
- Štruklji s potočnimi raki in koprivno omako
- Kuhan zajec in zdrobov cmoček s slanino v omaki
- Carski praženec iz riža z vinskim šodojem in borovnicami

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.