Objavili smo

Slovenski šampinjoni Smuk

04 / 2021

KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS
Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te, po vsem svetu priljubljene, cenjene in tudi prehransko zanimive gobe. Letos Šampinjoni Smuk iz Bevk pri Ljubljani praznujejo 30 let obstoja in ob tem napovedujejo tudi nekatere »gobje« novosti.

GOBICE, KI NE POZNAJO SEZONE
Vstop v gojitveni prostor ali gobarno in pogled na šampinjone različnih velikosti, ki snežno beli rastejo iz črne zemlje na dolgih policah in v več nadstropjih, deluje nekako nezemeljsko. Natanko 17 dni potrebujejo, da pokukajo iz zemlje, ki prekriva kompost, in zrastejo dovolj, da jih lahko poberejo. »Takrat ročno poberemo prvo serijo ali prvi val gobic, v naslednjih dvajsetih dneh sledita še dva valova. Potem v celoti odstranimo substrat (ki je odlično gnojilo za vrtove), police operemo in razkužimo ter nanje položimo nov kompost in zemljo. Ker imamo več prostorov za gojenje, smo rastne cikluse časovno uskladili tako, da lahko kupcem praktično ves čas zagotavljamo sveže šampinjone – danes še rastejo, jutri so že v trgovini ali na krožniku. Ja, šampinjoni ne poznajo sezone,« v smehu razloži Jernej Smuk, ki z ženo Matejo nadaljuje dejavnost družinskega podjetja Smuk. V lanskem letu so vzgojili kar 420 ton belih šampinjonov (na kvadratni meter jih zraste do 35 kg) in pri tem ničesar ne prepuščajo naključju...

Celotna predstavitev je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.