Objavili smo

Restavracija Lûmé, Melbourne, Avstralija - chef Shaun Quade

03 / 2019

Tik preden je slavni avstralski chef Shaun Quade (Gault&Millau chef leta 2017), odpotoval odpreti svojo novo restavracijo na drugi konec sveta, sem imela v Lûméju v Melbournu priložnost doživeti in okusiti njegov izjemni, 14-hodni meni z naslovom »Pot«.

Pogosto se šalim, da imam več sreče kot pameti. Nisem se zavedala, da bom uživala v eni od zadnjih večerij, pripravljenih v znameniti Restavraciji Lûmé v Melbournu (vodnik Gault&Millau ji je podelil 18 od 20 točk). Njen slavni lastnik in chef Shaun Quade je v svoji restavraciji zadnjič kuhal za silvestrovo 2018. Po večerji sem se s tem zelo visokim, prijaznim kuharskim mojstrom prijaznega, deškega obraza še dolgo pogovarjala. Neverjetno, kako je umirjeno in z blagim glasom govoril o svoji ustvarjalnosti in ljubezni do kulinarike. Neznansko sem uživala v njegovem 14-hodnem meniju, ki mu je dal ime »Road« - Cesta ali Pot. Kako simbolično: z januarjem je Shaun ubral novo pot, svojo kariero nadaljuje na drugem koncu sveta, v kalifornijskem Los Angelesu.

Zelo cenjen kreativni chef je Restavracijo Lûmé odprl leta 2015, ki je bila že naslednjega leta razglašena za najboljšo restavracijo v Avstraliji. Shaun ostaja njen solastnik in direktor, vlogo glavnega chefa pa je prevzel mladi, talentirani in že večkrat nagrajeni John Rivera.

Ni bilo poceni, a z domišljeno in kreativno hrano ter odlično vinsko spremljavo (porušila sem jim ustaljeni ritem, saj sem prosila za izključno avstralska vina) se je ekipa res izkazala. Minimalistično opremljena restavracija z mizami brez belih prtov se razteza v dveh nizkih tipičnih viktorijanskih pritličnih zgradbah. Eden od njenih glavnih ambientalnih adutov, ki prevzame goste, je odprt šank, za katerim kuharji ustvarjajo nadvse okusne krožnike ob precej glasni glasbeni spremljavi. Ta me za čuda ni prav nič motila...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.