Objavili smo

Oštarija Herbelier, Dolenjske Toplice - chef Robert Gregorčič

12 / 2019

Izteka se leto, v katerem obeležujemo 200. obletnico smrti Valentina Vodnika in 220. obletnico izida njegovih Kuharskih bukev. Te veljajo za prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku. Chef Roberto Gregorčič iz Oštarije Herbelier je posebej za revijo Pet zvezdic pripravil meni za praznične decembrske dni ali kar za najdaljšo noč v letu. Navdih za jedi so bili recepti iz Vodnikovih Kuharskih bukev, ki jim je dodal lastno interpretacijo in podpis.

V središču Dolenjskih Toplic, le nekaj deset metrov od glavnega trga in term, ljubitelje dobre hrane s svojo ponudbo razvaja Oštarija, ki je pred kratkim svojemu imenu dodala še Herbelier. Leta 2012 sta jo odprla chef Robert Gregorčič, za prijatelje Roberto, ter solastnik in direktor Jernej Jarc. 
Chef Roberto, ki je pred samostojno gostinsko potjo dolga leta vodil kuhinjo na Gradu Otočec, je po duši Dolenjec. Zato z veseljem v svoje jedi vpleta dolenjsko kulinarično tradicijo, a v sodobni preobleki. Že pred leti se je srečal tudi z Vodnikovimi Kuharskimi bukvami, prvo kuharsko knjigo v slovenskem jeziku...
»Sodobna interpretacija receptov iz Vodnikovih bukev je bila tudi glavna nit tematske večerje, ki sem jo pripravil za člane gastronomskega združenja Chaîne des Rôtisseurs Slovenija. To je bil res zanimiv večer. Marsikdo je bil presenečen, kakšne jedi vse so pripravljali konec 18. stoletja. Meni se je zagotovo najbolj nenavadna zdela dimljeno vime. Prav tako sem bil presenečen nad čokoladno juho.«

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Pita s pršutom in hladno drobnjakovo omako
- Kremna juha iz peteršiljeve korenine z ocvrtimi listi zelene
- Štruklji s potočnimi raki in koprivno omako
- Kuhan zajec in zdrobov cmoček s slanino v omaki
- Carski praženec iz riža z vinskim šodojem in borovnicami

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.