Objavili smo

Užitne divje rastline - nabiralca dr. Katja Rebolj in Peter Zajc

07 / 2018

Začelo se je z Rožma piškoti z zelišči. Danes pa dr. Katja Rebolj in Peter Zajc z užitnimi, v neokrnjenem okolju sveže nabranimi in očiščenimi divjimi rastlinami ter gojenim jedilnim cvetjem oskrbujeta znane ljubljanske chefe. Izvajata tudi delavnice o prepoznavanju in okusni pripravi rastlin...

Katja in Peter že četrto sezono oskrbujeta gostince v Ljubljani in okolici z užitnimi divjimi rastlinami in užitnim gojenim cvetjem. Med njunimi odjemalci je kar nekaj priznanih lokalov, kot so restavracija JB, Luda, Monstera, Sorbara, Pri Škofu, Jezeršek catering, Super catering… »Ko sem chefu Janezu Bratovžu prinesel poganjke divjega hmelja in mu predlagal, da jih popeče na žaru, je bil najprej malo zadržan, nato pa nad njihovim okusom navdušen,« se Peter spominja začetkov in prvih obiskov pri gostincih. Zdaj jim vsakič skuša predstaviti kakšno novo rastlino in njeno uporabnost v kulinariki. Nekatere jedem dodajo okus, spet druge pridejo bolj do izraza kot dekoracija. Imata tudi vsak svojo njivo, na kateri vzgajata užitno gojeno cvetje, ki ga prav tako vključujeta v ponudbo. Vrtnice, kapucinke, sivka, ognjič, boreč, astre, cinije… Sezona »divje hrane« se začne pomladi s čemažem, mladimi bukovimi listi, mladimi rmanovimi listi, travniško penušo, smrdljivko ali krompirjevko, ki raste v gozdu, je podobna regratu, a njeni listi ostanejo mehki skoraj do sredine poletja. Potem pridejo na vrsto bela metlika, cvetovi bezga in akacije mladi listi, cvetovi in semena prave in mrtve koprive – cvetovi slednje vsebujejo veliko medičine...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Rožma

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.