Objavili smo

Slaščičarka Alenka Kodele, BIC Ljubljana, Živilska šola

12 / 2021

OKUS TORTE TE MORA POBOŽATI!
Alenka Kodele, ki je posebej za našo revijo pripravila nekaj prazničnih sladic, je izkušena slaščičarska mojstrica. Dolgo časa je bila članica nacionalne kuharske reprezentance, zadnjih nekaj let pa svoje slaščičarsko znanje uspešno predaja dijakom in tečajnikom na Živilski šoli v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana. Pred kratkim je izšla njena nova knjiga Nedeljske in praznične sladice, že deveta po vrsti!

Intervju

Najprej čestitke ob izidu vaše nove, že devete knjige z recepti za pripravo sladkih dobrot. V čem je skrivnost dobre kuharske ali slaščičarske knjige?
Alenka:
"Zagotovo v tem, da so recepture preverjene v praksi in tudi natančno zapisane. Prav to kupci in uporabniki mojih knjig najbolj cenijo - da jim sladice, tudi ko jih pripravljajo sami, uspejo. Nova knjiga Nedeljske in praznične sladice je napisana po konceptu letnih časov. Začne se s pomladjo in recepti z bezgovimi in akacijevimi cvetovi, jagodami in drugim spomladanskim sadjem. V poletnih je veliko svežega sadja in jagodičevja, v jesenskih lešnikov, orehov, kostanja in jabolk. Potem pride še zima, ko »strgamo« sestavine po ozimnici in nas navdihujejo vonjave po cimetu, muškatnem oreščku, vanilji, ki jih obožujem tudi sama. Za zimo sem pripravila božične piškote ter čokoladno in mandljevo potico. Seveda sem jih »začinila« po svojem navdihu, zanje sem uporabila tudi pomaranče in kokos. V knjigi so tudi recepti za tortice, primerne za silvestrsko večerjo, in take, ki so bolj kalorične, da nas v mrzlih dneh ogrejejo."

Omenili ste priljubljenost sladic v kozarcu in za našo revijo ste pripravili tisto, s katero je dijakinja, ki ste ji bili mentorica, osvojila zlato medaljo na GTZ-ju. Kakšne so zakonitosti pri pripravi tovrstnih sladic?
Alenka:
"Pri sladicah v kozarčku pripravljamo malo mehkejše kreme, ki se pri kuhanju manj zgostijo in so tudi manj želirane. Sladica v kozarcu mora biti rahla, puhasta in kremna, sočna in ne zagatna. Vsebovati mora tudi nekaj krhkega, hrustljavega, kot na primer drobljenec, medtem ko naj bodo omake osvežilne. Običajno se doda še sveže sadje. Ko sem dijakinjo vprašala, če bi se preizkusila na tekmovanju na Gostinsko-turističnem zboru Slovenije, je z veseljem privolila. Podane so ji bile smernice, med katerimi so bile obvezne sestavine vanilja, čokolada in sveže sadje. Sladico si je zamislila sama, nato sva jo skupaj dodelali. Recept za vaniljevo kremo sva dopolnili z rumenim muškatom, da je postala malo bolj jesensko obarvana. Prelivu iz manga, ki je deloval preveč zagaten, pa sva dodali še pire iz pasijonke, ki je dodal svežino."

Se torej med mladimi zanimanje za slaščičarski poklic veča? Kakšne so vaše izkušnje kot učiteljice praktičnega pouka slaščičarstva na Živilski šoli BIC Ljubljana?
Alenka: "Ko se pogovarjam z dijaki, marsikdo reče, da ne ve, zakaj je na naši šoli, da se je pač vpisal nanjo, ker ni bilo nobenih omejitev. A kljub temu nekateri izmed njih med šolanjem začutijo, da bi se vseeno lahko našli v tem poklicu. So pa vsi zelo mladi. Tudi sama pri 16. letih nisem dobro vedela, kaj bi rada in sem šla na gostinsko šolo neodločena, ali je to zares tisto, kar si želim. Zato jim vedno pravim, da ni nič narobe, če v prvem letniku ne vedo, zakaj so tukaj. Potem je pa že fino, da najdejo svoj smisel. V ponos in veselje mi je, če kdo čez leta reče, da sem ga prav jaz navdušila za ta poklic. Sicer zna biti naporen, a tudi lep, zanimiv in ustvarjalen. Tako kot pri restavracijah in chefih je tudi pri slaščičarjih pomembno, da si zares dober, da rad opravljaš svoje delo. Trg je precej nasičen s slaščičarnami in izdelki, zato je pomembno, da najdeš neko svojo tržno nišo, v kateri blestiš in ti ne more kar vsakdo slediti. Če si povprečen, je pa malo težje."

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 12/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Čokoladna pena z malino in pasijonko
-Sladica v kozarcu Poletje v jeseni (za pripravo vaniljeve kreme klikni na: https://youtu.be/YIQxYa_SoVY)
-Medeni piškoti s suhimi marelicami in brusnicami
-Torta s kokosom, pomorančo in mlečno čokolado

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.