Objavili smo

Turistični novinarji po sledeh »Okusov Posavja«

04 / 2020

Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se februarja podali na zanimivo odkrivanje dolenjskih kulinaričnih in vinskih zakladov, naš gostitelj je bil Center za podjetništvo Krško. Spoznali smo pestro dogajanje na tržnici Videm v Krškem, projekta Okusi Posavja in Črno-belo bogastvo s Krškega polja, vinski kleti Albiana in Kerin ter v Gostilni Kunst okušali jedi iz mesa krškopoljskega prašiča. 

Po udobni vožnji z vlakom Slovenskih železnic, ki nas je praktično ves čas vodila ob reki Savi, so nas v Krškem, osrednjem mestu Posavja in občinskem središču, prijazno sprejele podžupanja in predstavnice Centra za podjetništvo Krško (CPT Krško). Poslanstvo centra, ki deluje kot javni zavod, je spodbujanje, načrtovanje in organiziranje razvojnih aktivnosti ter promocija na področju podjetništva in turizma na območju Občine Krško. 
Naš tokratni obisk se je začel na tržnici Videm v Krškem, ki je v neposredni bližini železniške postaje. Tržnica je bila pred dvema letoma prenovljena in je odprta ob sobotah. CPT Krško in občina se trudita, da bi jo lokalna skupnost začutila tudi kot prostor povezovanja in druženja. Zato na njej organizirata različne tematske dogodke, v načrtu jih je vsaj šest na leto. Tako je bilo prav ob našem obisku vse v znamenju Pustnega sejma in krškopoljskega prašiča. Poleg pustne povorke etnološkega društva Prforcenhaus, so se na njem predstavljale kmetije in drugi ponudniki domačih, lokalno pridelanimi proizvodov, ki ohranjajo okus tradicije in domačnosti. Regija Posavje je med drugim znana po mesninah iz avtohtone pasme prašiča krškopoljca, kisli in sladki skuti, zelenjadarstvu in sadjarstvu, modri frankinji, cvičku, rumenem plavcu… Za dobro voljo in pokušine so poskrbela tudi različna združenja in društva. Simpatična Ksenja Kragl, projektna vodja v CPT Krško, ki je bila ta dan naša vodnica, nam je predstavila aktivnosti centra, ki je gonilna sila kar nekaj zanimivih projektov...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Foto utrinki: Eko kmetija Žgajnar, Aktiv kmečkih žena Krško polje, Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem, Posavski muzej Brežice, Sevniška kraft pivovarna Ape, Ribogojstvo Pavlič, vina Albiana, Hiša frankinje Kerin, Gostilna Kunst.

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.