Objavili smo

Restavracija Pen klub, Ljubljana - chef Mojmir Šiftar

12 / 2021

OŽIVLJEN LEGENDARNI PEN KLUB, OD SPOMINOV K NOVI, SVETLI SEDANJOSTI
V začetku septembra je pod taktirko podjetja Kaval Group po treh letih in pol prenove zopet odprla vrata restavracija Pen klub. Novi najemniki so prisluhnili zanimivi preteklosti tega ikoničnega ljubljanskega lokala in ji pustili ponovno zadihati tako skozi ambient kot ponudbo. Pod avtorske jedi se podpisuje nadarjeni mladi chef Mojmir Šiftar, ki navdih črpa tudi v Penovi kulinarični preteklosti. Leta 2019 ga je kulinarično vodnik Gault & Millau razglasil za »Mladi talent leta«.

Znamenita restavracija v vili pisateljev
Je res, da je nekoč znana ljubljanska restavracija Pen klub končno dobila novega najemnika, da bo prenovljena, kdo bo kuhar, ki bo stopil v čevlje nepozabnega Mikija?! Vsa ta vprašanja so se pred skoraj štirimi leti kot požar razširila med nekdanjimi obiskovalci restavracije, ki je delovala od leta 1967 dalje in več desetletij veljala za središče družabnega in kulturnega življenja v prestolnici. Uradno se je imenovala Restavracija Kluba kulturnih in znanstvenih delavcev, a je bila bolj znana kot Pen ali kar »pri Mikiju«. Nahaja se v modernistični meščanski vili, zgrajeni leta 1879, ki jo je po 2. svetovni vojni odkupilo Društvo slovenskih pisateljev. V njej je še vedno sedež društva pa tudi Društva slovenskih prevajalcev in Slovenskega centra PEN, zato ji pogosto pravijo »pisateljska vila«. Prostori društev so v pritličju, medtem ko se restavracija nahaja v prvem nadstropju. V svojih zlatih časih je bila edina odprta pozno v noč in je privabljala tako gledališke igralce kot glasbenike in druge estradnike, da so po predstavah še kaj dobrega pojedli in popili. Pa tudi športnike, politike, slikarje in boeme nasploh, ki so bolj kot podnevi svoj navdih in željo po nemalokrat vročih intelektualnih razpravah iskali v nočnih urah...

Vrt Lily Novy in iskanje pravega chefa
Potem ko se je v zadnjih letih zamenjalo nekaj najemnikov Pen kluba in je bil na koncu celo zaprt, so se v Društvu slovenskih pisateljev odločili, da z razpisom poiščejo novega, ki bo h gostinstvu pristopil resno in s konceptom, ki takšni hiši pritiče. S programom in vizijo jih je najbolj navdušilo podjetje Kaval Group, ki so mu zaupali tako vrt ob hiši, v katerem je kar nekaj let domoval Jazz Club Gajo, kot restavracijo Pen klub. Začela se je večletna prenova in tako se je poleti 2020 v novi podobi in z novo ponudbo najprej odprl vrt, zdaj poimenovan po slovenski pesnici in prevajalki Lily Novy. Zasnovali so ga Biro Triiije arhitekti in krajinski arhitekt Svit Oliver Katanec...
Letos septembra je sledila še otvoritev restavracije Pen klub, ki je bila tudi za glavnega chefa Mojmirja Šiftarja težko in dolgo pričakovana. Dada Jerovšek, direktorica podjetja Kaval Group, nam je zaupala, da je že v času prijave na razpis imela v mislih mladega in obenem že kar izkušenega chefa Mojmirja kot pravo osebo za vodenje takšne kuhinje. Nato sta se, preden je kdo sploh vedel za prijavo na razpis, srečala in ga skozi pogovor vprašala, v katerem ljubljanskem lokalu bi si nekoč želel delati. Še preden je dokončala vprašanje, je kot iz topa odgovoril, da v legendarnem Pen klubu, o katerem je tako veliko slišal od svojega očeta. Marsikdo bi rekel, da je tako kar usoda poskrbela, da so pravi ljudje prišli na pravo mesto, danes v smehu pripovedujeta Dada in Mojmir... 
Mojmir je kot poklon nekdanjemu Pen klubu in gostilničarju Mikiju polovico ponudbe zasnoval na jedeh iz tistih časov. Seveda pred goste pridejo v posodobljeni Mojmirjevi izvedbi, a le toliko, da obenem ostajajo rustikalne in starejšim gostom prepoznavne...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Tatar iz morskih kozic s kumaro v ginu, svežim kumkvatom in rakovim čipsom
-Kremna fižolova juha z majaronovim oljem, fižolovo pasto in hrustljavimi makaroni
-S čajem dimljena postrv z okisano kolerabo, jabolkom, kislim mlekom in zeliščnim oljem
-Flambirana račja jetra s praženimi oreščki, slivovim čatnijem in zeliščem shiso
-Krema vijolice in bele čokolade s pasijonkino emulzijo in kakavovim čipsom

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna