Objavili smo

Restavracija Sidart, Auckland - chef Sid Sahrawat

07 / 2019

Chef Sid Sahrawat ni zgolj še eno znano ime, ki kuha, ampak zadnja leta oblikuje presežnost novozelandske kulinarike. Številni kuharji v svoje krožnike vpletajo spomine in okuse mamine kuhinje, ne pa tudi Sid. 

Rodil se je v Indiji, v premožni družini očeta generala in mame profesorice. Odraščal je obkrožen s postrežbo in s starši obiskoval različne restavracije. Ker je drobne postave, mu ni padlo na pamet, da bi šel po očetovih stopinjah. Z nasmehom pove, da se je pri 14-ih letih raje vpisal v gostinsko šolo, ker se mu je zdelo, da se mu ne bo treba preveč učiti in garati. Prakso je nabiral po svetu v dobrih restavracijah in pred 20 leti prišel na Novo Zelandijo. Danes, pri 38-ih letih, ta umirjeni chef mehkih kretenj in skoraj sramežljivega nasmeha razvaja poznavalce dobre hrane v glavnem mestu Auckland. 

Od njegovih treh restavracij sem obiskala Cassio s ponudbo tipičnih indijskih krožnikov, predstavljenih na sodoben način, in »fine dining« restavracijo Sidart, v kateri sem uživala v degustacijskem meniju. Z njima je Sid v zadnjih letih pobral priznanja za najboljšo restavracijo in chefa. Maja lani je odprl še tretjo, v kateri se čuti vpliv francoske kuhinje, čeprav se v vseh njegovih restavracijah prepoznajo indijski okusi s prijemi sodobne kulinarike. Razen indijskih začimb v restavracijah uporablja izključno novozelandske sestavine in s svojo ženo Chand v domačem vrtu vzgaja vse možne okrasne rožice, začimbe in dišavnice. Po napornem dnevu, ko se okrog enih zjutraj vrne domov, ga žena vselej čaka in mu pripravi lahko večerjo. Ko sem ga gledala za delovnim pultom, me je navdušil s svojimi umirjenimi, elegantnimi kretnjami, brez nervoze, brez vpitja in v popolni sinergiji s številno mednarodno ekipo mladih kuharjev. Sid ustvarja krožnike, ki vzpodbudijo razmišljanje, v ustih pa pričarajo navdušujoče potovanje skozi različne teksture in eksplozijo usklajenih arom v objemu sladko-kislo-slanih okusov...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

Deli na
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.