Objavili smo

Restavracija Sidart, Auckland - chef Sid Sahrawat

07 / 2019

Chef Sid Sahrawat ni zgolj še eno znano ime, ki kuha, ampak zadnja leta oblikuje presežnost novozelandske kulinarike. Številni kuharji v svoje krožnike vpletajo spomine in okuse mamine kuhinje, ne pa tudi Sid. 

Rodil se je v Indiji, v premožni družini očeta generala in mame profesorice. Odraščal je obkrožen s postrežbo in s starši obiskoval različne restavracije. Ker je drobne postave, mu ni padlo na pamet, da bi šel po očetovih stopinjah. Z nasmehom pove, da se je pri 14-ih letih raje vpisal v gostinsko šolo, ker se mu je zdelo, da se mu ne bo treba preveč učiti in garati. Prakso je nabiral po svetu v dobrih restavracijah in pred 20 leti prišel na Novo Zelandijo. Danes, pri 38-ih letih, ta umirjeni chef mehkih kretenj in skoraj sramežljivega nasmeha razvaja poznavalce dobre hrane v glavnem mestu Auckland. 

Od njegovih treh restavracij sem obiskala Cassio s ponudbo tipičnih indijskih krožnikov, predstavljenih na sodoben način, in »fine dining« restavracijo Sidart, v kateri sem uživala v degustacijskem meniju. Z njima je Sid v zadnjih letih pobral priznanja za najboljšo restavracijo in chefa. Maja lani je odprl še tretjo, v kateri se čuti vpliv francoske kuhinje, čeprav se v vseh njegovih restavracijah prepoznajo indijski okusi s prijemi sodobne kulinarike. Razen indijskih začimb v restavracijah uporablja izključno novozelandske sestavine in s svojo ženo Chand v domačem vrtu vzgaja vse možne okrasne rožice, začimbe in dišavnice. Po napornem dnevu, ko se okrog enih zjutraj vrne domov, ga žena vselej čaka in mu pripravi lahko večerjo. Ko sem ga gledala za delovnim pultom, me je navdušil s svojimi umirjenimi, elegantnimi kretnjami, brez nervoze, brez vpitja in v popolni sinergiji s številno mednarodno ekipo mladih kuharjev. Sid ustvarja krožnike, ki vzpodbudijo razmišljanje, v ustih pa pričarajo navdušujoče potovanje skozi različne teksture in eksplozijo usklajenih arom v objemu sladko-kislo-slanih okusov...

Celotna reportaža je objavljena v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2019.

Tekst, foto: Mira Šemić (sommelier 3, WSET Weinakademiker 3)

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Nove kulinarične ideje slovenskih chefov
Edinstven panettone in platforma za mlade Z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Tomaž Kavčič, ki že 23 let snuje vrhunske jedi v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, je tik pred decembrskimi prazniki na trg prišel z lastno blagovno znamko »ZEMONO + selekcija Tomaž Kavčič«. Začel je s tradicionalnim...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.