Objavili smo
04 / 2021
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS
Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te, po vsem svetu priljubljene, cenjene in tudi prehransko zanimive gobe. Letos Šampinjoni Smuk iz Bevk pri Ljubljani praznujejo 30 let obstoja in ob tem napovedujejo tudi nekatere »gobje« novosti.
GOBICE, KI NE POZNAJO SEZONE
Vstop v gojitveni prostor ali gobarno in pogled na šampinjone različnih velikosti, ki snežno beli rastejo iz črne zemlje na dolgih policah in v več nadstropjih, deluje nekako nezemeljsko. Natanko 17 dni potrebujejo, da pokukajo iz zemlje, ki prekriva kompost, in zrastejo dovolj, da jih lahko poberejo. »Takrat ročno poberemo prvo serijo ali prvi val gobic, v naslednjih dvajsetih dneh sledita še dva valova. Potem v celoti odstranimo substrat (ki je odlično gnojilo za vrtove), police operemo in razkužimo ter nanje položimo nov kompost in zemljo. Ker imamo več prostorov za gojenje, smo rastne cikluse časovno uskladili tako, da lahko kupcem praktično ves čas zagotavljamo sveže šampinjone – danes še rastejo, jutri so že v trgovini ali na krožniku. Ja, šampinjoni ne poznajo sezone,« v smehu razloži Jernej Smuk, ki z ženo Matejo nadaljuje dejavnost družinskega podjetja Smuk. V lanskem letu so vzgojili kar 420 ton belih šampinjonov (na kvadratni meter jih zraste do 35 kg) in pri tem ničesar ne prepuščajo naključju...
Celotna predstavitev je objavljena v reviji Pet zvezdic, št. 4/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Urša Cvilak