Objavili smo

Slovenski šampinjoni Smuk

04 / 2021

KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS
Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te, po vsem svetu priljubljene, cenjene in tudi prehransko zanimive gobe. Letos Šampinjoni Smuk iz Bevk pri Ljubljani praznujejo 30 let obstoja in ob tem napovedujejo tudi nekatere »gobje« novosti.

GOBICE, KI NE POZNAJO SEZONE
Vstop v gojitveni prostor ali gobarno in pogled na šampinjone različnih velikosti, ki snežno beli rastejo iz črne zemlje na dolgih policah in v več nadstropjih, deluje nekako nezemeljsko. Natanko 17 dni potrebujejo, da pokukajo iz zemlje, ki prekriva kompost, in zrastejo dovolj, da jih lahko poberejo. »Takrat ročno poberemo prvo serijo ali prvi val gobic, v naslednjih dvajsetih dneh sledita še dva valova. Potem v celoti odstranimo substrat (ki je odlično gnojilo za vrtove), police operemo in razkužimo ter nanje položimo nov kompost in zemljo. Ker imamo več prostorov za gojenje, smo rastne cikluse časovno uskladili tako, da lahko kupcem praktično ves čas zagotavljamo sveže šampinjone – danes še rastejo, jutri so že v trgovini ali na krožniku. Ja, šampinjoni ne poznajo sezone,« v smehu razloži Jernej Smuk, ki z ženo Matejo nadaljuje dejavnost družinskega podjetja Smuk. V lanskem letu so vzgojili kar 420 ton belih šampinjonov (na kvadratni meter jih zraste do 35 kg) in pri tem ničesar ne prepuščajo naključju...

Celotna predstavitev je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
06 / 2025
Gostilna Pr Čop, Podkum
ZASAVSKI CHEF, KI PRISEGA NA DOMAČE OKUSE TAKO V SVOJI GOSTILNI KOT NA TELEVIZIJI Hiša domačih okusov Pr Čop v Podkumu je pravo srce kraja, poleg gostilne v njej delujeta tudi trgovina in pošta. Družinsko gostinsko tradicijo nadaljuje simpatični 38-letni kuharski mojster Lojze Čop, ki mu energije,...
05 / 2025
Hiša Polonka, Kobarid
PRISTNO, LOKALNO, SRČNO: ZGODBA VALTERJA KRAMARJA IN HIŠE POLONKA Ko stopiš v Hišo Polonka v Kobaridu, veš, da si prišel tja, kjer štejejo okusi, spomini in pristnost. Ta gostilna – danes že skoraj obvezna postaja za pohodnike, gurmane, ljubitelje lokalnega piva in vin – nosi v sebi več...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna