Objavili smo

Regensburg - od najstarejše klobasarne do pivovarske tradicije

01 / 2018

Leto 2018 je Nemčija razglasila za leto kulinarike, zato je bila le-ta rdeča nit tudi v vseh njenih turističnih predstavitvah doma in po svetu. V času prazničnega decembra smo se prepričali, kako zanimiva in posebna je kulinarična tradicija Regensburga na Bavarskem, slikovitega srednjeveškega mesta ob sotočju rek Regen in Donave.

V majhni hišici na bregu Donave je bilo tesno, a prijetno toplo, v uho so prihajali pogovori v jezikih z različnih koncev sveta.  Zgodovinska kuhinja s klobasami (Historische Wurstküche) v Regensburgu velja za najstarejšo na svetu, saj naj bi hiša že od 17. stoletja, ko je bila postavljena, nepretrgoma delovala kot gostilna, od leta 1806 dalje pa so njena glavna jed klobase. In tako je še danes. Tukaj so zvezde ročno izdelane svetle, le za prst debele (oziroma tanke) svinjske klobasice, znane kot regensburške. Ponudijo jih s kislim zeljem ali krompirjevo solato ter obvezno z bavarsko sladko gorčico, ki jo izdelujejo tudi v tem mestu. Ko tujec, ki se z velikostjo teh klobasic še ni srečal, previdno naroči najmanjšo možno porcijo s šestimi, se domačini le nasmehnejo. »Ne, niso tako velike kot nürnberške,« hitro poudarijo, a primerjava s prav tako znanimi klobasami iz sosednjega mesta ni ravno njihova najljubša tema. In res, regensburške klobasice, popečene na žaru, sicer pa lahko tudi na plošči ali v ponvi, so nežnega in tako vabljivega okusa, da ti tudi misel na največjo porcijo z desetimi ali dvanajstimi kmalu ni več tako tuja. Na mizah iz košaric vabijo slastne krušne bombice, ki jih za gostilno ročno izdeluje in peče lokalna pekarna njenih turističnih predstavitvah doma in po svetu...

... Na Bavarskem je pivovarska tradicija prisotna na skoraj vsakem koraku in seveda pivo sodi med najbolj priljubljene pijače. Samo na Bavarskem naj bi bilo okoli 640 varilnic piva, pred petdesetimi leti pa menda še enkrat toliko. In to tudi na račun bavarske doline hmelja, kot imenujejo Hallertau, ki velja za največje strnjeno območje pridelave hmelja na svetu. Tudi v Regensburgu boste zaman skušali naročiti malo pivo, saj ga večinoma strežejo v pollitrskih kozarcih. V mestu stoji znana pivovarna Kneitinger, katere nastanek sega v leto 1861...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 1/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv mesta Regensburg

Deli na
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.