Objavili smo

Restavracija Salon 1905, Beograd - chef David Šimunić

07 / 2021

ODSEV TRADICIJE SKOZI NOVE OKUSE
Salon 1905 se nahaja v srcu starega mestnega jedra Beograda, v ikončni zgradbi Geozavod. Tukaj glavni chef David Šimunić na moderen način predstavlja dediščino srbske kulinarike skozi vrhunske nove okuse in umetniško prezentacijo. Pravi užitek za oči in brbončice! 

Slovenci radi obiskujemo srbsko prestolnico Beograd. Veliko razlogov je za to. Srčni domačini, sproščena atmosfera in dobra zabava, odlične »pečenjarnice« z obiljem mesa, popularni rečni splavi, s katerih se razlega glasba … vse to so vabe za uživače. A Beograd se lahko pohvali tudi s fine dining restavracijami, ki ustvarjajo kulinarične presežke. Med najboljšimi je Salon 1905 v prvem nadstropju čudovite obnovljene stavbe iz začetka 20. stoletja. Zato tudi nosi tako ime. V tem prekrasnem baročnem interierju smo uživali v prepletanju razkošnega, pozlačenega vpliva preteklosti in svežega vetrca sedanjosti. 
Lastniki restavracije in glavni chef David Šimunić prisegajo na organsko pridelane domače sestavine, s katerimi na moderen način predstavljajo dediščino srbske kulinarike skozi nove okuse in artistično prezentacijo. Ta zagotavlja užitek za oči, medtem ko okusi prefinjeno zapeljujejo. Vinska ponudba je bogata, okrog 230 etiket z vsega sveta. Na večer našega kulinaričnega razvajanja smo prosili za sprehod po vinski Srbiji. Bil je odličen, spoznali smo več avtohtonih sort, med drugim smo poskusili vino iz sorte prokupac. 
Zastor se je dvignil in kulinarično predstavo smo začeli z dimljenim govejim karpačem, naribanim kravjim sirom, mastjo mangulice in domačim kruhom z aronijo in makom. Prepletanje dimnih okusov s sladkobnostjo in slastno maščobo smo spirali z odličnim penečim se vinom Trijumf 2017 rose brut kleti Aleksandrović iz srca Šumadije, kjer na pobočjih Oplenca pridelujejo odlična vina. Peneči rose iz modrega pinota, pridelan po klasični metodi, je s svojimi sadnimi aromami po citrusih, rdečem jagodičevju in skorji kruha odlično spremljal bogat okus pozdrava iz kuhinje...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker)

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.