Objavili smo

Restavracija Sidart, Auckland - chef Sid Sahrawat

07 / 2019

Chef Sid Sahrawat ni zgolj še eno znano ime, ki kuha, ampak zadnja leta oblikuje presežnost novozelandske kulinarike. Številni kuharji v svoje krožnike vpletajo spomine in okuse mamine kuhinje, ne pa tudi Sid. 

Rodil se je v Indiji, v premožni družini očeta generala in mame profesorice. Odraščal je obkrožen s postrežbo in s starši obiskoval različne restavracije. Ker je drobne postave, mu ni padlo na pamet, da bi šel po očetovih stopinjah. Z nasmehom pove, da se je pri 14-ih letih raje vpisal v gostinsko šolo, ker se mu je zdelo, da se mu ne bo treba preveč učiti in garati. Prakso je nabiral po svetu v dobrih restavracijah in pred 20 leti prišel na Novo Zelandijo. Danes, pri 38-ih letih, ta umirjeni chef mehkih kretenj in skoraj sramežljivega nasmeha razvaja poznavalce dobre hrane v glavnem mestu Auckland. 

Od njegovih treh restavracij sem obiskala Cassio s ponudbo tipičnih indijskih krožnikov, predstavljenih na sodoben način, in »fine dining« restavracijo Sidart, v kateri sem uživala v degustacijskem meniju. Z njima je Sid v zadnjih letih pobral priznanja za najboljšo restavracijo in chefa. Maja lani je odprl še tretjo, v kateri se čuti vpliv francoske kuhinje, čeprav se v vseh njegovih restavracijah prepoznajo indijski okusi s prijemi sodobne kulinarike. Razen indijskih začimb v restavracijah uporablja izključno novozelandske sestavine in s svojo ženo Chand v domačem vrtu vzgaja vse možne okrasne rožice, začimbe in dišavnice. Po napornem dnevu, ko se okrog enih zjutraj vrne domov, ga žena vselej čaka in mu pripravi lahko večerjo. Ko sem ga gledala za delovnim pultom, me je navdušil s svojimi umirjenimi, elegantnimi kretnjami, brez nervoze, brez vpitja in v popolni sinergiji s številno mednarodno ekipo mladih kuharjev. Sid ustvarja krožnike, ki vzpodbudijo razmišljanje, v ustih pa pričarajo navdušujoče potovanje skozi različne teksture in eksplozijo usklajenih arom v objemu sladko-kislo-slanih okusov...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.