Objavili smo

Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule

01 / 2024

SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI
 

Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski talent leta 2023 po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija. Tukaj boste na svoj račun prišli tisti, ki vas privlačijo kreativne jedi na dizajnerskih krožnikih, pa naj gre za okuse morja, steake, veganski meni ali sladice. Prav tukaj se je rodila tudi ideja za izvirno piransko torto Š'torta!

STARA GOSTILNA NA NOVI POTI
Če ste že slišali za Staro gostilno ali Vecchio osterio v Piranu, naj vas ime ne zavede! Resda je to ena najstarejših piranskih gostiln, saj je delovala že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in zato tudi nosi takšno ime. Po menjavah lastnikov sta jo pod svojo taktirko vzela zakonca Donata in Tomaž Milič, ki sta se nato po desetletju njenega delovanja odločila, da je čas za spremembo. »Leta 2016 me je mož postavil dobesedno pred dejstvo, da restavracijo za nekaj mesecev zapiramo, ker bo šla v popolno prenovo. In tako se je tudi zgodilo. Toda s prenovo notranjosti je prišlo tudi do preobrata v najinem razmišljanju, kakšno gostilno sploh želiva imeti. Odgovor je bil – takšno z vrhunsko, kreativno kulinariko in ponudbo, ki bo privabljala tudi najzahtevnejše domače in tuje goste,« je o začetkih preobrazbe gostilne spregovorila Donata, ki se sicer že celo življenje ukvarja z gostinstvom. S slednjim je tesno povezan tudi njen soprog Tomaž Milič, ki je generalni direktor podjetja Julius Meinl, znanega po prodaji kave, sploh v horeca segmentu.

KJER KUHA MLADI TALENT LETA
Po prenovi Stare gostilne, ki ima v majhni moderni in prijetni notranjosti le nekaj miz in v toplih dneh še dve zunaj, je novo kulinarično usmeritev prvi zasnoval beograjski chef Gradimir Dimitrić. Prav z njim je gostilna leta 2020 prejela prvo Michelinovo priporočilo. Ko se je nato pred tremi leti odločil stopiti na samostojno pot, je v njegove čevlje stopil mladi Kristian Zule. Da je še kako kos izzivu, in še več kot to, je zelo kmalu potrdil kulinarični vodič Gault&Millau Slovenija. Ta je leta 2022 gostilni pripel 2 kapi in visokih 14,5 točk, lani pa Kristianu podelil celo naziv »Mladi kuharski talent leta 2023«. Istega leta je gostilna že četrtič zapored prejela tudi Michelinovo priporočilo. Chef Kristian, ki šteje komaj 23 let in ga sodelavci kličejo Kiki, je povedal: »Vesel sem, da je takrat šefica Donata v meni prepoznala potencial in mi dala priložnost, da se dokažem.« ...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Pesa na več načinov z marmelado rdečega zelja in kislim mlekom
-Gamberi z mladim krompirjem panceto, krompirjevo peno in pesinim čipsom
-Rombova rolada s kostanjem, lisičkami in piščančjo omako
-Srnin file z ohrovtom čipsom zelene in srnino omako z rjavim maslom
-Bučni mousse s čokoladnim ganašem in sladoledom pečene bele čokolade

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.