Objavili smo

Sommelierski dvoboj v restavraciji JB - sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar

03 / 2022

MATEJ IN VALTER, ČASTNA GOSTA OSMEGA SOMMELIERSKEGA DVOBOJA
Pri projektu in spletnem portalu O vinu, ki deluje pod okriljem Časnika Finance, organizirajo Sommelierske dvoboje z namenom osvetliti poklic natakarja in sommelierja, mu dodati vrednost in morda koga navdušiti za to poklicno pot. Vznemirljivi vinsko-kulinarični večeri, na katerih vsakič nastopi nov sommelierski par in gostje glasujejo, kdo je poskrbel za boljše kombinacije vina k jedem, so največkrat razprodani. Mi smo obiskali osmega po vrsti, ki se je odvil v Restavraciji JB in na katerem sta bila gostujoča sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar.

Sommelierja, ki se poznata še iz dijaških časov
Bolj kot tekmovalni je imela osma izvedba Sommelierskega dvoboja revialni značaj. Na njem sta namreč nastopila tako legendarna in izkušena sommelierja, da se je tokrat organizator odločil opustiti glasovanje publike. Poleg tega se Matej Tomažič iz vipavske Domačije Majerija in Valter Kramar iz kobariške Hiše Franko ter Hiše Polonka poznata zelo dolgo. Prijateljske vezi sta stkala že v letih, ko sta obiskovala ljubljansko gostinsko šolo in bila cimra v dijaškem domu. 
Matej in Valter sta vina za večer v Restavraciji JB izbrala na podlagi predhodne pokušine jedi po izboru chefa Janeza Bratovža. K vsaki iz štirihodnega menija sta izbrala po eno vino, vsa pa so bila postrežena tako, da ni bil mogoče ugotoviti, za katero vino gre in kdo je izbral katerega. To je voditelj večerov Ožbej Peterle, sicer sommelier 2. stopnje in vinski akademik (WSET4), razkril po pokušini in vtisih, ki so jih gostje v sproščenem vzdušju delili s stalnim komentatorjem, sommelierjem Valentinom Bufolinom. Seveda je bilo zelo zanimivo nato prisluhniti tudi Mateju in Valterju, ki sta več povedala ne le o vinih v kozarcu, ampak tudi o svojem delu ter vinskih in življenjskih odkrivanjih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.