Objavili smo

Užitne divje rastline - nabiralca dr. Katja Rebolj in Peter Zajc

07 / 2018

Začelo se je z Rožma piškoti z zelišči. Danes pa dr. Katja Rebolj in Peter Zajc z užitnimi, v neokrnjenem okolju sveže nabranimi in očiščenimi divjimi rastlinami ter gojenim jedilnim cvetjem oskrbujeta znane ljubljanske chefe. Izvajata tudi delavnice o prepoznavanju in okusni pripravi rastlin...

Katja in Peter že četrto sezono oskrbujeta gostince v Ljubljani in okolici z užitnimi divjimi rastlinami in užitnim gojenim cvetjem. Med njunimi odjemalci je kar nekaj priznanih lokalov, kot so restavracija JB, Luda, Monstera, Sorbara, Pri Škofu, Jezeršek catering, Super catering… »Ko sem chefu Janezu Bratovžu prinesel poganjke divjega hmelja in mu predlagal, da jih popeče na žaru, je bil najprej malo zadržan, nato pa nad njihovim okusom navdušen,« se Peter spominja začetkov in prvih obiskov pri gostincih. Zdaj jim vsakič skuša predstaviti kakšno novo rastlino in njeno uporabnost v kulinariki. Nekatere jedem dodajo okus, spet druge pridejo bolj do izraza kot dekoracija. Imata tudi vsak svojo njivo, na kateri vzgajata užitno gojeno cvetje, ki ga prav tako vključujeta v ponudbo. Vrtnice, kapucinke, sivka, ognjič, boreč, astre, cinije… Sezona »divje hrane« se začne pomladi s čemažem, mladimi bukovimi listi, mladimi rmanovimi listi, travniško penušo, smrdljivko ali krompirjevko, ki raste v gozdu, je podobna regratu, a njeni listi ostanejo mehki skoraj do sredine poletja. Potem pridejo na vrsto bela metlika, cvetovi bezga in akacije mladi listi, cvetovi in semena prave in mrtve koprive – cvetovi slednje vsebujejo veliko medičine...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Rožma

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.