Objavili smo

Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče

11 / 2023

H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO!
Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo, pa skrbita njen brat in glavni kuhar Andrej ter sestra Petra. Pred dvanajstimi leti je ob gostilni vrata odprla še slaščičarna in kavarna Peka Kukelj, iz katere prav tako diši po legendarni Kukljevi potici, krofih in štrudlju. Kdor jih enkrat poskusi, se bo zagotovo še vrnil!

Gostilna ob vikendih, ostale dni Peka Kukelj
V Gostilni Pri Kuklju v Velikih Laščah je bilo od nekdaj živahno. Stoji namreč ob veliki cerkvi z dvema zvonikoma, ki je eden najbolj prepoznavnih elementov velikolaške silhuete, in tik ob cesti, ki povezuje Ljubljano in Škofljico na eni z Ribnico in Kočevjem na drugi strani. In tako je še vedno, čeprav je obdobje korone pustilo svoj pečat in se je morala do določene mere prilagoditi novim časom. Simpatična Margareta Damjanić, ki jo prijatelji kličejo Etka, od leta 2009 kot šesta generacija vodi družinsko gostilno. Ob tem iskreno pove: »V času pred korono smo gostinci delali res zelo dobro, garali smo iz dneva v dan, bili izčrpani. Potem je prišla korona, zaprtje in čas za razmislek, kako naprej. Takrat sem se tudi sama zamislila, da bo treba ustaviti konje, da si bomo morali vzeti tudi čas zase.
Ko sva z Margareto razpravljali o tem, koliko vrst slanih in sladkih štrukljev pripravljajo v njihovi kuhinji, je chef Andrej na mizo prinesel v pokušino dolenjsko posebnost - gluhe štruklje, ki so iz kvašenega testa in brez nadeva. Kukljevi so tako rahli in puhasti, da ti dolgo ostanejo v spominu.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Pašteta iz perutninskih jetrc na ajdovem profiterolu
-Bučna juha s carjevičem in ingverjem
-Ocvrt zdrobov cmok z rdečim zeljem, suhimi slivami, kostanjem in slivovo omako
-Račje prsi s kostanjevim štrukljem in kutinovo omako
-Svinjski vrat, nadevan s slanino, jabolki in ohrovtom, ter Kukljevi gluhi štruklji
-Lešnikova zmrzlina s suhimi hruškami, karamelno polivko in medom
-Kostanjeva potica 

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.