Skuhaj sam

Tris potic

06. 04. 2023

OREHOVA POTICA

Testo:
400 g moke
30 g kvasa
60 g sladkorja
80 g masla
1,5 – 2 dl mleka
4 jajca 
5 g soli

Nadev:
2 jajci
150 g zmehčanega masla
180 g sladkorja
320 g mletih orehov
40 g krušnih drobtin
malo ruma
1 vaniljev sladkor
limonina lupina
80 g svetlih rozin
malo cimeta

Testo: Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Pustimo, da začne kvas vzhajati. Maslo raztopimo, rumenjake ločimo od beljakov (beljake bomo porabili v nadevu). Na rumenjake damo najprej sol, jih premešamo, potem prilijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mešanjem počasi prilijemo zmes iz rumenjakov, masla in sladkorja. Po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo vzhajati.
Nadev: Iz 6 beljakov (štirih od testa in dveh od nadeva) ter polovice sladkorja stepemo čvrst sneg. Rumenjaka z maslom, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepamo, da dobimo penasto zmes. Potem primešamo nastrgano limonino lupino, malo ruma, drobtine in sneg iz beljakov. Na koncu umešamo še orehe in cimet. Rozine namočimo v rumu.
Vzhajano testo tanko razvaljamo v trak, širok približno 20 cm. Namažemo ga z nadevom, potresemo z namočenimi rozinami in tesno zvijemo v tanjšo potico. 

KOKOSOVA POTICA

Testo:
370 g moke
30 g kvasa
60 g sladkorja
2 – 2,5 dl mleka
75 g masla
2 rumenjaka
ščepec soli
vaniljev sladkor
1,5 žlice kakava v prahu
malo ruma

Nadev:
300 g kokosove moke
2 dl sladke smetane
40 g masla
4 jajca
75 g sladkorja
pomarančna lupina
vaniljev sladkor 

Testo: Moko s kakavom presejemo v posodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Pustimo, da začne kvas vzhajati. 
Na rumenjaka damo najprej sol, ju premešamo, nato prilijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, kakav, rum, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mešanjem počasi prilijemo zmes iz rumenjakov, masla in sladkorja. Po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo vzhajati.
Nadev: Sladko smetano zavremo in z njo poparimo kokosovo moko. Maslo in rumenjake s polovico sladkorja penasto stepamo. Dodamo vaniljev sladkor in nastrgano pomarančno lupino ter še malo stepamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg, ki mu narahlo primešamo penasto zmes rumenjakov, masla in sladkorja ter na koncu še poparjeno kokosovo moko.
Vzhajano testo tanko razvaljamo v trak, širok približno 20 cm. Namažemo ga z nadevom in tesno zvijemo v tanjšo potico.

MAKOVA POTICA Z BRUSNICAMI

Testo:
370 g moke
30 g kvasa
60 g sladkorja
vaniljev sladkor
1,5 - 2 dl mleka
60 g masla
2 rumenjaka
malo ruma
limonina lupina

Nadev:
100 g suhih brusnic
malo ruma
150 g mletega maka
1,5 dl mleka
90 g sladkorja
40 g masla
1 rumenjak
2 beljaka
50 g drobtin
malo cimeta
vaniljev sladkor

Testo: Moko presejemo v posodo. Na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvasu dodamo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Pustimo, da začne kvas vzhajati. 
Na rumenjaka damo najprej sol, premešamo, nato prilijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, nastrgano limonino lupino, rum, malo mleka in dobro premešamo. Ko začne kvas vzhajati, začnemo mesiti testo. Med mešanjem počasi prilijemo zmes rumenjakov, masla in sladkorja, po potrebi dodamo še malo mleka. Zamesimo gladko in srednje mehko testo. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo vzhajati.
Nadev: Brusnice narežemo na majhne koščke in jih pokapamo z rumom. Mleko zavremo in z njim poparimo mak. Beljaka in polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg. Maslo s polovico sladkorja, vaniljevim sladkorjem in rumenjakom penasto stepamo. Potem primešamo poparjen mak, drobtine, rum ter na koncu še sneg iz beljakov. 
Vzhajano testo tanko razvaljamo v trak, širok približno 20 cm. Enakomerno ga namažemo z makovim nadevom, potresemo z namočenimi brusnicami in tesno zvijemo v tanjšo potico. 

Sestavljanje trisa potic: 

Vse tri potice, ki naj bodo približno debeline 4 – 5 cm, postavimo eno ob drugo in spletemo kito. Raven pekač za potico dobro namažemo z maščobo in vanj položimo kito iz potic. Večkrat jo prebodemo z leseno palčko, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati. Ko je potica dovolj vzhajana, jo premažemo z raztepenim jajcem in pečemo 50 minut na 160°C.

Potico je za revijo Pet zvezdic spekla slaščičarka Alenka Kodele (BIC Ljubljana). Letna naročnina

Foto: Peter Irman

Deli na
10. 11. 2023
Natrgano gosje meso na vafljih iz sladkega krompirja
12. 10. 2023
Pečena buča s koruzo, avokadom, feto in bučnicami
12. 10. 2023
Hruškov drobljenec z vaniljevo kremo
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.