Za profesionalce

Strokovni članki, za profesionalne kuharje, HO.RE.CA

09 / 2022
Zasnova profesionalne kuhinje za višjo produktivnost
OGLASNA VSEBINA / Naročnik - Pajntar Zasnova profesionalne kuhinje za višjo produktivnost Ali ste vedeli, da je produktivnost zaposlenih v profesionalni kuhinji lahko stvar zasnove same kuhinje in opreme v njej? Produktivnost pomembno vpliva tudi na dobiček, zato pri zasnovi in optimizaciji upoštevajte...
04 / 2022
Platforma, ki gostince povezuje z dobavitelji
V času, ko je bil turistični sektor zaradi pandemije zavit v črnino, sta podjetnika Valentina Metež in Milorad Drljača začela razvijati platformo Proky.io, ki gostincem, hotelirjem, velikim kuhinjam, barom in drugim v HoReCa sektorju omogoča hitrejšo in preglednejšo digitalno naročilo živil...
04 / 2022
Ledene kocke dovršenih oblik in brez primesi
Vsak barman bi se strinjal, da je kakovosten led - naj gre za takšnega v obliki kock, krogel ali drobljenega - pomemben sestavni del priprave koktajlov in postrežbe najrazličnejših pijač. Ledomati japonske znamke Hoshizaki, ki jih pri nas zastopa in prodaja podjetje DSP d.o.o., so v svetu cenjeni...
12 / 2021
Pandemija je hotelirje prislila, da so začeli razmišljati drugače
Med najbolj prizadetimi dejavnostmi zaradi pandemije je zagotovo hotelirstvo. S kakšnimi težavami vse se sooča in kakšni so načrti za naprej, so bile glavne teme nedavnega letnega zbora članov Združenja hotelirjev Slovenije. Zato smo k pogovoru povabili Gregorja Jamnika, predsednika združenja,...
12 / 2021
E-mobilnost v gostinstvu - včasih luksuz, danes nepogrešljivi del ponudbe
Če so se električni avtomobili in polnilnice zanje še pred leti zdele oddaljena prihodnost in luksuz posameznikov, danes temu ni več tako. Koncept trajnostne in okolju prijazne mobilnosti, takoimenovana e-mobilnost, iz tujine hitro prodira tudi k nam. Zato smo se ob tej priložnosti pogovarjali...
09 / 2021
Novi turistični boni – spodbuda potrošnje, ki jo ovira birokracija
Z letošnjim poletjem so v veljavo vstopili novi boni, t.i. »BON21«, ki so namenjeni odpravi posledic epidemije v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi za izboljšanje gospodarskega položaja z vidika spodbujanja potrošnje. [1] Kljub sprejetju tovrstnega ukrepa, ki je gotovo dobrodošla pomoč...
07 / 2021
Hotelirji o izzivih in priložnostih po covidu
V hotelu InterContinental Ljubljana je potekala že 9. konferenca Združenja hotelirjev Slovenije, ki je ob ponovnem zagonu turizma vzbudila veliko zanimanje strokovne javnosti. Blizu 100 udeležencev iz vseh slovenskih regij je prisluhnilo razpravljavcem. Predstavnica londonskega podjetja STR Romina...
07 / 2021
Gostilna Repanšek in sodobna tehnologija Wexiodisk
PREDPOMIVALNI STROJ JE NALOŽBA, KI SE HITRO POVRNE! Gostilna Repanšek na Homcu pri Radomljah se ponaša z dolgo tradicijo, saj prvi zapisi o njej segajo v leto 1889. Od leta 2000 jo skupaj z ženo Natašo vodi Andrej Repanšek, ki je četrta generacija gostincev v družini. Gostilna je daleč naokoli...
05 / 2021
15. GASTexpo - Sejmi okusov zagotovo bodo!
Epidemija koronavirusa je močno prizadela tudi sejemsko dejavnost in organizatorje sejmov doma in po svetu. Ob sproščanju ukrepov se iščejo rešitve in prilagoditve, ki bodo omogočale ponovni zagon sejemske industrije. O tem, kakšni so načrti za prihodnost in tudi o ustanovitvi Zbornice industrije...
04 / 2021
Kaj prinaša nova interpretacija vladnega odloka...
... IN KDO BO ODGOVARJAL ZA IZGUBLJENI ZASLUŽEK GOSTINCEV? V drugi polovici meseca februarja je završalo med gostinci, ko se je gospodarski minister sestal na poslovnem sestanku v enem izmed gostinskih obratov, potem ko je bila strežba v gostinskih obratih prepovedana že vse od sredine oktobra 2020....
02 / 2021
Janez Ravbar - Neostro rezilo uniči še tako dobro meso
Janez Ravbar iz Novega mesta je že 35 let predan svojemu delu, ki je tesno povezano s trgovinami in gostinstvom. Njegova samostojna obrtniška pot izučenega finomehanika se je začela s prodajo in overjanjem tehtnic, danes pa pomemben del predstavljata prodaja in servis salamoreznic, nožev, mlinov...
12 / 2020
Gostinci smo obupani, državna pomoč je premajhna in prepočasna!
S predsednikom Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blažem Cvarom, sicer tudi gostincem iz Radelj ob Dravi, smo se na prvi decembrski dan pogovarjali o situaciji, s katero se soočajo slovenski gostinci. Pa tudi o tem, kaj jim prinaša nedavno sprejeti šesti...
05 / 2020
Najemna razmerja za najem gostinskih obratov v času covid-19
Kljub dejstvu, da smo že zakorakali v toplejši del leta in je pomlad prinesla obilo lepih in sončnih dni, ki bi jih v normalnih razmerah številni izkoristili za kavico in sladoled v mestu ali za druženje ob dobrem kosilu v restavraciji, so gostinski obrati vse od sredine marca do drugega tedna maja...
04 / 2020
Nove dimenzije kuhinjskega prezračevanja
Eden od naprednih sistemov prezračevanja v profesionalnih kuhinjah, ki se v zadnjih letih uveljavlja tudi pri nas, so prezračevalni stropi. Podjetje Menerga d.o.o., ki letos praznuje 30 let obstoja, jih je še nadgradilo z razvojem celovitega sistema prezračevanja. Ta v kombinaciji s samostojnim čistilnim...
04 / 2020
Uniforme v gostinstvu in hotelirstvu
Bela kuharska uniforma od nekdaj simbolizira čistočo in profesionalizem v kuhinji, belo-črna kombinacija urejenost in strokovnost v strežbi. V gostih uniforma vzbuja zaupanje, med kuharji in natakarji stanovsko pripadnost. Podobno je tudi pri ostalih poklicih v gostinstvu in hotelirstvu. Kako pa...
04 / 2019
Sous vide počasno kuhanje v vakuumu
Tehnika kuhanje živil v vakuumsko zaprti vrečki, pri nizki temperaturi in dlje časa, bolj znana kot »sous vide« (splošno uveljavljen francoski izraz, ki v prevodu pomeni pod vakuumom), se je v gostinstvu pojavila pred približno 50 leti. Danes predstavlja del sodobne kuhinje in jo uporabljajo tako...
04 / 2019
8 nasvetov za sijoče kozarce
Kristalno čist kozarec, pa naj bo tisti za vodo, sok, vino ali koktajl, v obiskovalcu gostinskega lokala vzbuja zaupanje. Higiena je eden od elementov, ki pomembno vplivajo na gostovo dobro počutje. Kako zagotoviti brezhibne rezultate pomivanja, je (tudi iz bogatih izkušenj dela z gostinci) svetoval...
03 / 2019
Matija Šubic - Naj natakar 2019
Prijazen in umirjen 39-letni Matija Šubic, ki ga prijatelji kličejo Matic, je doma iz Kranja in je prve gostinske izkušnje v priznani Restavraciji Maxim dobil skozi prakso kot dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Zdaj je v njej zaposlen že 14 let in opravlja delo vodje restavracije....
02 / 2019
Tekmujemo za državo, a z njene strani ni posluha!
Za novo državno kuharsko reprezentanco, ki deluje v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS), je prvo veliko tekmovanje – Svetovno kuharsko prvenstvo v Luksemburgu. Uvrstila se je v zlato sredino, toda njeni cilji so višji. Pri njihovem doseganju pa se sooča s težavami, o katerih...
04 / 2018
Dobro načrtovanje kuhinje
Dobro načrtovanje kuhinje prinaša prednosti in večjo varnost! Kuhinje v gostinstvu so bile v zadnjem desetletju deležne številnih sprememb. Od tega, da niso več skrite očem gostov, uvedbe novih tehnologij, varčevanja z energenti do trendovskih načinov priprave hrane. Vključno s popularnimi...
04 / 2018
Na prvem mestu je dobro počutje gosta
Priznano beograjsko arhitektko Ksenijo Djordjević, ki ustvarja interierje po celem svetu, smo ujeli v Ljubljani. Z njo smo se pogovarjali o uspešni notranji prenovi pritličja legendarnega ljubljanskega Best Western Premier Hotela Slon, narejeni po njenih načrtih. Pa tudi o tem, kaj jo navdihuje...

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.