Objavili smo

Turistična kmetija Puhan, Bogojina

05 / 2024

KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA

Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo družine skrbita za vse korake - od hleva, njive in vinograda do krožnika in kozarca. Goste razvajata s pristno prekmursko prijaznostjo, kulinariko in vini.

VLOŽNINE IN SUHE MESNINE, OD KATERIH SE BRBONČICAM ZVRTI
Na mizo so prihajali krožnički in skodelice s pisanimi vložninami, ki so mene vabile k pokušanju, fotografa tudi k slikanju. In na tanko narezana prekmurska šunka, zraven pa kepice zaseke, ocvirkov in svinjske paštete. Ko vse to okušaš s koščkom ali dvema vrtanka, prekmurskega belega kruhka v obliki pletenega kroga, brbončice predejo. Katarina Puhan Gjerkeš je prava mojstrica za vlaganje pridelane zelenjave in sadja in za marsikatero stvar je sama izumila recepturo. Nad njeno izvirnostjo je navdušen tudi mož Dorian Gjerkeš, ki je v hiši poleg ostalega zadolžen za pridelavo vina.

MLADI PREVZEMNICI SE PRI VODENJU KMETIJE PRIDRUŽI MOŽ DORIAN
Večino tistega, kar Puhanovi pridelajo na 12 hektarjih njiv, ne konča v Katarininih kozarčkih, ki jih obiskovalci v trgovinici lahko kupijo za domov, ampak v njeni kuhinji. »Pridelujemo pšenico, ječmen, koruzo, buče za bučno olje, ajdo in krompir, solato in še marsikaj drugega,« razlaga Katarina in nadaljuje: »Dela je veliko, zato smo čez teden na poljih in v vinogradu, od petka do nedelje pa sprejemamo goste.« Leta 2017 je postala mlada prevzemnica domače kmetije in nosilka dopolnilne dejavnosti, torej turizma na kmetiji...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.5/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Vrtanek z maslenim bučnim pestom in pomladnim cvetjem
-Prekmurska šunka, salame, namazi in vložnine
-Špargljeva juha
-Domače testenine s šparglji
-Svinjska krača Puhan in pečeni dödoli
-Bučna sirčkova tortica, čokoladni sladoled in jagode z dišečo perlo

Deli na
09 / 2024
Gostilna in hotel Kunst, Leskovec pri Krškem
KUNSTOVI TA MLADI NADALJUJEJO, V PONUDBI OSTAJATA GLAVNA KRŠKOPOLJEC IN KOPUN Čeprav na obrobju Krškega in v hotelskem delu s poudarkom na poslovnem turizmu, družinsko vodena Gostilna in hotel Kunst ter njegova ekipa živita in dihata z lokalnim okoljem in domačini. Tukaj so doma prijazen sprejem...
09 / 2024
Pri Baronu, Planica nad Framom
BARONOVA EKO IDILA NA POHORJU, PERMAKULTURNI VRT IN ZGODOVINSKE JEDI Na Turistični in ekološki kmetiji Pri Baronu se je v družini turistična dejavnost začela v sedemdesetih letih, ko je babica sedanjega gospodarja Borisa Uranjeka začela z dejavnostjo na Gertovi domačiji v isti vasi. Na zdajšnji...
09 / 2024
Pršut in teran – ambasadorja kraške gastronomije
Doc. dr. Stanislav Renčelj je priznan kot eden vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju predelave in priprave suhih mesnin. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenašal v številna podjetja. Obenem je avtor več kot 50 knjig na temo suhih mesnin in slovenske kulinarične dediščine,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna