Objavili smo

Turistični novinarji po sledeh »Okusov Posavja«

04 / 2020

Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se februarja podali na zanimivo odkrivanje dolenjskih kulinaričnih in vinskih zakladov, naš gostitelj je bil Center za podjetništvo Krško. Spoznali smo pestro dogajanje na tržnici Videm v Krškem, projekta Okusi Posavja in Črno-belo bogastvo s Krškega polja, vinski kleti Albiana in Kerin ter v Gostilni Kunst okušali jedi iz mesa krškopoljskega prašiča. 

Po udobni vožnji z vlakom Slovenskih železnic, ki nas je praktično ves čas vodila ob reki Savi, so nas v Krškem, osrednjem mestu Posavja in občinskem središču, prijazno sprejele podžupanja in predstavnice Centra za podjetništvo Krško (CPT Krško). Poslanstvo centra, ki deluje kot javni zavod, je spodbujanje, načrtovanje in organiziranje razvojnih aktivnosti ter promocija na področju podjetništva in turizma na območju Občine Krško. 
Naš tokratni obisk se je začel na tržnici Videm v Krškem, ki je v neposredni bližini železniške postaje. Tržnica je bila pred dvema letoma prenovljena in je odprta ob sobotah. CPT Krško in občina se trudita, da bi jo lokalna skupnost začutila tudi kot prostor povezovanja in druženja. Zato na njej organizirata različne tematske dogodke, v načrtu jih je vsaj šest na leto. Tako je bilo prav ob našem obisku vse v znamenju Pustnega sejma in krškopoljskega prašiča. Poleg pustne povorke etnološkega društva Prforcenhaus, so se na njem predstavljale kmetije in drugi ponudniki domačih, lokalno pridelanimi proizvodov, ki ohranjajo okus tradicije in domačnosti. Regija Posavje je med drugim znana po mesninah iz avtohtone pasme prašiča krškopoljca, kisli in sladki skuti, zelenjadarstvu in sadjarstvu, modri frankinji, cvičku, rumenem plavcu… Za dobro voljo in pokušine so poskrbela tudi različna združenja in društva. Simpatična Ksenja Kragl, projektna vodja v CPT Krško, ki je bila ta dan naša vodnica, nam je predstavila aktivnosti centra, ki je gonilna sila kar nekaj zanimivih projektov...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 4/2020.

Tekst in foto: Urša Cvilak

Foto utrinki: Eko kmetija Žgajnar, Aktiv kmečkih žena Krško polje, Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem, Posavski muzej Brežice, Sevniška kraft pivovarna Ape, Ribogojstvo Pavlič, vina Albiana, Hiša frankinje Kerin, Gostilna Kunst.

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.