Objavili smo
07 / 2021
ODSEV TRADICIJE SKOZI NOVE OKUSE
Salon 1905 se nahaja v srcu starega mestnega jedra Beograda, v ikončni zgradbi Geozavod. Tukaj glavni chef David Šimunić na moderen način predstavlja dediščino srbske kulinarike skozi vrhunske nove okuse in umetniško prezentacijo. Pravi užitek za oči in brbončice!
Slovenci radi obiskujemo srbsko prestolnico Beograd. Veliko razlogov je za to. Srčni domačini, sproščena atmosfera in dobra zabava, odlične »pečenjarnice« z obiljem mesa, popularni rečni splavi, s katerih se razlega glasba … vse to so vabe za uživače. A Beograd se lahko pohvali tudi s fine dining restavracijami, ki ustvarjajo kulinarične presežke. Med najboljšimi je Salon 1905 v prvem nadstropju čudovite obnovljene stavbe iz začetka 20. stoletja. Zato tudi nosi tako ime. V tem prekrasnem baročnem interierju smo uživali v prepletanju razkošnega, pozlačenega vpliva preteklosti in svežega vetrca sedanjosti.
Lastniki restavracije in glavni chef David Šimunić prisegajo na organsko pridelane domače sestavine, s katerimi na moderen način predstavljajo dediščino srbske kulinarike skozi nove okuse in artistično prezentacijo. Ta zagotavlja užitek za oči, medtem ko okusi prefinjeno zapeljujejo. Vinska ponudba je bogata, okrog 230 etiket z vsega sveta. Na večer našega kulinaričnega razvajanja smo prosili za sprehod po vinski Srbiji. Bil je odličen, spoznali smo več avtohtonih sort, med drugim smo poskusili vino iz sorte prokupac.
Zastor se je dvignil in kulinarično predstavo smo začeli z dimljenim govejim karpačem, naribanim kravjim sirom, mastjo mangulice in domačim kruhom z aronijo in makom. Prepletanje dimnih okusov s sladkobnostjo in slastno maščobo smo spirali z odličnim penečim se vinom Trijumf 2017 rose brut kleti Aleksandrović iz srca Šumadije, kjer na pobočjih Oplenca pridelujejo odlična vina. Peneči rose iz modrega pinota, pridelan po klasični metodi, je s svojimi sadnimi aromami po citrusih, rdečem jagodičevju in skorji kruha odlično spremljal bogat okus pozdrava iz kuhinje...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)