Objavili smo

Sommelierski dvoboj v restavraciji JB - sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar

03 / 2022

MATEJ IN VALTER, ČASTNA GOSTA OSMEGA SOMMELIERSKEGA DVOBOJA
Pri projektu in spletnem portalu O vinu, ki deluje pod okriljem Časnika Finance, organizirajo Sommelierske dvoboje z namenom osvetliti poklic natakarja in sommelierja, mu dodati vrednost in morda koga navdušiti za to poklicno pot. Vznemirljivi vinsko-kulinarični večeri, na katerih vsakič nastopi nov sommelierski par in gostje glasujejo, kdo je poskrbel za boljše kombinacije vina k jedem, so največkrat razprodani. Mi smo obiskali osmega po vrsti, ki se je odvil v Restavraciji JB in na katerem sta bila gostujoča sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar.

Sommelierja, ki se poznata še iz dijaških časov
Bolj kot tekmovalni je imela osma izvedba Sommelierskega dvoboja revialni značaj. Na njem sta namreč nastopila tako legendarna in izkušena sommelierja, da se je tokrat organizator odločil opustiti glasovanje publike. Poleg tega se Matej Tomažič iz vipavske Domačije Majerija in Valter Kramar iz kobariške Hiše Franko ter Hiše Polonka poznata zelo dolgo. Prijateljske vezi sta stkala že v letih, ko sta obiskovala ljubljansko gostinsko šolo in bila cimra v dijaškem domu. 
Matej in Valter sta vina za večer v Restavraciji JB izbrala na podlagi predhodne pokušine jedi po izboru chefa Janeza Bratovža. K vsaki iz štirihodnega menija sta izbrala po eno vino, vsa pa so bila postrežena tako, da ni bil mogoče ugotoviti, za katero vino gre in kdo je izbral katerega. To je voditelj večerov Ožbej Peterle, sicer sommelier 2. stopnje in vinski akademik (WSET4), razkril po pokušini in vtisih, ki so jih gostje v sproščenem vzdušju delili s stalnim komentatorjem, sommelierjem Valentinom Bufolinom. Seveda je bilo zelo zanimivo nato prisluhniti tudi Mateju in Valterju, ki sta več povedala ne le o vinih v kozarcu, ampak tudi o svojem delu ter vinskih in življenjskih odkrivanjih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.