Objavili smo

Turistični novinarji po sledeh »Okusov Posavja«

04 / 2020

Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se februarja podali na zanimivo odkrivanje dolenjskih kulinaričnih in vinskih zakladov, naš gostitelj je bil Center za podjetništvo Krško. Spoznali smo pestro dogajanje na tržnici Videm v Krškem, projekta Okusi Posavja in Črno-belo bogastvo s Krškega polja, vinski kleti Albiana in Kerin ter v Gostilni Kunst okušali jedi iz mesa krškopoljskega prašiča. 

Po udobni vožnji z vlakom Slovenskih železnic, ki nas je praktično ves čas vodila ob reki Savi, so nas v Krškem, osrednjem mestu Posavja in občinskem središču, prijazno sprejele podžupanja in predstavnice Centra za podjetništvo Krško (CPT Krško). Poslanstvo centra, ki deluje kot javni zavod, je spodbujanje, načrtovanje in organiziranje razvojnih aktivnosti ter promocija na področju podjetništva in turizma na območju Občine Krško. 
Naš tokratni obisk se je začel na tržnici Videm v Krškem, ki je v neposredni bližini železniške postaje. Tržnica je bila pred dvema letoma prenovljena in je odprta ob sobotah. CPT Krško in občina se trudita, da bi jo lokalna skupnost začutila tudi kot prostor povezovanja in druženja. Zato na njej organizirata različne tematske dogodke, v načrtu jih je vsaj šest na leto. Tako je bilo prav ob našem obisku vse v znamenju Pustnega sejma in krškopoljskega prašiča. Poleg pustne povorke etnološkega društva Prforcenhaus, so se na njem predstavljale kmetije in drugi ponudniki domačih, lokalno pridelanimi proizvodov, ki ohranjajo okus tradicije in domačnosti. Regija Posavje je med drugim znana po mesninah iz avtohtone pasme prašiča krškopoljca, kisli in sladki skuti, zelenjadarstvu in sadjarstvu, modri frankinji, cvičku, rumenem plavcu… Za dobro voljo in pokušine so poskrbela tudi različna združenja in društva. Simpatična Ksenja Kragl, projektna vodja v CPT Krško, ki je bila ta dan naša vodnica, nam je predstavila aktivnosti centra, ki je gonilna sila kar nekaj zanimivih projektov...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Foto utrinki: Eko kmetija Žgajnar, Aktiv kmečkih žena Krško polje, Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem, Posavski muzej Brežice, Sevniška kraft pivovarna Ape, Ribogojstvo Pavlič, vina Albiana, Hiša frankinje Kerin, Gostilna Kunst.

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.