Objavili smo

Restavracija Lûmé, Melbourne, Avstralija - chef Shaun Quade

03 / 2019

Tik preden je slavni avstralski chef Shaun Quade (Gault&Millau chef leta 2017), odpotoval odpreti svojo novo restavracijo na drugi konec sveta, sem imela v Lûméju v Melbournu priložnost doživeti in okusiti njegov izjemni, 14-hodni meni z naslovom »Pot«.

Pogosto se šalim, da imam več sreče kot pameti. Nisem se zavedala, da bom uživala v eni od zadnjih večerij, pripravljenih v znameniti Restavraciji Lûmé v Melbournu (vodnik Gault&Millau ji je podelil 18 od 20 točk). Njen slavni lastnik in chef Shaun Quade je v svoji restavraciji zadnjič kuhal za silvestrovo 2018. Po večerji sem se s tem zelo visokim, prijaznim kuharskim mojstrom prijaznega, deškega obraza še dolgo pogovarjala. Neverjetno, kako je umirjeno in z blagim glasom govoril o svoji ustvarjalnosti in ljubezni do kulinarike. Neznansko sem uživala v njegovem 14-hodnem meniju, ki mu je dal ime »Road« - Cesta ali Pot. Kako simbolično: z januarjem je Shaun ubral novo pot, svojo kariero nadaljuje na drugem koncu sveta, v kalifornijskem Los Angelesu.

Zelo cenjen kreativni chef je Restavracijo Lûmé odprl leta 2015, ki je bila že naslednjega leta razglašena za najboljšo restavracijo v Avstraliji. Shaun ostaja njen solastnik in direktor, vlogo glavnega chefa pa je prevzel mladi, talentirani in že večkrat nagrajeni John Rivera.

Ni bilo poceni, a z domišljeno in kreativno hrano ter odlično vinsko spremljavo (porušila sem jim ustaljeni ritem, saj sem prosila za izključno avstralska vina) se je ekipa res izkazala. Minimalistično opremljena restavracija z mizami brez belih prtov se razteza v dveh nizkih tipičnih viktorijanskih pritličnih zgradbah. Eden od njenih glavnih ambientalnih adutov, ki prevzame goste, je odprt šank, za katerim kuharji ustvarjajo nadvse okusne krožnike ob precej glasni glasbeni spremljavi. Ta me za čuda ni prav nič motila...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna