Objavili smo

Slovenski šampinjoni Smuk

04 / 2021

KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS
Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te, po vsem svetu priljubljene, cenjene in tudi prehransko zanimive gobe. Letos Šampinjoni Smuk iz Bevk pri Ljubljani praznujejo 30 let obstoja in ob tem napovedujejo tudi nekatere »gobje« novosti.

GOBICE, KI NE POZNAJO SEZONE
Vstop v gojitveni prostor ali gobarno in pogled na šampinjone različnih velikosti, ki snežno beli rastejo iz črne zemlje na dolgih policah in v več nadstropjih, deluje nekako nezemeljsko. Natanko 17 dni potrebujejo, da pokukajo iz zemlje, ki prekriva kompost, in zrastejo dovolj, da jih lahko poberejo. »Takrat ročno poberemo prvo serijo ali prvi val gobic, v naslednjih dvajsetih dneh sledita še dva valova. Potem v celoti odstranimo substrat (ki je odlično gnojilo za vrtove), police operemo in razkužimo ter nanje položimo nov kompost in zemljo. Ker imamo več prostorov za gojenje, smo rastne cikluse časovno uskladili tako, da lahko kupcem praktično ves čas zagotavljamo sveže šampinjone – danes še rastejo, jutri so že v trgovini ali na krožniku. Ja, šampinjoni ne poznajo sezone,« v smehu razloži Jernej Smuk, ki z ženo Matejo nadaljuje dejavnost družinskega podjetja Smuk. V lanskem letu so vzgojili kar 420 ton belih šampinjonov (na kvadratni meter jih zraste do 35 kg) in pri tem ničesar ne prepuščajo naključju...

Celotna predstavitev je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.