Objavili smo

Slaščičarna Maxi, Ljubljana

01 / 2022

SLAŠČIČARNA ZA NOSTALGIKE IN VSE DRUGE SLADKOLJUBE
Novembra je trgovska hiša Maximarket (krajše kar Maxi) v središču Ljubljane praznovala zlati jubilej – 50 let, odkar je leta 1971 odprla svoja vrata. Pod njeno streho se nahaja tudi Slaščičarna Maxi, ki prav toliko let razvaja meščane in druge obiskovalce s tortami in drugimi sladkimi dobrotami. V slaščičarski delavnici, ki jo zadnje leto in pol vodi mlada in simpatična Klara Jurjevec, spoštujejo tradicijo, a obenem stavijo na nove, sodobne sladke kreacije. 

Mlada slaščičarska mojstrica ceni tradicijo 
Delovni dan se v slaščičarski delavnici Maxi začne zelo zgodaj. Ob 6. uri je petčlanska ekipa že pripravljena, da pregleda naročila in začne s pripravo sladic – najprej zavitki, nato torte in pite… Poleg Slaščičarne Maxi, v vitrini katere se skozi leto obrača okoli 35 različnih vrst tort in drugih sladkih dobrot, izdelujejo sladice še za trgovini Maxi gourmet market in Hipermarket Ljubljana Šiška, restavracijo Romansa 1971, cateringe, torte po naročilu… »Vsa testa, kreme in nadeve pripravljamo sami. Uporabljamo pravo smetano, ne rastlinske, vaniljevo kremo kuhamo s pravim vaniljevim strokom… Osebno ne prenesem umetnih dodatkov,« je poudarila simpatična Klara Jurjevec, ki Maxijevo slaščičarsko delavnico vodi zadnje leto in pol. Čeprav ima komaj 26 let, je pri delu suverena in odločna. Doma je iz Ljubnega ob Savinji, kjer brata že nadaljujeta družinsko gostinsko tradicijo. Sama se je po srednji šoli odločila za študij geologije v Ljubljani in kot študentka začela delati v slaščičarstvu, ki jo je privlačilo od nekdaj. Pred petimi je tako prišla tudi v kuhinjo priznane restavracije Maxim. »V njej sem se srečala s pripravo vrhunskih restavracijskih sladic, pri čemer me je vodil in veliko naučil chef Peter Kovač. Nato sem se preselila v Maxijevo slaščičarsko delavnico, kjer pa izdelujemo torte in ostale sladice, primerne za prodajo v slaščičarni,« je povedala Klara...

Priljubljenost legendarne Maxi orehove rezine
Prva na seznamu klasik, ki je postala že kar zaščitni znak te znamenite ljubljanske slaščičarne in je njen najbolj prodajan izdelek, je Maxi orehova rezina. Goste razvaja in osvaja z bogatim, polnim okusom, ki ga pričarajo hrustljav orehov biskvit, maslen orehov nadev in čokoladni obliv. Pripravljena je po receptu, kot ga imajo zapisanega v Maxijevi slaščičarski delavnici že vse od začetkov izpred petdesetih let. Starejši Ljubljančani se spomnijo, da je bila to nekdaj najbolj priljubljena sladica znane ljubljanske slaščičarne Petriček, ki pa se jo je skozi desetletja prijelo več imen in tako ji nekateri še danes rečejo kar Emonska ali Ljubljanska rezina. Pogosto so jo poimenovali tudi po slaščičarnah, kjer so jo pripravljali: Tivoli, Bellevue, Zmajčkova ali Maxi. Slaščičarna Maxi tako že pol stoletja slovi po svoji orehovi Maxi rezini, ki naj bi jo priznani slaščičarski mojster Avgust Plestenjak nekoč pripravljal celo za angleško kraljevo družino na škotskem dvorcu Balmoral.
»Še vedno se po ohranjenih receptih, torej tako kot nekoč, pripravljajo tudi zelo priljubljena kremšnita ter torti Sacher in Doboš. Ob 50-letnici Maksija pa smo obudili še nekoč v slaščičarni zelo priljubljeni torti – svetli in temni gozdiček,« je povedala Klara...
Poleg klasik so med gosti slaščičarne Maxi zelo priljubljene tudi novejše kreacije. Na prvem mestu je cheesecake ali sirčkova torta, sledijo krostata z gozdnimi sadeži, tortica malina-bela čokolada z lešnikovim ganašem in hrustljavim mandljevim biskvitom, enoporcijska tortica tiramisu ter limonina pita z meringo. Oktobra je bila prava uspešnica tudi slivova pita...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Maxi temni gozdiček
-Doboš torta
-Cheesecake z jagodami
-Ledena tortica

INFO:
SLAŠČIČARNA MAXI
, Trg republike 1, 1000 Ljubljana / www.maxi.si / slascicarna.maxi@mercator.si / 051 285 342

Deli na
01 / 2022
Austria Trend Hotel Ljubljana - Winners Lounge
HOTEL, KI V LETO 2022 VSTOPA OPTIMISTIČNO IN Z NOVOSTMI  Kljub težki preizkušnji zadnjih dveh let, pred katero so bili zaradi pandemije postavljeni hotelirji po vsem svetu, v Austria Trend Hotelu Ljubljana (4* Superior) v leto 2022 vstopajo naravnani pozitivno. Med drugim so dokončali prenovo hotelskih...
01 / 2022
Ne le potica, tudi štruklji so vseslovenska posebnost!
Prof. dr. Janez Bogataj je etnolog in eden največjih poznavalcev ter raziskovalcev naše kulinarične identitete in tradicije. Samo lani je pod njegovim avtorstvom izšlo osem knjig na to temo, zadnja med njimi je posvečena štrukljem. Poleg tega je konec leta za dve knjigi - Mojstrovine s kranjsko...
01 / 2022
Radič, zimska kulinarična poslastica
Okusna in zdrava zelenjava, ki v solati ali jedeh obogati zimske jedi, je zagotovo radič. Pri nas med posebej cenjene in priljubljene sodita sukenski regut ali goriška vrtnica in treviški radič, ki navdušujeta ne le s svojim izgledom, temveč tudi hrustljavostjo, okusnostjo in prijetno grenkobo.  ČUDOVITA...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.