Objavili smo

Regensburg - od najstarejše klobasarne do pivovarske tradicije

01 / 2018

Leto 2018 je Nemčija razglasila za leto kulinarike, zato je bila le-ta rdeča nit tudi v vseh njenih turističnih predstavitvah doma in po svetu. V času prazničnega decembra smo se prepričali, kako zanimiva in posebna je kulinarična tradicija Regensburga na Bavarskem, slikovitega srednjeveškega mesta ob sotočju rek Regen in Donave.

V majhni hišici na bregu Donave je bilo tesno, a prijetno toplo, v uho so prihajali pogovori v jezikih z različnih koncev sveta.  Zgodovinska kuhinja s klobasami (Historische Wurstküche) v Regensburgu velja za najstarejšo na svetu, saj naj bi hiša že od 17. stoletja, ko je bila postavljena, nepretrgoma delovala kot gostilna, od leta 1806 dalje pa so njena glavna jed klobase. In tako je še danes. Tukaj so zvezde ročno izdelane svetle, le za prst debele (oziroma tanke) svinjske klobasice, znane kot regensburške. Ponudijo jih s kislim zeljem ali krompirjevo solato ter obvezno z bavarsko sladko gorčico, ki jo izdelujejo tudi v tem mestu. Ko tujec, ki se z velikostjo teh klobasic še ni srečal, previdno naroči najmanjšo možno porcijo s šestimi, se domačini le nasmehnejo. »Ne, niso tako velike kot nürnberške,« hitro poudarijo, a primerjava s prav tako znanimi klobasami iz sosednjega mesta ni ravno njihova najljubša tema. In res, regensburške klobasice, popečene na žaru, sicer pa lahko tudi na plošči ali v ponvi, so nežnega in tako vabljivega okusa, da ti tudi misel na največjo porcijo z desetimi ali dvanajstimi kmalu ni več tako tuja. Na mizah iz košaric vabijo slastne krušne bombice, ki jih za gostilno ročno izdeluje in peče lokalna pekarna njenih turističnih predstavitvah doma in po svetu...

... Na Bavarskem je pivovarska tradicija prisotna na skoraj vsakem koraku in seveda pivo sodi med najbolj priljubljene pijače. Samo na Bavarskem naj bi bilo okoli 640 varilnic piva, pred petdesetimi leti pa menda še enkrat toliko. In to tudi na račun bavarske doline hmelja, kot imenujejo Hallertau, ki velja za največje strnjeno območje pridelave hmelja na svetu. Tudi v Regensburgu boste zaman skušali naročiti malo pivo, saj ga večinoma strežejo v pollitrskih kozarcih. V mestu stoji znana pivovarna Kneitinger, katere nastanek sega v leto 1861...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 1/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv mesta Regensburg

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna