Objavili smo

Razvozlani stoletni kuharski zapiski

11 / 2021

V Zgodovinskem arhivu Celje v zbirki rokopisov hranijo zvezek Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav, ki je zdaj zaživela v sodobni preobleki in z naslovom #receptiizarhiva : stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo. Zgodbo o obujenih zapiskih in receptih sevniške hotelske kuhinje v času med obema svetovnima vojnama so predstavili na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, kjer je po jedeh iz tistega časa tudi zadišalo.

Skrivnostni zvezek iz sevniškega hotela
Ja, kuharski navdih in zanimive zgodbe se lahko rojevajo tudi na podlagi arhivskega gradiva, če ga v roke dobijo pravi ljudje! Tako se je rodil projekt, pri katerem so svoje moči združili Zgodovinski arhiv Celje, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje ter Mestni muzej Krško. Vse se je začelo z zvezkom Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav, ki je pred nekaj leti preko celjskega antikvariata prišel v Zgodovinski arhiv Celje. K raziskovanju je vabil z več kot sto na roko napisanimi recepti, bolje rečeno zapiski iz nekdanje hotelske kuhinje, letnicama 1919 in 1925 ter žigom Rajhenburg. Slednji je nakazoval, da naj bi Hotel Triglav nekoč deloval v Brestanici, a se je kmalu izkazalo, da tam nikoli ni bilo hotela s tem imenom. Skrivnostni klobčič, od kod zvezek izvira, kdo ga je pisal in kako se je sploh ohranil, se je skozi raziskovanje in z zagnanostjo sodelujočih počasi začel odmotavati… 
Izkazalo se je, da gre za nekakšno pomožno knjigo receptov za pripravo jedi, ki so jih pripravljali v Hotelu Triglav. Ta je pred skoraj stotimi leti in vse do konca druge svetovne vojne deloval v Sevnici, nato pa bil le pet dni po osvoboditvi zaradi eksplozije porušen (na njegovem mestu je kasneje zrastla stavba, ki ji Sevničani pravijo »pri Cenkotu«). V prvem delu zvezka gre po vsej verjetnosti za prepis receptov, ki je nastal leta 1925. V nadaljevanju različne pisave dodanih receptov, zapiskov o zdravilnih rastlinah in domačih zdravilih ter lističi z opombami kažejo, da je imel zvezek dolgotrajno živo vlogo. Prehajal je iz rok v roke in tako se je v njem nabralo kar 218 receptov!

Tekst in foto: Urša Cvilak

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recept:
-Husarski krofi

Deli na
03 / 2025
Restavracija Cubo, Ljubljana
GOSTINSTVO ZAME NI SLUŽBA, AMPAK NAČIN ŽIVLJENJA Boštjan Trstenjak ni le gostinec, ki je restavracijo Cubo postavil na kulinarični zemljevid Slovenije, kar mu priznavata tudi vodiča Gault&Millau (3 kape) in Michelin (priporočilo). Je tudi oče in človek z vizijo, močno voljo, občutkom...
03 / 2025
Hotel Occidental Ljubljana
Nov sodoben hotel španske verige Barceló ne le za turiste, ampak tudi za Ljubljančane V strogem središču naše prestolnice, v neposredni bližini Kongresnega trga in nasproti gledališča SNG Drama Ljubljana, se je pred letom in pol odprl štirizvezdični hotel Occidental Ljubljana španske verige...
03 / 2025
Avstrija - Slovenija 82:10
Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih! Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna