Objavili smo

Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc

06 / 2024

V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA

Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov stran k obisku vabi tudi Gastuž, nekdaj zatočišče popotnikov, ki velja za najstarejšo gostilno na Slovenskem. V njej delujeta kavarna Gastuž in od konca leta 2022 restavracija Spargus, ki ju vodita zakonca Mateja in Andrej Smogavc (tudi glavni chef).

Izsek iz intervjuja

Svoj novi pristan sta našla v Gastužu ob Žički kartuziji, ki je bil od nekdaj zatočišče popotnikov, obiskovalcev samostana, danes tudi turistov. Sta takoj začutila, da sta na pravem mestu, da se želita tukaj ustaliti?
Mateja:
Že pri prvem ogledu sva vedela, da je to to. Tukaj se dobro počutiva, tukaj želiva delati in imava vizijo za naprej. Najprej sva junija 2021 vzela v najem kavarno, ki je v pritličju Gastuža, in obenem še vedno vodila Gostilno Grič by Andrej Smogavc sredi vinorodnih Škalc v Slovenskih Konjicah. Toda tam sva že nekaj časa čutila, da se po sedmih letih najina zgodba počasi zaključuje, saj nisva imela možnosti razvoja, rasti. Zato sva se, ko nama je občina v dolgoročni najem ponudila še restavracijo v Gastužu, kar hitro odločila za selitev. Tako sva restavracijo Spargus odprla konec leta 2022.
Andrej: Seveda sva morala pred otvoritvijo poskrbeti za ugodne pogoje dela. Tako smo popolnoma prenovili sanitarije, osvetlili restavracijo in prenovili tla, na novo opremili kuhinjo in šank ter celotno zgornje nadstropje.

Že takoj sta ciljala visoko, ponuditi obiskovalcem restavracije vrhunsko kulinariko – se vama ni zdelo, glede na to, da sta odmaknjena od mest in glavnih prometnic, to precej pogumna odločitev?
Mateja: (smeh) Ja, precej pogumna in optimistična. Želela sva vrhunsko kulinariko približati tudi »navadnim« gostom, a zgodilo se je, da ob nedeljah v restavraciji nismo imeli obiska. Zato sva kuhinjo hitro prilagodila tako, da sva začela ponujati tudi domača klasična kosila, seveda z našim pridihom. Ko nas gostje enkrat spoznajo v tej klasični obliki, se naslednjič lažje odločijo tudi za degustacijski meni. Imamo od 5 do 9-hodnega. Po predhodnem naročilu pripravimo tudi veganske jedi.
Andrej: Jaz bi seveda najraje pripravljal in ponujal samo degustacijske menije in upam, da bo enkrat v prihodnosti res tako. (smeh) Kar pa ne pomeni, da se za kosila, ki jih spreminjamo mesečno, ne potrudimo. Vedno se začnejo s pozdravom iz kuhinje v obliki lešnikovega masla in hišnega kruha z drožmi, ki je že na Griču postal nekakšen zaščitni znak moje kuhinje. Nadaljujemo s hladno predjedjo, trenutno je to pašteta krškopoljca...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.6/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Mariniran brancin s škampi, omako ceviche in testeno rožico 
-Paradižnikova terina s kremo rdeče paprike in majonezo bučnega olja
-Jagenjčkove krone in hrbet s koruznim ocvrtkom in peteršiljevo kremo
-Mojito s pehtranovim sorbetom
-Jagodni mousse, rabarbara in sladoled magnolije (z naslovnice)

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna