Objavili smo

Restavracija Pen klub, Ljubljana - chef Mojmir Šiftar

12 / 2021

OŽIVLJEN LEGENDARNI PEN KLUB, OD SPOMINOV K NOVI, SVETLI SEDANJOSTI
V začetku septembra je pod taktirko podjetja Kaval Group po treh letih in pol prenove zopet odprla vrata restavracija Pen klub. Novi najemniki so prisluhnili zanimivi preteklosti tega ikoničnega ljubljanskega lokala in ji pustili ponovno zadihati tako skozi ambient kot ponudbo. Pod avtorske jedi se podpisuje nadarjeni mladi chef Mojmir Šiftar, ki navdih črpa tudi v Penovi kulinarični preteklosti. Leta 2019 ga je kulinarično vodnik Gault & Millau razglasil za »Mladi talent leta«.

Znamenita restavracija v vili pisateljev
Je res, da je nekoč znana ljubljanska restavracija Pen klub končno dobila novega najemnika, da bo prenovljena, kdo bo kuhar, ki bo stopil v čevlje nepozabnega Mikija?! Vsa ta vprašanja so se pred skoraj štirimi leti kot požar razširila med nekdanjimi obiskovalci restavracije, ki je delovala od leta 1967 dalje in več desetletij veljala za središče družabnega in kulturnega življenja v prestolnici. Uradno se je imenovala Restavracija Kluba kulturnih in znanstvenih delavcev, a je bila bolj znana kot Pen ali kar »pri Mikiju«. Nahaja se v modernistični meščanski vili, zgrajeni leta 1879, ki jo je po 2. svetovni vojni odkupilo Društvo slovenskih pisateljev. V njej je še vedno sedež društva pa tudi Društva slovenskih prevajalcev in Slovenskega centra PEN, zato ji pogosto pravijo »pisateljska vila«. Prostori društev so v pritličju, medtem ko se restavracija nahaja v prvem nadstropju. V svojih zlatih časih je bila edina odprta pozno v noč in je privabljala tako gledališke igralce kot glasbenike in druge estradnike, da so po predstavah še kaj dobrega pojedli in popili. Pa tudi športnike, politike, slikarje in boeme nasploh, ki so bolj kot podnevi svoj navdih in željo po nemalokrat vročih intelektualnih razpravah iskali v nočnih urah...

Vrt Lily Novy in iskanje pravega chefa
Potem ko se je v zadnjih letih zamenjalo nekaj najemnikov Pen kluba in je bil na koncu celo zaprt, so se v Društvu slovenskih pisateljev odločili, da z razpisom poiščejo novega, ki bo h gostinstvu pristopil resno in s konceptom, ki takšni hiši pritiče. S programom in vizijo jih je najbolj navdušilo podjetje Kaval Group, ki so mu zaupali tako vrt ob hiši, v katerem je kar nekaj let domoval Jazz Club Gajo, kot restavracijo Pen klub. Začela se je večletna prenova in tako se je poleti 2020 v novi podobi in z novo ponudbo najprej odprl vrt, zdaj poimenovan po slovenski pesnici in prevajalki Lily Novy. Zasnovali so ga Biro Triiije arhitekti in krajinski arhitekt Svit Oliver Katanec...
Letos septembra je sledila še otvoritev restavracije Pen klub, ki je bila tudi za glavnega chefa Mojmirja Šiftarja težko in dolgo pričakovana. Dada Jerovšek, direktorica podjetja Kaval Group, nam je zaupala, da je že v času prijave na razpis imela v mislih mladega in obenem že kar izkušenega chefa Mojmirja kot pravo osebo za vodenje takšne kuhinje. Nato sta se, preden je kdo sploh vedel za prijavo na razpis, srečala in ga skozi pogovor vprašala, v katerem ljubljanskem lokalu bi si nekoč želel delati. Še preden je dokončala vprašanje, je kot iz topa odgovoril, da v legendarnem Pen klubu, o katerem je tako veliko slišal od svojega očeta. Marsikdo bi rekel, da je tako kar usoda poskrbela, da so pravi ljudje prišli na pravo mesto, danes v smehu pripovedujeta Dada in Mojmir... 
Mojmir je kot poklon nekdanjemu Pen klubu in gostilničarju Mikiju polovico ponudbe zasnoval na jedeh iz tistih časov. Seveda pred goste pridejo v posodobljeni Mojmirjevi izvedbi, a le toliko, da obenem ostajajo rustikalne in starejšim gostom prepoznavne...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Tatar iz morskih kozic s kumaro v ginu, svežim kumkvatom in rakovim čipsom
-Kremna fižolova juha z majaronovim oljem, fižolovo pasto in hrustljavimi makaroni
-S čajem dimljena postrv z okisano kolerabo, jabolkom, kislim mlekom in zeliščnim oljem
-Flambirana račja jetra s praženimi oreščki, slivovim čatnijem in zeliščem shiso
-Krema vijolice in bele čokolade s pasijonkino emulzijo in kakavovim čipsom

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna